Somnul CLM transforma "Aptercol" intr-un stat in stat

miercuri, 21 martie 2001, 00:00
5 MIN
 Somnul CLM transforma "Aptercol" intr-un stat in stat

Pina acum, in legatura cu angajarile de pensionari operate imediat dupa preluarea conducerii "Aptercol", administratorul Mihail Chirita s-a contrazis de mai multe ori. Acest lucru e posibil deoarece lipsa de transparenta in raporturile dintre Consiliul Local Municipal si regia autonoma de interes public local, al carei proprietar este, se perpetueaza de la o legislatura la alta, de la un director general la altul. Intre actuala conducere a regiei si consilierii municipali, relatiile existente par a fi exclusiv contractuale, dupa cum sustine Mihail Chirita, desemnat administrator unic pe patru ani, in baza ofertei de management, de catre mini-parlamentul local. Mai grav, multi consilieri – inclusiv unii din comisia de resort – nu par sa stie cadrul legal care stabileste relatiile de supraveghere sau subordonare. Lipsa controlului real al CLM, for tutelar, asupra regiei transforma "Aptercolul" intr-un fel de stat in stat.
Conventia, uite-o, nu e
Asa s-a ajuns ca, la intrebarile consilierilor, administratorul regiei sa raspunda atit cit considera domnia sa necesar sa se afle, desi legitimitatea interesului manifestat de reprezentantii CLM sta tocmai in votul cu care i-au investit brailenii. Sa vedem care sint contradictiile din spusele oficialului regiei. Primo: cind le-a precizat consilierilor municipali doar despre angajarea, cu conventie, pe perioada determinata si cu jumatate de norma, a lui Stelian Barbu, consilier PRM, si a lui Valeriu Bardiganu, omitind sa mentioneze alte doua nume, Constantin Hrehoret si dr. Nicolae Fratila, pe considerentul ca "doar atit m-au intrebat". Secundo: cind i-a informat ca Valeriu Bardiganu coordoneaza Compartimentul Aprovizionare din cadrul regiei, pina la organizarea de concurs pentru ocuparea postului de catre o persoana cu norma intreaga. Tertio: cind a declarat reporterului nostru ca, de fapt, acesta coordoneaza Compartimentul Contractare-Desfacere, insa numai pe segmentul recuperarii datoriilor abonatilor casnici fata de regie.
"Dupa pensionarea fostului sef al acestui compartiment, l-am angajat pe 1 februarie, cu conventie, pe perioada determinata, pe Valeriu Bardiganu, nu consilier, ci ca sa faca efectiv treaba, pina voi gasi pe cineva pe care sa-l formez sa conduca acest compartiment care trebuie sa-mi aduca bani in unitate. E angajat cu conventie, dar e salariat ca orice salariat", a subliniat Chirita.
In fine, ultima contradictie dintre vorbele sale si realitatea din teren ne-a semnalat-o, acum 2 zile, insusi Valeriu Bardiganu. Prin Decizia nr. 16/7 martie 2001, semnata de directorul general Chirita, Bardiganu a fost incadrat cu contract de munca in "Aptercol", incepind cu 1 martie (sic!), ca economist, 4 ore pe zi, cu salariul tarifar aferent si cu toate drepturile prevazute de Codul Muncii. Nici vorba de conventie sau de organizarea de concurs pentru ocuparea postului, cel putin nu in urmatoarele 18 luni, cit si-a propus Bardiganu sa ramina la regie, pina implineste virsta normala de pensionare. "Am mai trecut pe la regie prin februarie, dar nu am fost angajat, nu am luat bani de acolo", a explicat coordonatorul Compartimentului Contractare-Desfacere de ce nu ieseau la socoteala patru saptamini de cind ar fi inceput sa presteze in beneficiul regiei. Lamurire importanta, cum se va vedea, in raport cu datele pensionarii si reangajarii sale.
"Sint un om activ"
Pe 15 ianuarie 2001, Valeriu Bardiganu si-a incheiat activitatea la SC IMB SA, beneficiind de o pensie de gradul II, cam de 3,3 milioane lei. La 58 de ani, din care 41 a muncit, suferind de diabet, dependent de insulina si deplasindu-se la fiecare trei luni la un spital bucurestean, pentru control si tratament, Bardiganu s-a prezentat la Comisia de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, din cadrul Directiei Muncii brailene, solicitind incadrarea, de la gradul II de invaliditate, la III. Prin Decizia nr. 375/22 februarie a.c., noua incadrare capata valabilitate de la 1 martie, exact data reangajarii la "Aptercol". Ca, astfel, pensia i se reducea la 2,5 milioane se compensa cu salariul ceva mai mare primit de la regie.
"Sint un om activ" si "Nimeni nu-mi poate lua dreptul la munca" sint raspunsurile cu care Bardiganu a intimpinat nedumeririle privind preferinta de a munci in loc sa se bucure de pensie si sa-si ingrijeasca sanatatea. Motivul pentru care vrea sa mai lucreze pina va implini 60 de ani e, insa, utilitarist: perioada in care activeaza in cimpul fortei de munca ocupate conteaza la calculul final al pensiei si, evident, pina atunci, va beneficia si de pensia de gradul II, si de banii regiei. El a recunoscut, de altfel, ca nu a intreprins nici un demers pe linga Comisia de Expertiza pina nu a fost sigur ca Mihail Chirita il angajeaza la "Aptercol".
Politia spune ca Bardiganu are cazierul curat ca lacrima
Potrivit certificatului de cazier eliberat pe 16 octombrie 2000 de Inspectoratul de Politie Arges, Bardiganu e curat ca lacrima. El afirma ca raportul intocmit acum doi ani, de Directia Finantelor, in urma controlului de la Insula Mare, a fost "comandat politic" de fosta putere taranista. Actiunea de verificare a tranzactiilor cu fier vechi, derulate intre SC "Marnisa" SRL si SC IMB SA, in detrimentul societatii pe actiuni, s-a soldat cu transarea problemei in instanta. Prin sentinta definitiva a Curtii de Apel Galati, in ’99, cum a relatat Bardiganu, fost director comercial al IMB, Insula a obtinut cistig de cauza, iar sereleul "Marnisa" a fost obligat la plata facturilor neinregistrate, valorind peste 53 milioane lei. Raportul institutiei de control financiar preciza ca fierul vechi a fost tranzactionat la jumatate din valoare stabilita de experti si ii indica drept responsabili pentru pierderile IMB pe Valeriu Bardiganu si fiul sau, Adrian.
In afara pensiei si a salariului de la regie, Valeriu Bardiganu a declarat ca nu mai are veniturile aferente calitatii de asociat la sereleurile particulare "Ellit Import Export" si "Lucemy Trading", intrucit activitatea lor a incetat in urma cu 7 ani. "La «Aptercol» desfasor o activitate pe care o cunosc, iar conducerea ma ajuta sa trec peste momentele grele ale ultimei perioade, cind, timp de 10 luni, nu am primit drepturile banesti de la vechea societate", a spus Bardiganu, precizind ca IMB i-ar datora cam 47 milioane lei, contravaloarea salariilor din intervalul mentionat. (Cristiana APOSTOLESCU)

Comentarii