SIF demasca ilegalitatea concesionarii Insulei

miercuri, 08 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 SIF demasca ilegalitatea concesionarii Insulei

SIF "Moldova" (fostul FPP II) – actionar cu 29,8% la SC "Insula Mare a Brailei" SA – si-a exprimat o pozitie oficiala in legatura cu situatia din IMB. Intr-un comunicat remis ieri, la solicitarea redactiei noastre, SIF "Moldova" acuza strategia inconsecventa a actionarului majoritar al IMB de-a lungul ultimilor ani, lipsa unei continuitati a actului de management – toate acestea ducind la rezultate financiare dezastruoase. In plus, SIF considera ca nelegala scoaterea la concesionare a terenului administrat de IMB, din moment ce aceasta se face separat de privatizarea societatii si anterior intrarii in lichidare.
"Situatia actuala a SC "Insula Mare a Brailei" SA Braila este rezultatul unei strategii inconsecvente a actionarului majoritar, neadaptata la conditiile specifice ale unei unitati de marimea si potentialul acesteia. Lipsa unei strategii de mentinere si dezvoltare a acestei societati comerciale din portofoliul FPS a avut repercusiuni dezastruoase asupra rezultatelor financiare, cu implicatii sociale", se arata in comunicatul SIF "Moldova".
Se reaminteste, astfel, ca in 1994, prin fuzionarea IMB, "Comsuin", "Avicola" Galati, "Galco" Galati si "FNC" Galati se formeaza o noua societate – "Braigal" SA. In perioada 1994-1996, IMB a fost singura sucursala din componenta "Braigal" care a obtinut profit an de an. Dizolvarea-lichidarea concernului, decisa in august 1997 de FPS s-a facut "ca urmare a faptului ca s-a constatat ca gestionarea sucursalelor, prin suprastructura «Braigal», era dificila din punct de vedere managerial si al rezultatelor negative obtinute".
In toata aceasta perioada, politica actionarului majoritar (FPS, respectiv Ministerul Agriculturii – n.r.) – s-a caracterizat prin "lipsa unei continuitati a actului de management, concretizata in dese schimbari ale reprezentantilor in AGA, ale membrilor in Consiliul de Administratie si ale conducerii executive", ceea ce a constituit "o alta cauza a situatiei dezastruoase in care a ajuns societatea".
Se exemplifica, astfel, ca din februarie ’97 si pina in aprilie 1999 – cind IMB a redevenit societate comerciala – au avut loc nu mai putin de 5 schimbari ale reprezentantilor FPS in AGA la "Braigal", iar in perioada aprilie ’99 si pina in prezent alte 4 modificari ale reprezentantilor actionarului majoritar in AGA. In plus, "la nivelul Consiliului de Administratie, la maximum 3-4 luni, au avut loc schimbari ale membrilor acestuia".
SIF "Moldova" nu a fost bagata in seama de actionarul majoritar
In comunicatul remis redactiei noastre, se precizeaza ca "spre deosebire de actionarul majoritar, SIF Moldova si-a mentinut acelasi reprezentant in AGA, in perioada februarie 1997 si pina in prezent si ca, desi acesta a avut mai intotdeauna puncte de vedere diferite fata de cel al actionarului majoritar, nu a putut influenta deciziile finale. Apoi, se reaminteste ca, desi detine 29,8% din capitalul social al SC IMB SA, SIF "Moldova" nu are – de la preluarea IMB de catre MAA – nici un reprezentant in Consiliul de Administratie, acesta fiind format exclusiv din membrii proveniti din cadrul Ministerului Agriculturii – o dovada ca SIF "Moldova" este exclusa de la actul administrarii societatii. Asta pentru a nu avea posibilitatea deranjarii "afacerilor" actionarului majoritar, am spune noi. O dovada evidenta la acest capitol o constituie si faptul ca, prin comparatie, cind societatea era sub criza FPS, SIF "Moldova" era lasata, totusi, si in Consiliul de Administratie.
O alta dovada in sensul ca ministerului nu prea-i place sa fie deranjat, o constituie si imprejurarea in care s-a facut asocierea in participatiune cu "Reen".
"Contractul de asociere in participatiune intre SC IMB SA Braila si SC «Reen Import-Export» SRL Bucuresti a fost aprobat la nivelul Consiliului de Administratie al IMB si a fost adus la cunostinta AGA, prin directorul general interimar, abia in sedinta din 8 august a.c. (la aproape 4 luni dupa incheierea sa – n.n.). Reprezentantul SIF Moldova a solicitat in cadrul acestei sedinte AGA, prezentarea continutului contractului si a anexelor sale, pentru a cunoaste clauzele acestuia si a putea sa-si exprime punctul de vedere referitor la eficacitatea incheierii si derularii lui, dar nu i s-a raspuns concret solicitarii nici atunci si nici ulterior, desi reprezentantul SIF Moldova a cerut aceasta prin mai multe adrese" – se mentioneaza in comunicat.
"Concesionarea si modalitatea aleasa de licitatie contravin normelor legale in vigoare"
SIF Moldova considera ca s-au incalcat prevederile legale referitoare la concesionarea celor peste 56.000 hectare de teren administrat de IMB SA, confirmind ceea ce "Monitorul de Braila" dezvaluia saptamina trecuta. "SC IMB SA Braila face parte din societatile comerciale ce detin suprafete de teren agricol, proprietate publica sau privata a statului, aflate in administrare, care nu se afla in lichidare judiciara sau administrativa si a fost propusa pentru concesionare concomitent cu procesul de privatizare, conform prevederilor HG 1010/9.12.1999, anexa nr.2, pozitia 144. Anuntul publicitar privind organizarea licitatiei in vederea concesionarii unor suprafete de teren agricol aflate in administrarea SC IMB SA Braila a fost publicat la data de 3 noiembrie 2000 in ziarul «Monitorul de Braila», fara a se face vreo referire si la privatizarea concomitenta, conform celor prezentate mai sus incalcindu-se, astfel, prevederile legale.
De asemenea, modalitatea aleasa de catre actionarul majoritar pentru desfasurarea licitatiei de concesionare este cea in plic inchis, care se aplica societatilor comerciale care se afla in lichidare administrativa sau faliment. La data publicarii anuntului, societatea nu se afla in nici una din aceste situatii. Constatarea dizolvarii de drept a societatii este unul din punctele la ordinea de zi a Adunarii Generale a actionarilor convocata la data de 14.11.2000, conform anuntului din ziarul «Libertatea» din 31.10.2000. Drept urmare, concesionarea terenurilor si modalitatea aleasa de licitatie contravin normelor legale in vigoare", concluzioneaza comunicatul transmis redactiei noastre de SIF "Moldova". (Mircea DOAGA)

Comentarii