Protectia Mediului a luat la puricat "Dunacor"

duminică, 04 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Protectia Mediului a luat la puricat "Dunacor"

Inspectoratul pentru Protectia Mediului Braila (IPM) a facut o plingere penala impotriva firmei lichidatoare a "Dunacor" – "Euro Consulting Romania" SRL, pentru "neasigurarea sistemului de supraveghere" a instalatiilor cu risc de poluare din incinta combinatului, a anuntat, ieri, Maria Popescu, inspector-sef al IPM, intr-o conferinta de presa care a avut ca tema principala tocmai situatia din "Dunacor".
Discutia s-a axat in special pe incidentul din 20 februarie, cind ape amoniacale cu o concentratie ce depasea limitele normale au fost deversate in sistemul de canalizare al "Dunacor" si apoi in decantoarele statiei de neutralizare, fara a ajunge in Dunare. Apele amoniacale proveneau din statia de frig din cadrul fabricii Celofibra II, cumparata de SC "Crisoil" SRL Bihor, lucrarea de dezmembrare fiind efectuata de "Dealul cu Flori" SRL Brasov. Dupa cum a declarat sursa citata, IPM a fost anuntat de firma "Valchim" SA Braila – subcontractanta a firmei lichidatoare – de producerea incidentului. La fata locului s-au deplasat inspectori ai IPM, precum si lucratori ai Politiei, Protectiei Civile, Gospodarirea Apelor etc. Ca masuri, printre altele, a fost sistata orice descarcare de ape impure catre statia de neutralizare, s-au oprit lucrarile de dezmembrare si s-a solicitat firmei lichidatoare sa monitorizeze din doua in doua ore situatia. Cele doua societati din Bihor si Brasov au fost amendate cu cite 15 milioane lei. "Euro Consulting Romania" a trecut la emiterea de cereri de oferta catre institutele de cercetare specializate pentru a se stabili masuri de neutralizare, IPM impunind sigilarea tuturor instalatiilor si rezervoarelor de amoniac. Lichidatorul a fost obligat sa pregateasca sistemul de canalizare pentru a se asigura preluarea de ape uzate in cele mai bune conditii si sa doteze statia de neutralizare cu un laborator specializat, reactivi si personal calificat.
Inspectorul-sef al IPM a atras atentia ca nici una dintre societatile care au cumparat active pentru dezemembrare nu avea documentatia de mediu necesara. Controale pe aceasta tema au fost facute inainte de producerea sus-numitului incident – respectiv intre 1 si 8 februarie – toate societatile in cauza – "H&H Company" Constanta, "Miorita Com" Braila, "Victomar Lido" Tandarei si "Crisoil" Oradea – fiind sanctionate contraventional cu cite 15 milioane lei.
Inspectorul-sef Maria Popescu a condamnat faptul ca aceste firme, desi sanctionate, au continuat lucrarile fara documentatia de mediu necesara. Mai mult, a aratat sursa citata, fosta Agentie de Protectia Mediului a solicitat SC "Dunacor" SA si FPS inca din 1999 – inainte de venirea noului lichidator – contactarea unui institut de specialitate pentru rezolvarea tuturor problemelor de mediu din combinat.
Acum, toate instalatiile care contin substante cu grad de poluare au fost identificate, inscriptionate si sigilate. In plus, au fost luate alte masuri, printre care: intocmirea unui plan de interventie in caz de accidente ecologice, anuntarea in maxim o ora a IPM despre iminenta sau producerea oricarui asemenea incident, asigurarea asistentei tehnice de specialitate, interzicerea oricarei actiuni neautorizate din punct de vedere al protectiei mediului.
Conducerea SC "Euro Consulting Romania" nu stia, ieri, nimic despre plingerea penala facuta de IPM si s-a abtinut de la comentarii pina in momentul in care societatea va fi instiintata oficial de aceasta.
Un alt incident
Acesta a avut loc pe platforma fostului combinat pe 24 februarie, cind s-a produs o scurgere de acid sulfuric dintr-o instalatie a sectiei cord, cumparata de "Victomar" Tandarei. S-au scurs 6 metri cubi de solutie diluata de acid si citeva zeci de litri de acid concentrat, luindu-se o serie de masuri urgente, cum ar fi: sistarea oricaror activitati in zona, neutralizarea acidului cu var etc. Acest incident nu a avut urmari din punct de vedere ecologic.
S-a pus in discutie, apoi, situatia a 148 de vagoane cisterna, cu care se transportau diverse substante chimice, cumparate de firma "Granpet" din Bucuresti, 84 dintre acestea fiind folosite la transportul de acid sulfuric – si aici impunindu-se o serie de masuri care sa elimine orice pericol de poluare.
In general, in ultima perioada IPM a efectuat controale la 32 de agenti economici din judet, din care 22 din industria care prezinta un grad ridicat de risc din punct de vedere al instalatiilor si substantelor folosite.
In alta ordine de idei, inspectorul-sef Maria Popescu a tinut sa contrazica unele afirmatii aparute in mass-media, conform carora IPM ar pune frine in dezvoltarea IMM-urilor prin solicitarea de taxe de pina la 7000 de dolari pentru obtinerea autorizatiilor de mediu, precum si ca impune anumite societati specializate pe probleme de mediu in mod preferential.
Sursa citata a tinut sa precizeze ca societatile de mai sus sint stabilite de o comisie de abilitare intocmita la nivel national – deci nu de IPM – la sediul Inspectoratului Braila, precum si la celelalte inspectorate din tara, existind doar lista cu toate aceste institute specializate, pentru a fi pusa la dispozitia agentilor economici. Apoi, tariful perceput de IPM pentru obtinerea unui acord sau autorizatii de mediu variaza intre 500.000 lei si 1 milion de lei. (Mircea DOAGA)

Comentarii