Talanu’ zburda in libertate

miercuri, 11 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Talanu’ zburda in libertate

Iorgu Ionescu, zis Talanu’, nu suporta detentia. Condamnat initial la 10 luni de inchisoare de Judecatoria Oradea, pentru fals in declararea identitatii si complicitate la fals in inscrisuri oficiale, Iorgu Ionescu a fost liberat la numai o luna si 16 zile de la incarcerare, Tribunalul Bihor dispunind achitarea sa.
Avocatii apararii n-au fost platiti
Braileanul Iorgu Ionescu, 36 de ani, a fost prins in ziua de 20 februarie a.c, de Politia de Frontiera Bors-Oradea, in timp ce incerca sa treaca granita cu Ungaria, cu destinatia Italia, prezentind un pasaport pe numele de Nicolae Mutiu, din Bihor. Ionescu a declarat vamesilor ca a cumparat pasaportul de la un anume Bogdan din Bucuresti, cu suma de 500 de dolari. Mentionam ca, pe numele sau, Talanu’ avea deja doua stampile de interdictie pentru Germania si Italia, pentru spatiul Schengen in general. Retinut atunci sub acuzatia de fals material si uz de fals in inscrisuri oficiale, Talanu’ a fost depus in Penitenciarul Oradea in ziua de 13 martie si apoi deferit Judecatoriei din localitate, stiindu-se, deja, ca respectivul este in perioada de liberare conditionata si ca are un rest de pedeapsa de 624 de zile, pentru contrabanda. Judecatoria l-a condamnat pe Ionescu la 10 luni de inchisoare cu executare, dar dosarul a fost trimis Tribunalului Bihor, ca urmare a apelului declarat de Parchetul local. Talanu’ si-a angajat patru avocati. Nici in ziua de astazi nu le-a dat onorariile.
"Cum, necum, avocatii lui Ionescu au demonstrat instantei ca acesta sufera de claustrofobie (teama de locuri inchise – n.n.) si ca nu suporta detentia. Avocatii nu au fost remunerati pentru serviciile lor. Tribunalul Bihor l-a condamnat la o pedeapsa de o luna si 16 zile de inchisoare. In data de 4 aprilie, Ionescu a fost liberat", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Bihor.
Ieri, vazind dosarul lui Talanu’, vadit indignat fiindca nimeni nu a sesizat ca acesta a recidivat chiar in perioada de liberare conditionata, prim procurorul a declarat recurs impotriva sentintei pronuntate de instanta bihoreana. "Justitia isi va spune cuvintul, dar eu am declarat acest recurs fiindca trebuie sa recuperam macar banii avocatilor", a adaugat magistratul.
Doua treimi din pedeapsa – iaca drepturile omului
Nici brailenii nu au fost mai prejos. Ionescu a executat doua treimi din pedeapsa pentru contrabanda "la fara paza" si chiar a fost seful camerei, demonstrind ca suporta cu brio regimul de detentie. Comisia de liberari conditionate a Penitenciarului Braila a propus, in iunie 1999, liberarea lui Talanu’ si acesta a scapat in ziua de 22 iunie, desi fusese condamnat la trei ani si doua luni de puscarie, pentru contrabanda cu tigari, fiind arestat la data de 8 ianuarie 1998. Atunci, Inspectoratele de Politie ale judetelor Galati si Braila l-au dat in urmarire generala pe Ionescu, dupa ce, in 1996, reusisera sa captureze mare parte din banda sa care se ocupa cu traficul de tigari netimbrate intre Ucraina si Braila, cu cartierul general la Cotul Pisicii. Tot in ’96, politistii au recuperat tigari in valoare de 50.000 de dolari. Desi avea aparitii meteorice prin discoteci din Braila si Galati, Talanu’ a rezistat doi ani de zile in libertate, iar in ianuarie ’98, cind a fost incatusat, politistii au slobozit citeva focuri de arma si au organizat o pinda in Zona Libera de la Varsatura.
Condamnat pentru incalcarea Legii 30/ 1998, in ziua de 22 iunie 1999, Talanu’ a iesit din puscarie uzind de prevederile articolului 59 din Codul Penal, privind Liberarea conditionata in cazul infractiunilor savirsite din culpa. Comisia care a propus liberarea lui Ionescu era perfect acoperita de articolul din Codul Penal: "Cel condamnat pentru savirsirea uneia sau mai multor infractiuni din culpa poate fi liberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei, dupa ce a executat cel putin jumatate din durata pedepsei sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin doua treimi in cazul inchisorii mai mari de 10 ani (…)" La termen, Talanu’ ar fi trebuit liberat abia in data de 7 martie 2001. "Majoritatea detinutilor care au pedepse mai mici de 10 ani si care se comporta bine pe parcursul detentiei, adica au mai multe rapoarte de compensare si respecta regulamentele penitenciarului, uzeaza de acest articol 59 din C.P, modificat prin Legea 140/1996. Se pune, aici, problema respectarii drepturilor omului, mai abitir in cazul detinutilor", au sustinut surse din Penitenciarul Braila.
Tindem sa credem ca anumiti magistrati "au uitat" articolul 61 din Codul Penal, in cazul lui Talanu’: "…Daca cel liberat a comis din nou o infractiune, instanta, tinind seama de gravitatea acesteia, poate dispune fie mentinerea liberarii conditionate, fie revocarea. In acest din urma caz, pedeapsa stabilita pentru infractiunea savirsita ulterior si restul de pedeapsa ce a mai ramas de executat din pedeapsa anterioara se contopesc, putindu-se aplica un spor pina la 5 ani…"
Zilele trecute, Talanu’ a fost vazut in Braila, in faimoasa-i masina Audi "ultimul racnet" cu numarul BR.10.RGU. Se pare ca Ionescu suporta destul de bine "ingustimea" bolidului sau. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii