Relansarea CET

duminică, 08 aprilie 2001, 23:00
3 MIN
 Relansarea CET

Noul Consiliu de Administratie al CET SA – format acum doar din doi membri: Vasile Muntenita, presedinte si director general, si Justinian Rentea – dupa revocarea lui Adrian Constantin de catre AGA, a demarat o serie de actiuni care sa duca la revigorarea si relansarea societatii.
"Una dintre acestea a fost concretizata chiar vineri", ne-a declarat directorul general al CET, Vasile Muntenita. "Este vorba despre semnarea unui protocol intre CET SA si «Termoelectrica» Braila, prin care se fundamenteaza unele principii pentru demararea unui studiu de fezabilitate in vederea reabilitarii si modernizarii sistemului de termoficare a municipiului", a precizat acesta.
Protocolul a fost vizat de Primarie, Consiliul Judetean si Prefectura Braila, atentia tuturor indreptindu-se acum spre reabilitarea magistralei de termoficare, la care sint racordate peste doua treimi din numarul total de blocuri din oras.
Pe de alta parte, a aratat sursa citata, se are in vedere demararea unei actiuni de scoatere din blocajul financiar care pare sa sugrume CET SA. "Incercam o compensare intre datoriile noastre catre «Distrigaz» cu creantele pe care le avem de recuperat de la «Electrica» Braila. Cu alte cuvinte, niste datorii ale «Electrica» SA catre noi le transferam in contul unor datorii de-ale noastre catre «Distrigaz». Este vorba despre 45 de miliarde de lei, pe care CET ii avea de incasat de la «Electrica» si cu care, astfel, ne achitam noi o parte din datoriile pe care le avem catre «Distrigaz»", a mentionat directorul general Muntenita.
Dupa cum a subliniat acesta, CET are de recuperat, in total, 144 miliarde lei si de platit, la rindul sau, 172 miliarde lei, dar fara a include aici ultimele facturi primite de la "Distrigaz".
"Mai avem de recuperat, de la «Aptercol», 52 miliarde lei, fara sa vorbim si despre penalitati de intirziere, de inca aproximativ 10 miliarde. Apoi, am mai avea de incasat, de la «Celhart-Donaris», 22 miliarde, de la «Dunacor» vreo 10 miliarde si de la «Citadel-One» Galati (societatea cu care ex-directorul Stefan Gramescu a facut, in numele CET, o compensare de 5 miliarde lei, fara ca SC CET SA sa aiba vreo datorie catre aceasta – n.n.). Daca vom recupera acesti bani, lucrurile vor sta mult mai bine."
Directorul general Muntenita considera ca CET nu va "muri" in 2-3 ani, asa cum se vehiculeaza, chiar daca unul dintre principalii sai clienti, "Celhart-Donaris" SA, a demarat o investitie pentru construirea unei centrale termice proprii, ceea ce n-ar mai necesita cumpararea aburului tehnologic de la CET. "Nu e obligatoriu. Aceasta centrala a lor poate fi doar o sursa alternativa si nu una exclusiva. Oricum, trebuie tinut cont ca, pe platforma «Dunacor», apar noi activitati de productie, iar societatile de aici vor avea nevoie de noi. Chiar daca ar fi sa pierdem un client, vom avea altii, cu siguranta, pe platforma chimica. CET moare doar daca nu se face ceea ce facem noi acum. Cautam sa readucem societatea la parametrii normali. Asta, si pentru o eventuala privatizare. Daca se privatizeaza acum, un cumparator ar lua-o cu bani putini, in starea actuala. De ce sa nu o revigoram si sa se vinda la cit face? Dar nu e obligatoriu sa se vinda. CET poate ramine si in proprietatea comunitatii, data fiind magistrala de termoficare pe care aceasta societate o deserveste, in cea mai mare parte din an, de una singura", a mai spus directorul general al CET SA. (Mircea DOAGA)

Comentarii