"La Traviata", pusa in scena la Braila

vineri, 31 august 2001, 23:00
3 MIN
 "La Traviata", pusa in scena la Braila

In cadrul manifestarilor prilejuite de omagiul adus legendarei soprane Hariclea Darclee, a fost prezentata "La Traviata", o adevarata capodopera a marelui compozitor Verdi, in cursul serii de joi, in cadrul Teatrului "Maria Filotti", in prezenta unui public numeros. Spectatorii prezenti in sala care devenise, brusc, neincapatoare au putut urmari drama superbei curtezane Violetta Valery, care nu a crezut in dragoste pina nu i-a fost dat chiar ei sa traiasca fiorii si nelinistea create de acest sentiment, dupa ce destinul i l-a scos in cale pe Alfredo. Ceea ce, la inceputul piesei, fusese o poveste de dragoste s-a transformat, dupa ce Violetta primeste vizita tatalui lui Alfredo, cel pe care-l iubea, intr-un sacrificiu de sine al eroinei. Actul final reveleaza intregul adevar, iubirea celor doi tineri a rezistat trecerii timpului, iar sacrificiul consimtit de Violetta este, acum, cunoscut de toti. Cu toate acestea, cei doi protagonisti ai acestei iubiri necunoscute de ei pina in acel moment sint despartiti de destinul necrutator: Violetta este atinsa de ftizie, boala secolului romantic. Actul I arata momentul intilnirii Violettei cu Alfredo, caruia, amuzata dar si emotionata, ii spune ca, in viata ei, nu este loc pentru dragoste. Ramasa singura, dupa plecarea invitatilor, Violetta incheie actul cu un monolog, celebra arie "Ah, fors’e lui", ceea ce inseamna "Ah, poate el e acela". Focul pasiunii care se aprinde in sufletul ei va fi marcat, insa, de un brusc acces de ftizie.
In actul al II-lea, a carui actiune se petrece citeva luni mai tirziu, cind, deja, eroina renuntase la viata dezordonata pe care o ducea inainte, datorita iubirii, sentiment pe care-l cunostea, acum, pe deplin, primeste vizita neasteptata a tatalui lui Alfredo, Giorgio Germont. El vine sa o convinga, in numele citorva principii morale, materiale si religioase, ca trebuie sa-l parasesca pe cel pe care il iubea. Miracolul este ca aceasta scena, bazata pe principii a caror semnificatie nu mai este pastrata, cum ar fi: "Dumneata il dezonorezi pe fiul meu, si sora lui nu se va putea marita", nu si-a pierdut puterea de a ne emotiona. Eroina va accepta sa se sacrifice, rupe legatura cu Alfredo si revine la viata de dinainte. Actul final ii readuce pe cei doi indragostiti unul linga altul, nu pentru mult timp, dat fiind ca regasirea lor va fi umbrita de apropierea mortii. Ultimele vorbe ale Violettei reflecta fericirea si dorinta de a trai.
Rolul Violettei a fost interpretat de soprana Roxana Briban, Alfredo Germont – de tenorul Francesco Meli, Georgio Germont – de Stefan Ignat, Gastone – de Calin Bratescu. Celelalte roluri au fost interpretate de mezzosoprana Simona Ivas, soprana Mihaela Maxim, basul Octavian Vlaicu, baritonul Florin Estefan, basul Metodie Bujor, tenorul Gergely Nemeti, baritonul Florin Maris Hinsu si baritonul Petru-Geani Brad. In fruntea Orchestrei Simfonice si a Corului Filarmonicii "Moldova", Iasi, s-a aflat maestrul Vlad Conta. Referitor la magnifica seara de joi, celebra soprana Mariana Nicolesco a precizat: "Haricleea Darclee a fost admirata, in cuvinte extraordinare, de Verdi insusi, pentru interpretarea rolului Violettei. L-am cintat eu insami, de atitea si atitea ori, in puneri in scena dintre cele mai extraordinare si alaturi de cei mai de seama artisti ai timpului nostru. Stiu ca nici un alt rol nu presupune din partea sopranei aceasta complexitate vocala, dupa cum stiu ca putine altele au creat vreodata valurile de emotie si triumfurile pe care le declanseaza «La Traviata». Dupa cum stiti de acum doi ani, cind l-am celebrat pe Mozart, spectacolele noastre, fara decoruri si fara costume, se intrupeaza din muzica, din adevarul psihologic al caraterelor si situatiilor, din frumusetea vocilor si a cintului. Or, tocmai acesta e punctul de plecare al unei adevarate renasteri a teatrului liric."
De mentionat ca aceasta editie a Concursului International de Canto "Haricleea Darclee", ale carui premii vom afla miine cui au fost acordate, in cadrul Concertului de Gala al Laureatilor, numara 28 de laureati: Jozef Benci – Slovacia, Petru-Geani Brad, Calin Bratescu, Roxana Briban, Camelia Clavac, Romeo Cornelius, Florin Estefan, Cosmin Ifrim, Petre Ilie, Stefan Ignat, Bogdan Ionut Mihai, Cornelia Oncioiu, Florin Pop, Cristina Simionescu, Veronica Tudosa-Fizesan, Octavian Vlaicu – Romania, Metodie Bujor – Republica Moldova, Corrado Cappitta, Orestano Marco Cristarella, Francesco Meli, Rosa-Anna Peraino – Italia, Wioletta Chodowicz – Polonia, Min Kyung-Hwan – Coreea de Sud, Anna Mailian – Armenia, Magali Mayenne – Belgia, Julia Oesch – Germania, Natalie Sharay – Belarus si Massililiano Viapiano – Andorra. (Elena RADUCANU)

Comentarii