Operatiunea "Kosovo-Cop" continua

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Operatiunea "Kosovo-Cop" continua

Astazi, la primele ore ale diminetii, 25 de politisti romani, printre care si doi braileni, au plecat in misiunea de instaurare si mentinere a pacii in regiunea Kosovo. Pina la aceasta data, Inspectoratul Judetean de Politie Braila a trimis in zona de conflict interetnic, sase lucratori: trei ofiteri si trei subofiteri. In Prizren si Pristina, se afla lt. Laurentiu Sobu, adjunctul sefului Politiei Internationale din Kosovo, lt. Ionel Mihaiu, seful departamentului "Buget-Finante", al acestei institutii, lt. Catalin Chivu si plt. Calin Petrica. Astazi, s-au imbarcat si subofiterii plt. Viorel Grosu si plt. Catalin Aureliu Mihai, pentru a onora un contract de un an de zile, cu posibilitatea de prelungire a termenului. Inainte de a lua drumul Politiei ONU, politistii au trecut printr-un curs de initiere, au fost testati de o comisie formata dintr-un turc, un englez si un senegalez si au parcurs mai multe probe de pregatire si teste de experienta. S-a mers pe voluntariat, iar principalele conditii ca trebuiau indeplinite pentru a fi acceptat in echipa au fost: vechime minima de cinci ani in politie, conditie fizica, cunostinte temeinice de limba engleza, sanatos psihic, cunostinte minime de operare PC si zero abateri in timpul serviciului de politie.
Un ofiter va pleca in Bosnia
In timpul interviului cu cei trei straini, prima intrebare la care a trebuit sa raspunda politistii dornici sa plece in misiunea ONU din Kosovo a fost "De ce pleci?". Dincolo de retributia consistenta pe care o vor primi politistii, ca o compensatie pentru riscul de a-si pierde viata sau de a fi raniti, lucratorii braileni sint animati de dorinta de a acumula experiente inedite, de a se pregati alaturi de ofiteri si subofiteri din 55 de state. "Pe primul loc, pentru mine, este pregatirea profesionala. Apoi, abia, urmeaza banii. La modul general vorbind, plec in Kosovo fiindca vreau sa ma realizez din toate punctele de vedere", ne-a declarat, inainte de plecare, plt. Viorel Grosu. El este si student la Drept, in ultimul an.
Constient ca, in aceasta misiune, nu da piept cu "domnisoare", ci cu moartea insasi, avind in vedere ca, in zona, toata populatia, de la cinci la 70 de ani, poarta arma, plt. Grosu s-a aratat extrem de rezervat in a-si manifesta vreo emotie: "Nu plec acolo ca sa fiu carne de tun, dar nici sa ma joc. Nu am nici un fel de emotie. Pot sa spun ca nu mi-e teama de moarte. In urma cu opt ani, am trecut printr-o situatie dificila, am o experienta in acest sens si, chiar daca unii imi spun ca nu-i bine sa-mi risc viata pentru a doua oara, eu sint optimist si merg acolo pentru a-mi imbunatati capacitatile profesionale."
Brailenii se dovedesc dispusi la acte de curaj. Astfel, la finele acestei luni, un ofiter din Inspectoratul Judetean de Politie, cpt. Mihai Caragata, va pleca in Bosnia.
In semn de recunostinta pentru actele lor, de Ziua Politiei, pe 8 iulie, patru dintre politistii plecati in Kosovo vor fi avansati. De regula, seful Inspectoratului General de Politie din Romania se deplaseaza in tabara lor din Kosovo si ii ridica, personal, in grad. Pina acum, se stie ca locotenentii Sobu, Mihaiu si Chivu vor fi avansati la gradul de capitan, iar plt. Grosu va fi avansat plutonier major. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii