Politii paralele

marți, 26 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Politii paralele

In Braila, ca-n toate orasele tarii, dupa anul ’89, s-a inmultit flagrant numarul societatilor particulare de paza. Acestea au cadrul legal prielnic utilizarii armelor de foc si nici una dintre cele 11 firme particulare de profil din municipiu n-a ezitat sa-si doteze oamenii cu pistoale si pusti. Ba chiar, in citeva cazuri, societatile particulare de paza si protectie sint mai bine dotate, cu masini, echipament, armament, decit politistii cu misiuni similare din cadrul serviciului de "Ordine si Liniste Publica". Ideea unor institutii concurente Politiei nu-i sperie pe politisti, ba chiar ii bucura si le da prilejul de a recunoaste ca in primul semestru al acestui an, firmele de paza au contribuit eficient la stirpirea infractorilor si la recuperarea a 420 de milioane de lei din pagubele provocate de raufacatori. Cu toate acestea, Inspectoratul Judetean de Politie tine bine friiele firmelor particulare, avizindu-le agentii, controlindu-le obiectivele si planurile de paza, contabilizindu-le contractele si chiar sanctionindu-le.
Adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Braila, col. Ion Motoc a apreciat drept pozitiva activitatea societatilor particulare de paza din municipiu si a mentionat buna colaborare a acestora cu Politia: "La noi, la finalul primului semestru al anului 2000, functioneaza 11 societati cu activitati specifice de paza. Acestea au 152 de contracte in derulare si tot atitea obiective. Nu stim cit personal angajat au, dar 299 de agenti sint avizati de IPJ Braila sa poarte arme de foc. Cu toate acestea, agentii n-au decit 58 de arme: pistoale, pusti ZB, pistoale cu gaze…"
Peste 800 de agenti de paza in Braila
Dintre cele 11 firme particulare de paza, doar vreo cinci sint prezente, efectiv, in spatiul ordinii si linistii publice a Brailei. Societatile inregistrate la Politie sint: SC Tupan Trans SRL, SC Med Dent SRL, SC Blazon SRL, SC DPO Security Braila, SC Transval SA Bucuresti, cu filiala in Braila, SC Tracia SRL, SC Securent SRL Bucuresti, cu punct de lucru la noi, SC Cony Sat Galati cu SPI Braila, SC Hercule SRL, SC Scut SA Bucuresti si SC SOP SRL Braila. Dintre acestea, asa cum remarca si colonelul Motoc, doar "o mina" functioneaza la vedere: Med Dent, SPI, SOP, Tracia, Hercule…Restul, prea putini au auzit, de pilda, ce fac Transval, Blazon ori Tupan la Braila. Pe de o parte, societatile contactate de noi sustin ca au cite 200, chiar 300 de agenti. Pe de alta parte, Politia stie de numai 299 in total. Noua ne-au iesit cam 800 de agenti de paza.
Ca dotarea citorva astfel de firme este net superioara chiar Politiei o confirma si colonelul Motoc. Acesta a adresat cuvinte de lauda firmei Med Dent, gratie serviciilor careia, de o luna de zile, pierderile pe conductele Petrotrans sint zero.
"In acest moment, avem 320 de contracte, 280 – 290 de agenti de paza si dotari constind in armament cu gaz, tonfe, spray-uri lacrimogene, masini de teren (vreo 16), statii, camere video… Nu angajam oricum sau pe oricine. Oamenii care ajung agenti de paza trec printr-un interviu, un test psihologic asigurat de psihologul nostru, al firmei, si, nu in cele din urma, le sint foarte minutios analizate dosarele ce contin fise medicale depuse la inscrierea in concurs", a declarat ing. Laurentiu Marian, directorul general al SC Med Dent SRL Braila. De mentionat ca toti instructorii coordonatori si sefi de detasamente de la Med Dent sint cadre MApN in rezerva.
Firma intr-o camaruta de 1,80 x 2,30 mp
Serviciul de Paza si Interventii din cadrul Cony Sat, administrat, la Braila, de directorul Antonel Bunu si seful agentiei SPI, Catalin Doxan, are peste 200 de agenti de paza, postati indeosebi in obiective ale Consiliului Local, iar guarzii sint dotati cu arme de foc, tonfe, spray-uri lacrimogene, un jeep Cherokee pentru interventii, statii radio si, nu in cele din urma, camere video. Nu mai punem la socoteala calculatoarele ce asigura o evidenta stricta a evenimentelor. Ceea ce politistii nu prea au.
"Dupa evenimentele de la Iasi si dupa declaratia ministrului Dudu Ionescu privind o mai mare atentie asupra societatilor de paza, ne asteptam la controale din toate directiile, dar nu ne facem griji. Pentru a evita evenimente asemanatoare cu cele de la Iasi, ne-am instruit agentii si le-am reamintit care este rolul lor in societate. I-am pus chiar sa semneze ca au luat la cunostinta legislatia ce ne reglementeaza functionarea", a declarat Antonel Bunu, directorul Cony Sat Braila.
In cursul primului semestru al acestui an, patru agenti au fost sanctionatii de Politie pentru abateri de la regulamente. Oricum, asa cum sustinea col. Motoc, "societatile de paza sint de un real sprijin organelor de politie, pentru evitarea unor stari de pericol social, pentru prinderea de infractori periculosi si pentru interventia operativa in situatii de criza. In primul semestru au prins 202 infractori periculosi si au recuperat bunuri in valoare de 420 de milioane de lei".
Chiar si pentru prinderea patronului unei societati de paza – fantoma, celelalte firme de profil au dat mina cu Politia. Un anume Ovidiu Moldovan, din Medias, s-a prezentat ca director al SC PCSC SNC "Departament Security Special", si a incheiat contracte in Braila, cu preturi de dumping si fara acordul politistilor. Individul pacalise conducerea Liceului Agricol si angajase acolo trei guarzi ce nu erau avizati de Politie. La controlul politistilor, s-a constatat ca Moldovan are sediu undeva pe Rm. Sarat, intr-o camaruta insalubra, de 1.80 x 2.30 mp. Politia l-a amendat cu 2,5 milioane lei si "i-a dat papucii".
Nici la capitolul "salarii", agentii nu stau mai prost decit politistii. Majoritatea sint incadrati cu salariul minim pe economie dar au si posibilitatea de a-si mari veniturile, fie prin eficiente rezolvari ale evenimentelor, fie prin munca suplimentara. Cert este ca serviciile particulare de paza se mobilizeaza uneori mai iute decit cele de stat, si chiar devin o afacere dezvoltata "in bulgare de zapada". Si asta chiar in coasta politistilor. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii