Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

miercuri, 28.09.2016

Razboi pentru putere in lumea interlopa

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Prin Legea 82/21 mai a.c., actuala Putere iarta indivizii care poarta arme albe si savirsesc violente in grupuri organizate, oferindu-le cu marinimie in schimbul inchisorii contraventionale citeva zeci de ore de munca in folosul comunitatii. Aceasta lege, care sfideaza pur si simplu siguranta cetatenilor in conditiile cresterii ingrijoratoare a infractionalitatii organizate, a dat apa la moara lupilor tineri din lumea interlopa, nostalgici dupa vremurile cind luptele de strada dictau cine-s sefii. In plus, moartea celebrilor "nasi" din Galati, Frosa si Calu, a declansat lupta pentru putere, in urma careia se vor desemna succesorii. Razboiul a depasit, se pare, granitele orasului vecin, brailenii si galatenii acuzindu-se reciproc de violarea teritoriului si de incercari de extindere a sferei de influenta.
  Mai trebuie adaugat si faptul ca, in urma cu citiva ani, Braila a fost scena unor lupte de strada de o violenta iesita din comun, unele consumate in plina zi, sub ochii ingroziti ai trecatorilor, culminind cu impuscarea lui Titel Cracanatu' in toamna lui '95. De altfel, cu acest incident s-a incheiat seria rafuielilor din lumea interlopa,concomitent cu schimbarea col. Sandi Jipa Rubanov si numirea noilor sefi ai Politiei brailene, col. Traian Jipa si lt.col. Antonel Colceag. Au urmat, in decursul ultimilor ani, arestarea lui Titel Cracanatu, condamnarea lui Nicu Taranu, trimiterea in judecata a lui Bancuta Cocos, la care se adauga infundarea a numerosi "locotenenti", printre care celebrul "Dasaev", actiuni care au impus din nou respectul fata de lege.
  Iata insa ca, acum, tocmai legea poate compromite munca politistilor braileni din ultimii trei ani si, odata cu ea, siguranta orasului.
  Joi seara, doua grupari rivale organizate in stil mafiot s-au razboit pe malul Dunarii, in apropierea Pescariei. La jumatatea soselei de pe digul ce face legatura intre Braila si Galati, peste 150 de batausi galateni, aflati sub comanda lui Marian Ivan, si-au masurat fortele cu circa 50 de braileni. Toti erau inarmati pina in dinti cu sabii, cutite, bite si chiar pistoale, hotariti sa-si regleze definitiv niste conturi mai vechi. Conflictul, pe punctul sa degenereze intr-o baie de singe, s-a stins odata cu aparitia echipajelor de Politie, chemate cu disperare de brailenii coplesiti numeric de moldoveni. Nici unul dintre cei implicati in confruntare nu a fost retinut, combatantii imprastiindu-se ca potirnichile prin padurea din apropiere. Politia, care a gasit abandonate la locul faptei numai o parte din arme, a trecut sub tacere incidentul, pe motiv ca nu s-au inregistrat victime.
  Operatiunea "Digul"
  Contactat de reporterii "Monitorului", Marian Ivan, liderul grupului de galateni implicati in batalia de pe dig, ne-a relatat cauzele care au generat conflictul. El spune ca "razboiul" s-a declansat din vina unei gasti compuse din 20-30 braileni care joi, 1 iulie, in jurul orei 17.30, au descins la barul "Quartz", amplasat in zona centrala din Galati. Ivan afirma ca indivizii erau insotiti de Dumitrel Buricea si venisera inarmati cu bite pentru a-i intimida pe galateni la ei acasa. Altercatia a debutat abrupt, brailenii sarind direct la bataie, fara sa-si piarda vremea.
  Ivan sustine ca nu-si explica motivul descinderii inopinate a lui Buricea - pe care-l cunoaste de aproape cinci ani - decit prin faptul ca acesta intentiona sa obtina prin forta un sector din oras, unde sa-si exercite influenta. Dupa un schimb de injuraturi si amenintari reciproce, brailenii au fost pusi pe fuga. Enervat de tupeul brailenilor, Ivan spune ca, in mai putin de doua ore, a reusit sa stringa in jurul lui aproximativ 150 de "baieti", intre acestia numarindu-se chiar si rivali de-ai sai, care s-au solidarizat impotriva "invadatorilor", in joc fiind acum spalarea onoarei lezate.
  Surse demne de incredere ne-au declarat ca si Buricea a cerut ajutor de la adversarii lui din Braila, insa acestia au refuzat sa se implice intr-un astfel de conflict. Ivan mai spune ca l-a convocat telefonic pe Buricea la o intrevedere pe dig, stabilind ca solutionarea conflictului sa se faca printr-o confruntare barbateasca, intre cei mai tari oameni din gruparea fiecaruia. Galatenii l-au desemnat pe "Calai", omul de incredere al lui Marian Ivan, iar brailenii l-au ales pe "Tintar", bodyguard-ul lui Buricea. Putin dupa ora 20.00, trupele s-au aflat fata in fata, insa brailenii au avut surpriza sa se vada coplesiti numeric, ei fiind de trei ori mai putini decit rivalii lor. La "inaintare" au iesit, pe linga cei stabiliti anterior, inca patru-cinci din fiecare gasca si a inceput bataia. Ivan mai povesteste ca, in scurt timp, au reusit sa-i bage in sperieti pe brailenii care au aruncat, in graba, o parte din arsenalul cu care venisera si au rupt-o la fuga, care incotro. El spune ca lupta a fost de scurta durata si ca si-a repliat oamenii spre Galati, banuind ca brailenii, disperati si infricosati, au chemat Politia. Intuitia lui a functionat perfect: in citeva minute, la locul incidentului, au ajuns echipajele Politiei brailene.
  Armistitiul
  Marian Ivan ne-a mai povestit ca, timp de doua zile, "smecherii" din Galati au tinut sfat, incercind sa-si explice ce au urmarit de fapt brailenii. Concluzia unanim acceptata a fost aceea ca se consumase o tentativa de extindere a sferei de influenta brailene in lumea interlopa galateana, inca debusolata in urma decesului "nasilor" Frosa si Calu, primul, mort intr-un accident rutier dubios, iar al doilea de ciroza hepatica. Ivan crede ca brailenii aveau de gind sa instaureze teroarea pe teritoriul lor, prin perceperea de taxe de protectie sub amenintarea armelor, fapt dezaprobat vehement de toate gruparile galatene, care nu agreeaza folosirea violentei in actiunile pe care le desfasoara.
  Ivan spune ca l-a convocat pe Buricea la o noua intilnire simbata, cu intentia de a stinge pasnic conflictul. Sursa citata sustine ca intrevederea a avut loc tot la jumatatea digului, discutiile finalizindu-se cu promisiunea facuta de braileni ca nu vor mai recurge la actiuni in forta pe teritoriul Galatiului. Brailenilor li s-a permis, totusi, sa deruleze afaceri sau sa organizeze petreceri in Galati, cu conditia sa nu provoace scandaluri de tipul celui din barul "Quartz".
  "Ita" demoleaza ingimfarea galatenilor
  Incercind sa luam legatura cu Dumitrel Buricea, pentru a afla si punctul lui de vedere fata de incidentul petrecut joia trecuta, am aflat ca nu poate fi contactat intrucit nu se afla in oras. In schimb, am obtinut declaratii de la Mihai Tudorache, zis "Ita", unul dintre finii de cununie ai lui Dumitrel Buricea. Acesta ne-a prezentat o varianta total diferita de relatarea lui Marian Ivan.
  "Conflictul a fost pornit de galateni, care s-au legat de doi-trei baieti de-ai nostri, in barul «Quartz» din Galati. Acolo n-a fost bataie, pentru ca ai nostri au plecat cind au vazut ca sint provocati." "Ita" a tinut sa precizeze ca Dumitrel Buricea nu a fost implicat in nici un fel in incidentele de joi, "pentru ca era plecat din oras". "Dupa ce baietii nostri s-au intors la Braila, eu am fost cel care a discutat cu Ivan, propunindu-i sa ne intilnim ca sa facem pace. La propunerea lui, urma sa aiba loc o confruntare intre el si «Tintar», care este unul dintre prietenii nasului meu. Pe dig, Ivan a venit cu mai mult de 150 de insi, iar noi eram doar vreo 20. Nu venisem cu gindul sa ne razboim si nu eram inarmati decit cu niste bete. Nici la ei nu am vazut vreo arma. Eu am purtat discutii cu Ivan si cu «Calai». Nu ne-am batut si nici nu ne-am fugarit prin paduri, asa cum se lauda Ivan. Am plecat fiecare acasa, pasnic, cu intelegerea sa nu ne mai deranjam unii pe altii", a mai povestit "Ita".
  El spune ca nimeni dintre cei care-l insoteau nu ar fi dat bir cu fugitii si nici nu ar fi chemat Politia. "Daca era sa fim porniti pe bataie cu galatenii, n-ar fi scapat ei de ciufuleala asa usor, pentru ca noi sintem mai tari ca ei. Daca nu ne-am fi dus cu gind sa facem o intelegere, adunam si noi mai mult de 150 de oameni." "Ita" mai spune ca el a ramas pe dig, unde a si fost gasit de politisti, mergind apoi cu acestia la sediu pentru a lamuri situatia. "Abia a doua zi, nasu a aflat despre cele intimplate si a stabilit o intilnire cu Ivan pentru simbata, tot pe dig. Acolo s-au inteles sa se respecte pacea si fiecare sa raspunda pentru eventualele prostii pe care le-ar face baietii lui in celalalt oras."
  Referitor la declaratiile lui Ivan, conform carora brailenii ar fi incercat sa acapareze o zona de influenta in Galati, "Ita" a afirmat ca Buricea nu ar face asa ceva niciodata, "pentru ca nu-i sta in caracter". El a mai contrazis si varianta conform careia Ivan ar fi avut de platit o polita lui Buricea pentru o teapa pe care acesta i-ar fi tras-o mai demult. "Nasu nu trage tepe la nimeni si nu se deda la fapte de acest gen. Ivan stie bine acest lucru, pentru ca il cunoaste de multi ani pe Dumitrel. Nu inteleg de ce il baga in fata pe nasu, poate doar ca sa-si faca «firma», sa-l cunoasca cei din Galati ca este bun. Dar nu-i asa, pentru ca pe noi nu ne intereseaza zona lor si nu-i adevarat ca umblam cu sabii sa instituim teroare. De altfel, este cunoscut faptul ca Ivan este cel care recurge la tot felul de metode, cu sechestrari de persoane si altele, pentru ca abia in urma cu citeva luni a iesit din puscarie, unde fusese bagat tot pentru asa ceva."
  Convingerea lui "Ita" este aceea ca in spatele actiunii lui Ivan s-ar afla cineva care are interesul sa-l discrediteze pe Dumitrel Buricea. "Pina la moartea lui Frosa si Calu, intre noi si galateni a fost pace. Acum, Ivan scoate capul si cred ca ar vrea sa-si faca un nume, sa preia puterea la Galati. Cred ca din acest scenariu face parte si tentativa lui de a intra in Braila, dar cu noi n-o sa-i mearga. Daca nu se respecta armistitiul incheiat simbata, ne unim sa ripostam." El subliniaza ca brailenii nu au ginduri de violenta, argumentind ca, de citiva ani, in orasul nostru se mentine pacea intre grupurile odinioara rivale. "Abia acum, de cind s-a dat legea asta noua, care permite sa scapi fara puscarie daca esti gasit cu sabie sau cutit la tine sau in masina, au inceput sa se bata intre ei niste derbedei marunti, care nu au nimic de-a face nici cu Buricea, nici cu Titel Cracanatu. Intre ei doi s-a facut pace demult si s-a respectat. Daca acum apare vreunul care se foloseste de numele lor, va trebui sa suporte consecintele pentru ceea ce face. Oricum, nici Titel nici nasu nu permit celor din anturajul lor sa-si faca dreptate cu sabia sau cutitul", mai spune "Ita".
  Legea 82/99 seamana teroare printre braileni
  Remarca finului lui Buricea concorda cu rapoartele ingrijoratoare ale Politiei. In ultimele doua saptamini, IPJ Braila a intrat in alerta maxima, dupa consumarea unor rafuieli de strada, petrecute chiar in buricul tirgului, la lumina zilei.
  "La Braila, indivizi inarmati cu diferite arme albe au inceput sa se lupte intre ei in actiuni de strada, comise cu o violenta sporita. Initial, in zona centrala a orasului, exista polul de influenta al lui Oprea Dumitru, care a batut in retragere, cel putin aparent. Mai multi indivizi care erau strinsi inainte in jurul lui incearca sa preia puterea. Totodata, au aparut si alti tineri in aceasta zona, care nu au avut de-a face cu lumea interlopa, dar care au sa-si plateasca unii altora polite mai vechi", ne-a declarat lt. col. Stefan Dan, loctiitor al comandantului Politiei Municipiului. Sursa citata l-a mentionat pe Stanel Corbu, un individ care, se pare, vrea sa preia conducerea unei grupari proprii, si pe Mihai Vincler, bine cunoscut in cartierul Lacu Dulce. Corbu a primit trei luni de inchisoare contraventionala pentru port ilegal de arma alba si provocare de scandal, iar Vincler s-a ales cu 300 de ore de munca in folosul comunitatii, dupa doua incaierari pe care le-a provocat in fata Hotelului "Traian" si in cartierul Obor, unde s-a batut cu Sebastian Stoian, fost "locotenent" al lui Titel Cracanatu'.
  In aceeasi zi cind pe dig avea loc rafuiala galatenilor cu brailenii, in oras se consuma un incident similar. In fata brutariei "Frieweka" din cartierul Obor, Viorel Florin Vasile, actualul lider al tinerilor taranisti braileni, aflat la volanul Volkswagenului BR-02-AKK, si Sorin Pirvu, care conducea Dacia BR-02-JAK, au blocat masina cu nr. BR-02-GDJ, la volanul careia se afla Vasile Petcu, zis "Tica", care se ocupa de tranzactii cu valuta. Din cele trei autoturisme au coborit mai multi indivizi care-i insoteau: Ion, tatal lui Sorin Pirvu, Ionut Teslov, Marin Calin, zis "Gorila", Tudorel Scarlet, George Munteanu, Tudorel Dragomir, Florinel Pelelunga, Danut Holban si Mihai Vincler. Dupa un schimb de lovituri, intre acestia a izbucnit un scandal in urma caruia Vincler a fost taiat, iar masina lui Pirvu a fost distrusa. Conflictul a durat aproximativ un minut, pentru ca Politia a intervenit rapid si i-a inhatat pe scandalagii. In timpul anchetei, Ion Pirvu a declarat ca vehiculul i-a fost distrus cu sabii si topoare, fapt care nu a putut fi dovedit. "Toti cei mentionati au fost prezentati Judecatoriei, unde au fost sanctionati cu cite 30 de ore de munca in folosul comunitatii, potrivit Legii nr. 82/1999", a mai spus lt. col. Dan.
  Un al doilea scandal de proportii s-a petrecut in seara de duminica, 4 iulie, in plin centrul orasului, la intersectia strazilor Cojocari cu Rosie. Loctiitorul comandantului Politiei Municipiului ne-a declarat ca Marin Calin, zis "Gorila", si Eugen Florescu, zis "Giscanu", erau impreuna in momentul in care primul dintre ei a fost agresat de Vasile Petcu, zis "Tica". Acesta, care se deplasa cu un autoturism Dacia, in care mai erau trei tineri, a fugit de la locul faptei in momentul in care au fost surprinsi de Politie. Masina agresorilor a fost urmarita si blocata in fata barului "Aladin", dupa ce a lovit un taxi parcat in zona. Indivizii au incercat sa scape cu fuga, insa au fost prinsi. In urma perchezitiei efectuate, in masina agresorilor s-au gasit trei sabii, doua cutite si o bita. "Petcu Vasile a fost prezentat din nou Judecatoriei, cu propunere de sanctionare contraventionala si, cu siguranta, va alege munca in folosul societatii. Ne asteptam ca, in zilele urmatoare, filmul sa se repete", a mai afirmat lt. col Dan.
  In acest context, sursa citata s-a referit la doua lacune grave ale Legii 82/1999: "Ar fi fost indicat ca aceasta Lege sa nu-i absolve de pedeapsa cu inchisoarea pe cei care se constituie in grupuri pentru comiterea de infractiuni si pe cei care poarta asupra lor arme pentru lovire, taiere si impungere. Acestia n-ar trebui sa beneficieze de posibilitatea de a opta intre inchisoare contraventionala si munca in folosul comunitatii. Marea majoritate a celor care au intrat sub incidenta Legii 82 sint cunoscuti de Politie si au avut mai multe condamnari chiar si inainte de '89."
  Pentru a preintimpina o escaladare a violentei stradale, Politia braileana a marit numarul echipajelor de patrulare auto in municipiu, in special in zonele in care s-au produs ori se suspecteaza ca s-ar putea produce astfel de incidente. Lt. col Dan a mai spus ca recentele modificari legislative au dus la repetarea incidentelor violente in care sint folosite armele albe, agresorii fiind incurajati de blindetea pedepselor care li se aplica. "Cu toate ca nu s-a ajuns la violente cu rezultate foarte grave, gen vatamari corporale grave sau omoruri, aceste incidente induc locuitorilor o permanenta stare de insecuritate si o teama crescuta. Pentru ca le este frica de razbunarea agresorilor, eventualii martori refuza sa depuna marturie impotriva lor", a mai spus sursa citata, precizind ca, in ultimele doua saptamini, s-au intocmit sase dosare penale pentru astfel de fapte. Numarul agresiunilor este mult mai mare, dar nu pot fi instrumentate, din lipsa unor probe concrete. (Marilena SEVERINEANU, Nicu MATEI)
  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  A mai trecut un cutremur

  Radu MEȘNIȚĂ

  A mai trecut un cutremur

  Cu ce rămân supravieţuitorii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Jubileu la Oltea Doamna

  Florin CÎNTIC

  Jubileu la Oltea Doamna

  Cum la finele acestei săptămâni, sub aura caldă a distinsei noastre profesoare Olga Diaconu, vom serba, la invitaţia binevoitoare a colegei Diana Ionescu-Stocker revenită din Germania pentru acest prilej, trei decenii şi jumătate de la bacalaureat, vă cer îngăduinţa să reiau în cinstea dascălilor şi colegilor noştri un text publicat tot aici, în ianuarie 2015, cu gândul modest cărepetitio est mater studiorum.

  Trai pe vătrai

  Ioan MILICĂ

  Trai pe vătrai

  Fie gospodăria cât de pricăjită sau de rea, nu poate lipsi un televizor color din ea! Cu ce să-şi umple omul timpul mai bine dacă nu să ia aminte, zi de zi, la minunile puse la cale de stelele vieţii publice româneşti?

  Maria Munteanca

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Maria Munteanca

  Azi nu se mai poate zice că femeile fac copii „cum vrea Dumnezeu”. Azi femeile fac copii când vor ele şi când aprobă şi bărbatul. Înainte făceau săracele femei o grămadă de copii, că „aşa a vrut Dumnezeu”. Mi-aduc aminte de Maria Munteanca, era la prăşit la noi la vie, cu Ileana asta... am uitat cum îi zicea. Şşi Ileana îi zice Mariţei (aşa-i ziceam Mariei Munteanca), care făcuse vreo doişpe copii.

  pulspulspuls

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Răzvănel, file de poveste: Viaţa, omul, opera şi decăderea

  Iată, stimaţi telespectatori, cum se face că până şi în urâta viaţă publică românească oamenii fără curaj ajung până la urmă tot în mocirla politichiei. 

  Caricatura zilei

  Spitalul de urgenta

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Sotia isi intreaba tovarasul de viata: - Spune-mi, dragul meu, cum te-ai indragostit de mine? - Vezi? Acum acest lucru te mira s (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.