PDSR Braila – "Magna cum laude" la generale

miercuri, 29 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 PDSR Braila – "Magna cum laude" la generale

Potrivit rezultatelor oficializate, ieri, de Biroul Electoral al Circumscriptiei nr. 9 (BEJ), in urma centralizarii si verificarii voturilor exprimate in cele 236 sectii de votare din judetul nostru, 219.667 braileni s-au prezentat la urne duminica. Raportat la totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente, in Braila au votat 70,8% dintre persoanele cu drept de vot. Dintre acestea, 11% figureaza pe listele speciale. Orientarea optiunilor politice ale electoratului indica drept cistigatori neindoielnici ai scrutinului parlamentar PDSR, cu un senator si 3 deputati, si PRM, cu un deputat. Mecanismul redistribuirii voturilor si prioritatile avute in vedere de conducerile la virf ale partidelor vor decide ce candidati isi vor adjudeca, la Braila, cele 3 mandate disponibile – unul de senator si doua de deputati. Au sanse cei ai PDSR, PRM, PNL si PD. Contingentul complet al parlamentarilor de Braila se va cristaliza cel tirziu vineri, au precizat membrii BEJ.
Pentru Senat, din 219.375 de voturi exprimate, 14.865 sint nule. Polul Democrat Social din Romania-PDSR conduce detasat, cu 47,9% din voturi, la o distanta mai mult decit dubla fata de PRM, cu 20,5%. Un alt salt in jos, mai drastic, iar, de pe pozitia a treia, cu 6,8%, ApR este, in Braila, marele perdant al scrutinului de duminica. Neatingind, la nivel de tara, pragul minim de 5%, nu va intra in Parlament, iar voturile obtinute merg la redistribuire. Asadar, al 4-lea in clasament, dar al 3-lea din topul parlamentar este PD, cu 6,6%, care precede cu putin PNL (6,08%). CDR 2000 este out-sider pe toata linia. Ca si pe tara, sanctionarea electoratului a fost dura la Braila, unde a obtinut doar 2,7%.
Asadar, unul dintre cei doi senatori de Braila este, din partea PDSR, Viorel Balcan. Al doilea mandat pentru Camera Superioara se va disputa intre Viorel Popescu (PDSR) si Ionel St. Alexandru (PRM). In schimb, Constantin Cibu a parasit arena odata cu ApR. Doua sint conditionarile care vor transa alocarea mandatului: mecanismul redistribuirii voturilor acumulate de partidele care nu trec pragul parlamentar si finalitatile vizate de cele doua partide.
Din 219.342 de voturi exprimate pentru Camera Deputatilor, 15.887 au fost nule. Cu un scor sensibil egal cu cel de la Senat, PDSR este fruntasul plutonului, cu o acumulare de 48% din voturi, adica dublu fata de PRM, care a realizat aceeasi performanta la ambele Camere – 20,5%. ApR nu conteaza, desi isi conserva a treia pozitie in clasament, cu un scor superior celui de la Senat (7,3%). PNL isi imbunatateste performantele, realizind 6,3% la Camera Deputatilor, si preia statutul de partid parlamentar, ratat de ApR. Il urmeaza, cu 4,4%, PD. Cu doar 2,1%, CDR 2000 intra in esalonul partidelor neparlamentare, precum PSM (1,2%) sau Partidul Pensionarilor. Traduse nominal, optiunile alegatorilor ii propulseaza in Camera Deputatilor pe George Dragu, Daniela Bartos si Mihai Tudose (PDSR) si pe Smaranda Ionescu (PRM). Dan Sabau, primul pe lista ApR, a pierdut competitia. Cele doua mandate disponibile de deputati pot reveni fie lui Ion Stefan (PDSR), fie lui George Moisescu (PRM), fie lui George Serban (PNL), fie lui Horia Vasioiu (PD). Ca deciziile politice la virf au o importanta semnificativa o dovedeste faptul ca, la alegerile din ’96 – dupa cum a aratat unul dintre membrii BEJ, judecatorul Traian Bucalau – PD Braila a obtinut prin redistribuire doi deputati, desi nu realizase nici macar scorul necesar unui mandat complet.
Sustinatorii lui Iliescu, de doua ori mai numerosi decit ai lui Vadim
Interesanta – din perspectiva nuantarilor decurgind logic prin compararea cu voturile insumate de partide la cele doua Camere ale Legislativului – este clasarea prezidentiabililor in preferintele brailenilor. Din 219.434 de voturi exprimate, 211.537 sint valabile. Intre performantele lui Ion Iliescu si cele ale PDSR exista o concordanta perfecta. Iliescu isi surclaseaza masiv contracandidatii cu cele 48% obtinute. Intr-o diagrama imaginara, C. Vadim Tudor se afla la jumatatea distantei dintre zero si reperul stabilit de candidatul PDSR. Cu cele 27,7 de procente ale sale, Tudor a avut rol de locomotiva pentru PRM, pe care il devanseaza cu circa 7% in simpatiile brailenilor. Al treilea in clasament este Theodor Stolojan, cu 9,2%, a carui evolutie in campanie i-a atras mai multe voturi decit cele insumate de candidatii PNL la Parlament. Distanta dintre Mugur Isarescu si CDR 2000 vorbeste de la sine despre impopularitatea Conventiei. Independentul Isarescu a obtinut 7,5% din voturile electoratului, raminind vizibil in clasament, spre deosebire de alianta care l-a sustinut. Scorul obtinut de PD nu a izbutit sa contamineze, prin simpatie, si pe cel realizat de Petre Roman (2,5%), in timp ce clivajul dintre punctajele lui Teodor Melescanu si ApR se accentueaza dramatic. La capitolul impopularitate, Melescanu, cu 1,9% e devansat de Eduard Manole (1,1%), ceilalti 5 candidati raminind la cote subunitare.
Rezultatele oficiale ale alegerilor locale, in Braila, au fost comunicate de BEJ, tot ieri, Biroului Electoral Central, insotite de procesele verbale finale. In acest context, precizam ca PD si-a retras contestatia depusa duminica la BEJ. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii