Sutii

vineri, 22 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Sutii

Atunci cind sinteti intr-un loc aglomerat, intr-o piata, in autobuz sau intr-un magazin, si auziti in jurul vostru replici de genul " cinta-l pe husen de mort, fiindca are coaja " inseamna ca tocmai ati fost deposedat de portofel, de bani, de celular, de acte sau alte bunuri pe care le aveati in buzunare sau in poseta. Mai simplu: v-au lucrat sutii. Acestia sint profesionistii furturilor din buzunare, indivizii cu miini ca argintul viu, baietii scoliti in subtilizarea fulgeratoare a banilor si obiectelor de valoare. Politistii avertizeaza ca sutii sint din ce in ce mai multi, mai bine organizati si tot mai greu de incarcerat.
Biroul Judiciar din cadrul Politiei Municipiului are si misiunea de a prinde si trimite la "mititica" hoardele de hoti din buzunare. Lucratorii de la Compartimentul "Minori-Tineret-Diverse", de la "Judiciar", lupta, adesea, cu morile de vint, pentru a pune la adapostul puscariei cite o banda de suti. Procedura nu este deloc usoara, materialul probatoriu se stringe cu greu, iar, apoi, instantele de judecata si organele esalonului superior de ancheta manifesta generozitate in liberarea autorilor, mai ales daca li se prezinta o proba care "scirtie".
Adesea, probele nu pot fi consolidate, tocmai din cauza partilor vatamate si a martorilor, care prefera sa taca, sa nu depuna plingeri impotriva sutilor.
Actele de identitate sint la mare pret
De trei-patru ori pe saptamina, politistii de la Municipiu, cu preponderenta cei care au in lucru depistarea hotilor de buzunare, descind in pietele Brailei, organizeaza razii, pinde, fileaza posibilii suti, ridica persoanele suspecte si apoi le "periaza" la sediu. "Sintem norocosi daca prindem un astfel de infractor in actiune, in flagrant. In cursul saptaminii, dar si in zilele de week-end, mergem in piete, lucram sub acoperire, poate, poate dam de vreun hot din buzunare. Actionam si in alte zone aglomerate din municipiu, in autobuze, in magazine… Dar, de cind se circula mai mult cu masini mici, cu maxi-taxi, furturile din autobuze au cam disparut. Cele mai multe hotii se consuma in piete. Misiunile noastre au, in primul rind, rolul de a preveni astfel de fapte. Intimpinam greutati, insa, tocmai atunci cind se pune problema inculparii hotilor. Cetatenii nu iau atitudine atunci cind vad ca un altul este pradat, n-au opinie, iar sutii mizeaza tocmai pe lipsa de solidaritate dintre acestia", ne-a declarat un ofiter din cadrul Compartimentul "Minori-Tineret-Diverse".
Politistii tin sa traga un semnal de alarma si sa informeze cetatenii ca, de la un timp, sutii nu sint interesati doar de portofelele cu bani ("mortii", cum spun ei), ci si de acte. "Exista obiceiul sutilor de a folosi actele, pentru ei sau pentru alte persoane, in asa fel incit sa-l umple de datorii pe cel jefuit. Ei incheie contracte cu diverse firme care comercializeaza telefoane mobile, prezentind buletinul sau contractul de casa al altuia sau, mai grav, pot contracta imprumuturi, uzind de actele respective. Avem, deja, citeva reclamatii in acest sens", au sustinut surse politienesti.
Moduri de operare celebre
De la inceputul acestui an, in evidentele Politiei Municipiului, s-au inregistrat doar citeva cazuri de suti prinsi. Nici 20. La finele lui 2000, politistii au reusit sa anihileze o grupare de profesionisti in ale furturilor din buzunare, dar, dupa ce i-au trimis in judecata, anchetatorii nu mai stiu nimic despre banda respectiva, ba chiar au remarcat ca o parte din membrii gruparii s-au intors in cimpul infractional. "Acum, noi nu facem decit sa-i amendam. Chiar zilele trecute, am prins trei tiganci, in Piata Halelor, si le-am dat amenzi de trei milioane de lei, conform Legii 61/1991. Cadrul legal de incadrare a infractiunii permite hotului sa aleaga, drept pedeapsa, intre munca in folosul comunitatii si amenda. Dar, din punctul meu de vedere, problema nu este aici. Ideea este ca furturile din buzunare sint greu de probat. Flagrantul se realizeaza greu, martorii prefera sa taca, victimele refuza sa depuna plingeri si tot asa", au adaugat politistii.
Iar sutii au invatat sa lucreze in asa fel incit sa nu lase urme. Ei s-au perfectionat intr-atit, incit reusesc sa izoleze victima, s-o inconjoare si "s-o cinte" pe nesimtite. De obicei, unul dintre suti fileaza indivizii cu bani, in piete este cel mai usor, un altul este alertat sa actioneze, iar inca vreo trei, pentru acoperire, ii asigura operatorului spatele, eventual il scapa de obiectul delict, inainte ca victima sa se sesizeze si sa-si puna miinile in cap. Cu un ziar in mina sau o haina pe brat, sutul "de sacrificiu" se apropie de victima, adica de "husen" (un fel de fraier – n.n.), o inghesuie ca si cum n-ar avea incotro si ii subtilizeaza banii din buzunar sau celularul de la briu.
De regula, "husenii" sint bine studiati inainte. Sutii care au depasit faza de "operatie" trec la "filaj" sau la sectorul de plasare a portofelului. Semnalul ca un anume individ are bani sau alte bunuri usor de furat este "Vezi ca are coaja!". Femeile sint cel mai usor de jefuit. Cu posetele in vint, zapacite, tinerele sint extrem de repede lasate fara bani. Portofelul furat deja se numeste "mort". "A cinta" inseamna a fura. Sutii taie posetele cu lama sau opereaza direct la fermoar. Se zice ca, pentru niste miini mici si agile, procedeul este simplu. Politistii spun ca, deseori, sutii simt cind cineva are bani, pur si simplu miros, de la o posta, portofelele burdusite. Ei au meseria in singe si nimic nu-i poate opri. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii