Primul mic atentator al Brailei a fost prins de SRI si Politie

luni, 28 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Primul mic atentator al Brailei a fost prins de SRI si Politie

Teribilismul adolescentilor ii costa, uneori, pe parinti. Astfel, vineri dimineata, un pusti pus pe bancuri a sunat la unitatea scolara in care invata, Scoala "I. L. Caragiale" din cartierul Progresul, si a anuntat ca cineva a plasat o bomba in cladire. Cadrele au fost de parere ca telefonul este o gluma proasta, insa au luat, totusi, masura de a apela Politia. La rindul sau, Politia a alertat brigada anti-tero a SRI si, cum era de asteptat, in citeva minute, zona din jurul scolii generale – fosta nr. 11 – s-a umplut de masini speciale si echipe de interventii. Desi, cunoscute fiind cazurile similare din vara si toamna anului trecut, in special din perioadele de teza, credibilitatea anunturilor despre bombele amplasate in scoli a scazut, anchetatorii nu au putut ignora telefonul dat de pustiul respectiv, cu toate ca o deplasare la locul faptei si o cercetare de specialitate costa citeva milioane bune de lei. Si alarma de vineri s-a dovedit a fi falsa. Elementul surpriza este ca, pentru prima data de la declansarea acestei mode in rindul elevilor, autorul alarmei a fost depistat. El este un minor de numai 13 ani, pentru fapta caruia vor trage parintii. Desi individul nu are virsta necesara pentru a raspunde penal, impotriva lui se vor lua masuri drastice.
"Bomba va exploda in scurt timp!"
Vineri dimineata, imediat dupa inceperea orelor de curs, telefonul secretariatului Scolii Generale "I. L. Caragiale" a tiriit insistent. La capatul firului, secretara a auzit o voce de pusti, care, incercind sa para grav, a spus ca in scoala este amplasata o bomba, subliniind: "Bomba va exploda in scurt timp!" Chiar daca gindul a dus-o imediat la mai vechile povesti despre bombe si alte proiectile artizanale existente in scoli, secretara a anuntat efectivul de cadre. Dupa citeva minute, cu totii au luat decizia sa sesizeze, totusi, Politia. Pina la sosirea echipei anti-tero a SRI nu a mai trecut mult. In citeva minute, brigada speciala s-a infiintat la "I. L. Caragiale". Cum era de asteptat, orele de curs au fost aminate pentru dupa-amiaza, iar cei peste 100 de elevi, impreuna cu invatatorii si profesorii, au fost scosi din salile de clasa si trimisi in curtea scolii, departe de anchetatori. Vestea ca in scoala ar fi o bomba s-a raspindit imediat, iar micutii susoteau cind gravi, cind amuzati de situatie, in timp ce coborau scarile scolii. Dupa ce zona a fost eliberata, lucratorii anti-tero ai SRI si-au inceput treaba. Folosind ustensile speciale ori cautind, efectiv, cu miinile goale, sereistii au periat intreaga cladire. Operatiunea a durat aproape o ora, dupa care elevilor li s-a permis accesul in scoala. Unele cursuri au continuat, altele au fost aminate pentru dupa-amiaza. Informatiile ne-au fost confirmate si de catre prof. Viorel Mortu, inspector sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Braila. "Cind si cind, exista copii de o proasta croiala a educatiei, care se joaca si cu asemenea lucruri", a comentat prof. Viorel Mortu.
Prin mijloace specifice, autorul falsei alarme de vineri a fost depistat. Elev intr-una dintre clasele a saptea ale Scolii "I. L. Caragiale", pustiul are numai 13 ani si a fost prins imediat. Surse oficiale implicate in ancheta au spus ca acesta este primul "alarmist" identificat in Braila, de cind a inceput moda bombelor false in scoli si licee. Copilul a sunat de la telefonul domiciliului sau, cind a ramas singur acasa, nu pentru ca ar fi avut interesul sa-si amine vreo teza ori vreo alta testare scolara, ci fiindca, pur si simplu, a vrut sa se distreze. Aceasta a fost explicatia lui, atunci cind politistii i-au sunat la usa. Parintii nu stiau nimic despre faptele pustiului si, bineinteles, s-au infuriat cind au aflat.
"De regula, acesti copii fie se joaca, fie fac niste pariuri intre ei, ori vor sa anuleze vreo teza, ori vreun extemporal. Pina la urma, tot sint prinsi. In acest caz, cred ca pustiul a vrut sa se razbune pe un profesor", ne-au relatat surse din cadrul ISJ Braila.
Anul trecut, in Braila s-au consumat citeva cazuri asemanatoare. De regula, pustii sunau la Politie, vorbeau scurt, sec si fara detalii, inspirati, probabil, de filmele de actiune, in care apelatul e reperat dupa citeva secunde de convorbire. Un astfel de telefon, care anunta plasarea unei bombe in gara, am primit si noi, la redactie. Bineinteles ca toate alarmele au fost false. Din fericire, exista sisteme speciale, de vizualizare a numarului de telefon de la care se initiaza apelul. Indivizii pusi pe astfel de glume raspund penal, daca sint majori. In caz contrar, familia "glumetului" este amendata, iar copilul suporta doar o mustrare parinteasca, eventual si o sanctiune din partea institutiei de invatamint pe care o frecventeaza.
Asa se va intimpla si cu alarmistul de la "I. L. Caragiale". Cazul sau va fi supus analizei efectivului de profesori, dupa care va suporta consecintele de rigoare. Pustiul risca o pedeapsa de la scaderea notei la purtare, pina la exmatricularea din scoala si interzicerea inscrierii intr-o alta unitate de invatamint de stat. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii