Revolta insularilor

marți, 07 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Revolta insularilor

Speriati de iminenta lichidare a SC "Insula Mare a Brailei" SA, o parte dintre salariatii societatii au desfasurat ieri, la sediul administrativ al IMB, un protest spontan de munca, pentru a cere lamuriri directorului general Gratiela Momescu. Salariatii vroiau sa stie printre altele cind isi vor primi salariile restante si daca vor putea beneficia de ajutor de somaj, date fiind restantele foarte mari ale IMB catre bugetul asigurarilor sociale. Ei au incercat sa intre din nou, cu totii in biroul directorului, insa n-au mai reusit. Dupa ore bune de asteptare, spre amiaza, ei au primit promisiuni ca de astazi se va incepe plata salariilor restante. Gratiela Momescu nu a vrut cu nici un chip sa le vorbeasca direct protestatarilor, refuzind sa acorde vreo declaratie presei. Protestatarii au plecat exact cum venisera: total nelamuriti.
Protestul de ieri nu a diferit cu mult fata de multele asemenea manifestari desfasurate in ultima perioada. Dimineata, circa 100 de angajati s-au adunat in curtea societatii, solicitind o intrevedere cu directorul Momescu. Ei spuneau ca sint disperati ca de luni de zile nu au mai primit salariile, ca nu mai au nici bani de mincare -daramite de intretinere, telefon si alte cheltuieli necesare traiului de zi cu zi – ca s-au incarcat de datorii si ca s-au saturat sa tot fie dusi cu vorba de conducere. Mai mult, ei sint speriati de spectrul lichidarii societatii si ca, odata declansata aceasta, nici nu-si vor mai primi banii. In plus, ei se intreaba, ingrijorati, daca vor beneficia de ajutoarele de somaj, din moment ce li s-a spus ca, societatea avind datorii la bugetul asigurarilor sociale, este foarte posibil ca ei sa nu-si primeasca banii de somaj.
"Ne-am saturat de vorbe. Vrem banii nostri. Ce o sa se intimple cu noi? Nici ajutor de somaj nu vom primi, nici spitalizare, nimic. De ce nu s-au platit banii catre sanatate si Directia Muncii, din moment ce noua, de ani de zile, ni s-au oprit de fiecare data bani pentru asta. Unde sint banii? De ce nu s-au platit aceste contributii? Ce vina avem noi? De ce sa nu beneficiem, din moment ce noi am platit? Societatea intra in lichidare, pe noi ne trimit acasa, si nu mai vedem nici salariile restante si nici macar ajutor de somaj. Vrem ceva concret, nu promisiuni. Nu plecam pina nu ni se dau banii. Nu e normal ce se intimpla. Cei care au fost preluati de «Reen» isi primesc salariile, ba inca mai iau si prime. Aproape ca ne rid in nas acum. Iar noi, cei de la IMB, sintem dusi cu vorba de atitea luni. «Reen» de unde are bani de salarii, iar IMB, nu? Parca eram asociati. Ei scot banii tot din Insula, la urma urmei. Ne-am saturat", strigau, ieri, protestatarii.
O prima runda de negocieri
Pe la ora 9.30, Gratiela Momescu a acceptat sa discute cu reprezentantii salariatilor. Cinci dintre acestia, printre care si Nicolae Ginghine, lider ales al Sindicatului Liber al Specialistilor din IMB. Dupa circa o ora de negocieri, acestia le-au comunicat celor de afara rezultatele.
"Am solicitat sa ni se spuna ce se va intimpla cu salariatii in cazul dizolvarii societatii, sa putem beneficia de ajutorul de somaj si de spitalizare gratuita. Ni s-a raspuns ca datoriile catre asigurari nu vor putea fi platite si trebuie ca noi sa ne luptam, ca sindicat, sa-i sensibilizam pe cei de la somaj sa ne acorde ajutorul, pentru ca in lege nu se spune ca daca societatea are datorii, cei disponibilizati nu vor primi ajutorul de somaj. Cit priveste concesionarea, doamna director ne-a spus ca aceasta este benefica pentru noi, pentru ca o buna parte dintre salariati vor fi preluati de cel care cistiga concesionarea si ca se va concesiona toata Insula. Cind am intrebat de ce noua, salariatilor, care ne-am constituit in PAS – desi am facut o scrisoare de intentie pentru concensionare inca din februarie – nu ni s-a dat nici un raspuns pina acum, ni s-a spus ca, de fapt, conducerea societatii nu a fost de acord cu aceasta concesionare catre salariati, pentru ca noi nu am avea posibilitatea financiara. Am abordat si alte aspecte: daca tot aveau de gind sa concesioneze, de ce s-au mai infiintat acum culturi, si cu banii Insulei? Si daca tot le-am infiintat, de ce nu am asteptat sa le si fructificam, de ce nu s-a mai asteptat cu concesionarea si cu dizolvarea? Doamna director ne-a spus ca inca nu e sigur ca se va aproba dizolvarea in sedinta AGA din 14, dar cum sa nu se aprobe cind Ministerul Agriculturii este actionar majoritar? Cine sa se opuna?", ne-a declarat Nicolae Ginghine.
Referitor la plata salariilor restante, acesta a adaugat ca Gratiela Momescu le-a promis reprezentantilor salariatilor, in cadrul discutiilor, ca "pina pleaca dinsa, se vor plati toate salariile".
La aflarea acestor raspunsuri, revoltatii din curte s-au aratat a fi si mai nemultumiti decit la inceput, ei primind cu neincredere asigurarile directorului general.
Baricada directorului
Si mai suparati, acestia s-au hotarit sa intre cu totii in biroul directorului. Holul si secretariatul s-au umplut de protestatari, dar acestia nu au mai putut inainta, in fata biroului Gratielei Momescu aflindu-se doi politisti. "Banii! Banii!; Hotii! Hotii! Demisia! Demisia! Huoo!" strigau pe hol salariatii, solicitind directorului sa iasa afara din birou si sa li se adreseze direct. Asteptarea a fost in zadar, pentru ca nici dupa doua ore Gratiela Momescu nu a avut curajul sa dea ochii cu protestatarii, chiar daca pe hol era aproape bezna – din cauza ca "Electrica" a sistat alimentarea cu energie electrica a sediului administrativ al IMB. Directorul le-a solicitat angajatilor sa-si aleaga din nou 5 reprezentanti, cu care sa discute. Oamenii nu au fost de acord cu aceasta propunere, insistind ca directorul general sa li se adreseze direct.
Doi dintre salariati au intrat pina la urma in biroul Gratielei Momescu, pentru a o convinge sa iasa afara sa discute cu toti protestatarii. Dupa vreo 20 de minute de convingeri, cei doi au iesit ei convinsi ca, de astazi, se va incepe plata salariilor restante. Oamenii au inceput sa se imprastie pe la locurile lor de munca, neincrezatori de aceasta noua promisiune. Pentru ca legal, sindicatul din IMB nu poate actiona inca – noua conducere aleasa trebuind inscrisa la Judecatorie – multi dintre angajati s-au aratat decisi sa continuie si in zilele urmatoare protestele spontane. Asta pentru ca protestul de ieri s-a terminat la fel cum incepuse: fara nici o masura concreta in ceea ce priveste cererile salariatilor. (Mircea DOAGA)

Comentarii