Omul fara identitate

miercuri, 26 aprilie 2000, 23:00
5 MIN
 Omul fara identitate

De aproape jumatate de an, un brailean de 40 de ani, care si-a abandonat actele intr-un birou de politie din Iugoslavia, traieste cosmarul de-a nu avea identitate. Povestea sa, absolut incredibila, surprinde atit avatarurile indurate intr-o tara straina cit si lupta crincena cu furcile caudine ale legislatiei romanesti care-l forteaza sa minta ca si-a pierdut actele, pentru a intra in legalitate. Nicolae C Dumitru, plecase in Serbia pentru a munci, dar intentia sa a murit cind politistii sirbi l-au deposedat de bani si haine si l-au incarcerat. Aproape gol, barbatul a fugit din biroul politiei sirbesti si a trecut fraudulos in Romania, aici incercind, de sase luni, sa-si recapete identitatea.
Nicolae C. Dumitru, de 40 de ani, din Braila, a plecat pe 4 septembrie 1999, in Iugoslavia, unde s-a stabilit, contra cost si cu acte in regula, la un vames sirb in Kladovo, la 20 de km de frontiera. Cu putina vreme inainte de expirarea vizei, N.C.D. a vrut sa se intoarca in tara, dar, la vama a fost saltat de politistii sirbi, dezbracat, deposedat de bani si condamnat la 30 de zile de inchisoare pentru sedere ilegala. Speriat, barbatul a evadat dintr-un birou al Politiei Kladovo, si s-a intors fraudulos in Romania. De atunci, el s-a adresat in mai multe rinduri autoritatilor romanesti pentru a obtine buletin de identitate in baza singurului act pe care-l mai detine, certificatul de nastere.
"Am deschis geamul si am sarit in gol"
Omul fara identitate povesteste ca la sirbi a vazut moartea cu ochii si ca nu este singurul roman haituit "ca-n lagar" pe pamint strain: "Am trecut vama pe la Portile de Fier I, in Serbia si am ajuns in Kladovo, intr-o piata in care se adunau romanii pentru a-si cauta de munca. Un roman mi-a spus ca-mi trebuie o pleava (dovada de sedere) si mi-am facut una, platind 20 de marci. La gazda respectiva, un vames sirb, mi-am gasit si de dormit, cu 40 de DM si patru zile de munca. Era o suma mare, dar n-aveam incotro. Acea pleava dovedea ca sint in evidenta politiei lor si era valabila 30 de zile. In cazul meu, pina pe 4.10.1999. Dar, pe 29.09.1999, neavind de munca, am lasat bagajul la gazda, am luat pasaportul si am plecat in vama, sa-mi reinnoiesc viza. Dupa doua ore de stat in vama romaneasca, m-am intors iar la sirbi. Am platit, din nou taxele de sedere, cu intentia de a mai cauta de munca la cules de porumb. Tot n-am reusit sa gasesc, iar pe 14.10.1999 m-am decis sa ma intorc definitiv in Romania. Am ajuns in vama cu o Dacia de Mehedinti si mi-am dat seama ca am uitat pleava la gazda, aceasta fiind inca valabila. Vamesul mi-a retinut pasaportul si mi-a spus sa stau deoparte", povesteste Nicolae C. Dumitru.
Acesta sustine ca si-a petrecut noaptea in punctul vamal Kladovo, pina cind a fost predat, fara explicatii, unui echipaj de politie din aceeasi localitate.
"Politistii sirbi m-au urcat in masina si m-au dus intr-un sat din apropiere. Acolo, in fata unei discoteci, m-au dezbracat pina la piele, iar la sustinerile mele ca sint in legalitate si ca mai am 15 zile pina la expirarea vizei mi-au raspuns cu picioare si pumni. Aveam 280 de DM intr-un buzunar de la slip pe care mi le-au luat. M-au dus la politie, m-au legat de un calorifer si m-au batut iar. Ma scuipau si ma injurau, mai rau ca-n lagar", a adaugat barbatul.
In timpul surghiunului, povestea Dumitru, omul a strigat tot timpul ca este in legalitate si ca "pleava" cu pricina este la gazda, la doua strazi distanta de postul de politie. Sirbii nu l-au bagat in seama si, intr-o cladire alaturata, i-au semnat acestuia trimiterea pentru 30 de zile intr-o inchisoare din orasul Negotin.
"O judecatoare care rupea putin romaneste mi-a spus ca trebuie sa platesc o amenda de 70 de marci pentru sedere ilegala. I-am zis ca politistii mi-au luat banii si atunci mi-au pus o condamnare sub nas. In aceeasi zi, alti doi politisti, pe la ora 13.00, m-au batut de mi-au cazut si doi dinti din gura. Mi-au aruncat o cirpa sa ma sterg de singe si-au iesit din birou. Cind m-am vazut singur, am deschis geamul si-am sarit in gol. Eram la etajul I. Actele si hainele imi ramasesera acolo."
"Ma duceam zilnic la politie sa ma salte"
Imbracat sumar, stringindu-si cei doi dinti in palma, barbatul s-a furisat in piata romanilor si cu 30 de dinari imprumutati, a ajuns pina la Negotin, unde noaptea dormea intr-un bloc bombardat, iar ziua se posta in fata cladirii politiei pentru a fi prins si trimis acasa: "Nu ma baga nimeni in seama, zile in sir. Mincam din gunoaie si ma rugam la Dumnezeu sa ma salte."
Pina la urma, consulul Ambasadei Romane din Negotin a raspuns apelurilor disperate ale lui Dumitru, indicindu-i acestuia sa plateasca 50 de marci pentru un pasaport de unica folosinta. Neavind bani, dupa 18 zile de vagabondaj, el s-a inhaitat cu un alt roman si a trecut fraudulos frontiera in Romania. "Am mers 14 ore prin munti, prin zapada, si am ajuns in Timisoara. De acolo am venit cu trenul, datorita bunatatii controlorilor care ma vedeau murdar si rupt ca un ciine."
Acasa, barbatul s-a adresat biroului Evidenta Populatiei, anuntind ceea ce i se intimplase. I s-a spus sa declare ca a pierdut actele. Insa el spune ca nu poate sa minta fiindca "legea condamna si minciuna".
Incercind sa gasim calea pe care trebuie s-o urmeze acesta pentru a intra in legalitate, avind in vedere ca detine, totusi, certificatul de nastere, am aflat doar atit: "Trebuie sa declare ca a pierdut actele si sa gaseasca pe cineva care sa-l ia in spatiu", a declarat mr. Marian Fincu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean al Politiei Braila. "Avem doi de Nicolae Dumitru in evidente, dar niciunul dintre acestia nu are probleme cu pasaportul, interdictie sau altceva. Imi trebuie codul numeric personal al individului pentru a-l ajuta", ne-a declarat si seful Serviciului Pasapoarte Braila, lt. col.Ion Andronescu.
Codul numeric personal este in buletinul de identitate, iar acesta lipseste cu desavirsire. Cert este ca Nicolae C. Dumitru nu se poate angaja fara acte, iar acum traieste din putinii baboi pe care-i prinde pe Dunare. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii