Siguranta la casele de schimb valutar din Braila

miercuri, 28 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Siguranta la casele de schimb valutar din Braila

In noaptea de simbata spre duminica, o casa de schimb valutar din Bucuresti a fost jefuita, paznicul si casiera fiind ucisi cu focuri de arma. Noaptea urmatoare s-a mai inregistrat o tentativa de jaf, tot in Capitala. Intr-o societate in care domneste puterea exemplului negativ, oricind ne putem astepta la proliferarea unor incidente similare in toata tara. Casele de schimb valutar reprezinta un punct de atractie pentru numerosi infractori, datorita sumelor mari, in valuta si in lei, care circula in aceste institutii. Principalul motiv pentru care infractorii gasesc vulnerabile casele valutare este ca operatorii valutari sint femei.
Pentru a vedea cit sint de pregatite birourile de schimb valutar din Braila pentru contracararea unui asemenea caz, reporterii "Monitorului" au vizitat citeva asemenea societati. In periplul pe la "exchange houses", am intilnit angajati amabili, dispusi sa ne ofere informatii, dar si altii care, sub umbrela motivatiei "nu va pot spune nimic, pentru ca sint informatii confidentiale", au refuzat sa vorbeasca, ba chiar si-au manifestat intentia de a ne alunga cu ajutorul body-guard-ului.
In cazul jafurilor, se recurge la "butonul de panica"
Toate casele de schimb valutar vizitate erau asigurate cu alarma si buton de panica si conectate telefonic la diverse societati private de paza. Unii angajati ai birourilor de schimb valutar au povestit ca, mai in gluma, mai in serios, au verificat vigilenta si promptitudinea societatilor de paza, declansind, intentionat sau accidental, alarma. In urma acestor "verificari", au constatat ca, in maxim doua minute, agentii societatilor de paza au fost prezenti la locul posibilului incident. Unele case de schimb valutar au chiar paza permanenta, asigurata de un agent de ordine din partea societatii care monitorizeaza si furnizeaza securitatea respectivului obiectiv. Este ciudat, insa, ca agentii care asigura paza permanenta nu sint inarmati decit cu un baston, deci, in cazul unui jaf armat, nu pot face mare lucru.
La cea mai mare parte dintre aceste societati, angajatii au declarat ca au fost instruiti cum sa reactioneze in cazul unui jaf, dar nimeni nu a vrut sa ne prezinte procedurile de urgenta, considerindu-le confidentiale. Ar fi fost interesant de aflat cum trebuie sa reactioneze un operator de schimb valutar, in fata unui posibil agresor, inarmat cu o arma de foc, mai ales ca geamul ghiseului care-l desparte pe operator de client nu este securizat, ca in cazul bancilor.
Casele de schimb valutar sint mai vulnerabile noaptea
Jefuirea acestor case de schimb valutar se poate face si noaptea.
Pentru a preintimpina jafurile nocturne, unele societati se bazeaza doar pe sistemele de alarma si pe gratiile cu care sint prevazute sediile. Au existat, insa, cazuri in care spiritul inovativ al infractorilor a trecut de aceste bariere, spargind, pur si simplu, zidurile. Aceste evenimente s-ar fi putut preintimpina daca s-ar fi stiut ca, in seifuri, nu sint pastrati bani. Majoritatea caselor de schimb valutar nu depun in banci, peste noapte, banii proveniti din tranzactiile valutare. Singura care ne-a declarat ca banii sint colectati seara a fost o angajata a biroului de schimb valutar "Moldova". Aceeasi angajata ne-a declarat ca si Politia a intreprins, recent, verificari ale sistemelor de securitate.
In acest circuit pe la casele de schimb valutar, unele angajate si-au exprimat parerea fata de recentul jat armat de la Bucuresti. Cea mai "interesanta" parere a fost a angajatei casei de schimb valutar "Aldo", care a declarat: "Pentru aceste jafuri, doar presa este vinovata. Prezentind asemenea cazuri, se dau idei si altor infractori." (Dragos VASILE)

Comentarii