PDSR, PRM si PNL, cistigatori siguri ai alegerilor din judetul Braila

marți, 28 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 PDSR, PRM si PNL, cistigatori siguri ai alegerilor din judetul Braila

Spre deosebire de scrutinul din vara, de la locale, rata participarii la vot a depasit 60%, conform estimarilor partidelor politice care au efectuat numaratoarea paralela a voturilor. In schimb, Biroul Electoral al Circumscriptiei nr. 9 (BEJ) a dovedit aceeasi ineficienta, ca si in iunie, cind brailenii au aflat rezultatele alegerilor locale abia la doua zile dupa consumarea lor.
Ieri, la ora 14.15, toti membrii Biroului Electoral Judetean plecasera acasa sa se odihneasca dupa noaptea epuizanta de duminica spre luni, cind au contabilizat voturile exprimate in circumscriptia noastra. Singurul mesaj destinat presei locale si brailenilor a fost ca abia azi se vor oficializa rezultatele votului de duminica – desi, probabil, fusesera transmise Biroului Electoral Central, din moment ce au fost difuzate in eter de un post de radio cu audienta nationala. In conditiile in care cea mai autorizata sursa de informare nu a gasit necesar sa satisfaca orizontul de asteptare al brailenilor, "Monitorul" a apelat la surse conexe.
Partidele politice au fost mai prompte decit membrii BEJ. Ieri, pina la ora 16.00, la sediile acestora, numaratoarea paralela a voturilor era in curs. Va prezentam un tablou al optiunilor politice la nivelul judetului, asa cum il ilustreaza centralizarile partiale efectuate de PDSR, PNL, PRM si PD.
Stadiile mai mult sau mai putin avansate ale numaratorilor prefigureaza urmatoarea componenta a echipei parlamentare care va reprezenta judetul Braila, in urmatorii 4 ani, la nivelul legislativului. PDSR – unul sau doi senatori (Viorel Balcan si, incert, Viorel Popescu) si 3 deputati (George Dragu, Daniela Bartos, Mihai Tudose), PRM – doi deputati (Smaranda Ionescu, George Moisescu) si, posibil, un senator (Ionel Alexandru), PNL – un deputat (George Serban). PD e pe muchie de cutit, intrucit nu stie daca, la numarul de voturi obtinute pentru Camera Deputatilor, mecanismul redistribuirii il poate favoriza pe ocupantul primului loc pe lista (Horia Vasioiu). Rezultatele finale pot modifica formula viitorului contingent de parlamentari, la limita. Deocamdata, se poate spune ca numarul partidelor reprezentate in Parlament, la Braila, s-a diminuat, prin raminerea certa in afara cursei a CDR 2000 si, posibil, a PD.
Potrivit datelor obtinute de la PDSR, care centralizase voturile exprimate in 226 de sectii de votare din totalul celor 236, optiunile brailenilor aratau astfel: la Camera Deputatilor – PDSR (48%), PRM (20,6%), PNL (6,3%), PD (4,4%); la Senat – PDSR (47,8%), PRM (20,7%), PD (6,6%), PNL (6,1%). Se observa ca PD devanseaza PNL la Senat, in timp ce raportul e in favoarea liberalilor la Camera. La scrutinul parlamentar, pentru Senat au fost luate in calcul 211.482 de voturi exprimate, din care 197.141 valabile. La Camera inferioara, din 211.444 de voturi exprimate, 15.352 au fost nule. La scrutinul prezidential, dintr-un total de 203.943 de voturi exprimate, 7.588 au fost anulate. Optiunile se distribuie astfel: Ion Iliescu – 47,85%. La o distanta de peste 20% urmeaza C. Vadim Tudor, cu 20,7%. Vizibil surclasati, urmeaza Theodor Stolojan, cu 9,5% si Mugur Isarescu, cu 7,8%.
Voturile celorlalte 10 sectii, care urmau sa fie luate in calcul, nu aveau cum sa modifice sensibil tabloul configurat de centralizarea rezultatelor inregistrate la celelalte 226. PDSR este sigur ca are un senator si 3 deputati. Sint sperante ca, la redistribuirea voturilor, sa isi adjudece un mandat suplimentar de senator si unul de deputat, in acest din urma caz persoana vizata fiind Ion Stefan. Azi, la Bucuresti, liderii locali ai PDSR discuta soarta celor doua mandate aflate in suspensie. Daca PDSR si le adjudeca, atunci prezenta unui deputat liberal in echipa parlamentara devine problematica.
PNL centralizase, ieri, voturile de la circa 184 de sectii de votare, iar rezultatele centralizarii partiale a voturilor pentru Parlament indicau ca, din 162.000 de voturi valabil exprimate, 74.500 mergeau la PDSR (45,9%), 32.800 la PRM (20,24%), 14.321 la ApR (8,8%), 13.071 la PNL (8,06%), 9.820 la PD (6,06%). Chiar daca, in Braila, ApR a obtinut un scor bun, faptul ca, la nivel de tara, nu atinge pragul necesar intrarii in Parlament, il descalifica din cursa, iar voturile atrase vor intra la ruleta redistribuirii in favoarea partidelor care au minim 5%. Liberalii spuneau ieri ca, in baza rezultatelor partiale, daca PDSR ia trei mandate de deputat, iar PRM doua, unul le-ar reveni lor.
PRM urma sa aiba tabloul general al rezultatului alegerilor, conform munaratorii paralele, abia in noaptea dinspre luni spre marti. Presedintele George Moisescu nu excludea posibilitatea adjudecarii de catre partidul sau, la Braila, a trei mandate de parlamentari: un senator si doi deputati. Varianta cea mai drastica lua in calcul, insa, un senator si un deputat. In aceasta situatie, si PD Braila ar avea sanse sa acceada in Parlament cu un deputat.
Ieri, democratii contabilizasera voturile exprimate la 170 de sectii. In absenta bazei de referinta – numarul de voturi valabil exprimate – necesare transpunerii lor in procente, voturile erau astfel orientate: la Senat: PDSR – 94.937, PRM – 40.810, ApR – 13.304, PD – 13.058, PNL – 12.010; la Camera Deputatilor: PDSR – 94.122, PRM – 40.514, ApR – 14.433, PNL – 12.424, PD – 8.867. Daca la Camera Deputatilor, PD ar fi obtinut scorul de la Senat, atunci obtinerea unui mandat de deputat nu ar mai fi fost problematica. In conditiile acestea, insa, ultima sansa ar reprezenta-o redistribuirea voturilor. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii