Taticul "Vinalcool"-ului a fost arestat

luni, 26 februarie 2001, 00:00
6 MIN
 Taticul "Vinalcool"-ului a fost arestat

Afacerile directorului SC "Vinalcool" SA, care a exploatat firma ca pe propria-i mosie mai bine de doi ani, au iesit in cele din urma la iveala. Mihai Mustata, care este unul dintre principalii actionari ai societatii a fost arestat vineri seara dupa ce procurorii i-au probat cinci infractiuni de natura economica. Mustata este acuzat ca a bagat in buzunar peste 600 milioane lei, banii pe care i-a "produs" aducind sute de tone de struguri la "Vinalcool" pe care le-a inregistrat fictiv, mult sub cantitatile reale si a obtinut vin pe care l-a vindut pe sub mina. Printre altele, Mustata a fost prins si cu o delapidare de peste 100 milioane. In plus, directorul este acuzat de fals, uz de fals si evaziune fiscala. Dupa ce l-au priponit pe Mustata, politistii au intrat si mai adinc in "butoiul" Vinalcoolului si s-au apucat sa investigheze modul in care s-a privatizat aceasta societate.
Din primele cercetari reiese ca in numai doi ani Mustata a reusit sa achizitioneze un pachet consistent de actiuni, multe dintre ele fiind obtinute fortat de la muncitori, potrivit unor declaratii care exista la dosarul Politiei.
Vineri seara, dupa mai bine de opt ore de ancheta, procurorul Laurentiu Valea de la Parchetul Judetean i-a semnat lui Mihai Mustata mandatul de arestare.
Directorul "Vinalcool" a fost arestat pe termen de cinci zile dupa ce, cu o zi inainte a fost ridicat de un echipaj de Politie care l-a adus sa dea declaratii in fata maiorului Chirita Codarla, seful Serviciului Economico Financiar.
Surse ale Politiei ne-au declarat ca Mustata a ramas stupefiat cind i s-a adus la cunostinta ca este retinut pe ordonanta. Dupa o noapte alba petrecuta la beci, singura salvare a directorului Mustata parea sa mai vina doar din partea Parchetului. Sperantele sefului de la "Vinalcool" s-au spulberat vineri, la ora 21.30, cind procurorul Valea i-a comunicat sec: "Din clipa aceasta sinteti arestat."
Caracatita alcoolului a ris doi ani pe sub mustata
Mihai Mustata, care pe linga functia de director al "Vinalcool" este si vicepresedinte al filialei locale a PNTCD a fost cercetat de Politia Economica pentru savirsirea a cinci infractiuni: delapidare, creare de plusuri in gestiune, fals, uz de fals si evaziune fiscala. Potrivit anchetatorilor, directorul Mustata ar fi savirsit aceste faradelegi in perioada 1999 – mai 2000.
Cum a intrat Politia pe fir si cind a patruns in miezul putred al afacerilor derulate la "Vinalcool" atita amar de vreme sub directa coordonare a lui Mihai Mustata? Totul a inceput la finele anului 2000, mai precis in luna decembrie dupa ce citiva ofiteri de la Economic si-au virit discret nasul in scripetele SC "Vinalcool".
Referitor la modul cum au actionat politistii, colonelul Antonel Colceag, inspectorul sef adjunct al IPJ Braila a lasat sa se inteleaga ca oamenii sai au procedat cu viclenie si au asteptat ca "tulburelul" sa se limpezeasca.
"Politia a asteptat intocmirea inventarului de sfirsit de an si valorificarea acestuia, inventar care trebuia facut la toate centrele Vinalcoolului. Ulterior, s-a constatat ca faptic inventarierea era facuta, dar nu era valorificata. Adica inventarul era facut pe hirtie, dar nu era semnat de toti sefii centrelor de livrare ale Vinalcoolului. Acest lucru s-a perpetuat pina in ziua arestarii lui Mustata. Politia detine informatii ca inventarierea s-a facut scriptic sub directa comanda a lui Mustata care a facut parte din toate comisiile iar cei abilitati sa semneze aceste acte au aminat sa faca acest lucru temindu-se de eventualele surprize neplacute. Acesti oameni stiau probabil ca inventarul nu corespunde realitatii si au evitat sa semneze", a declarat col. Colceag.
Adjunctul sefului IPJ a precizat ca ofiterii de la Economic au declansat cercetarile pornind pe filiera inversa: "S-au controlat fermele producatoare de struguri si s-au comparat cantitatile inregistrate de acestea in momentul livrarii catre Vinalcool. S-a descoperit ca la centrele de vinificatieb erau inregistrate cantitati mult mai mici decit cele care intrau de fapt. Astfel, a rezultat un plus de 114 tone de struguri la «Vinalcool», in valoare de 670 milioane lei, cantitate care a fost obtinuta pe baza unor borderouri de achizitie fictive. Apoi strugurii neinregistrati in acte au fost transformati in vin pe care Mustata l-a valorificat in interes personal, acesta vinzind vinul la diferiti agenti economici din tara."
Contactata de reporterii nostri, Mihaela Aghenitei, prim procuror adjunct al Parchetului Judetean ne-a declarat ca directorul Mustata a exploatat "Vinalcoolul" ca pe propria mosie: "Mustata lua banii din unitate si achizitiona struguri ca persoana fizica. Facea factura de livrare dar la beneficiar nu apareau decit produsele, nu si actele. Mustata nu mai trecea tranzactiile prin contabilitatea firmei, ocolind astfel plata impozitelor catre stat. El transformase unitatea in propria fabrica, aducea struguri care figurau ca plusuri. Cantitati uriase intrau cu camioanele si erau transformate in vin, cu utilajele unitatii, apoi erau vindute ilegal. Mustata a folosit banii pentru noi achizitii, practic el rulind in continuu banii obtinuti din vinzarea vinului."
Aghenitei a mai precizat ca lui Mustata i s-a dovedit pina acum o delapidare de 109 milioane lei si ca directorul ar putea fi acuzat si de incalcarea legislatiei referitoare la cantitatile de struguri si alcool pe care o persoana fizica are dreptul sa le detina si sa le comercializeze.
"Directorul Mustata a lucrat, totusi, cu cap. Politia Economica va avea mult de lucru ca sa descilceasca itele acestei afaceri. Arestarea lui Mustata este doar virful aisbergului. E posibil sa mai cada si alte capete. Ar fi nedrept ca Mustata sa fie arestat iar complicii sai sa ramina liberi. Cu siguranta caracatita «Vinalcoolului» se intinde in mai multe judete, tinind cont ca Mustata a facut afaceri cu firme din toata tara", a declarat Mihaela Aghenitei.
Mustata – creierul privatizarii la SC "Vinalcool"
Potrivit declaratiilor colonelului Colceag, politistii sint pe punctul de a pune bomboana pe "coliva" lui Mihai Mustata.
"Politia a inceput deja verificarile privind modul in care s-a facut privatizarea «Vinalcoolului». Exista indicii ca acest lucru s-a realizat in mod fraudulos, Mustata reusind ca in numai doi ani sa devina actionar principal la Vinalcool, ca persoana fizica", a subliniat col. Colceag.
Din informatiile pe care le detinem, la Politie exista o serie de plingeri formulate de angajatii "Vinalcool", potrivit carora o parte din muncitori au fost influentati, daca nu chiar fortati de Mustata ca sa-i vinda lui actiunile pe care le detineau, directorul reusind astfel sa puna mina pe un pachet substantial de actiuni. Mai mult, ziarul "Monitorul" detine citeva sesizari din partea unor actionari la "Vinalcool" care isi exprima indignarea cu privire la faptul ca "directorul acestei unitati are un salariu de 20 de milioane lei" in conditiile in care actionarii nu si-au primit de ani de zile dividendele care li se cuvin.
Referitor la modul in care "Vinalcool" s-a transformat din unitate de stat in firma privata, precizam urmatoarele: in anul 1995, capitalul social total al unitatii se cifra la 15,5 miliarde, in acea perioada declansindu-se «actiunea cuponiada», ocazie cu care s-au distribuit gratuit 10% din actiunile societatii. Restul de 90% a trecut in sfera privatului astfel: in decembrie 1998, asociatia salariatilor (PAS) de la "Vinalcool" a cumparat de la FPS Bucuresti 51% din actiuni, in rate, la acea vreme nefacindu-se public pretul de vinzare al unei actiuni; in aprilie 2000, PAS-ul cumpara 39% din actiuni, prin licitatie publica, dupa mai multe incercari de vinzare esuate, pretul de achizitie al acestui pachet fiind de 305,8 milioane lei. In aceasta ultima etapa, s-a ajuns ca o actiune care valora de fapt 25.000 lei sa fie vinduta cu doar 5%, adica doar 1250 lei. In momentul actual, valoarea nominala a actiunilor detinute de asociatia salariatilor de la "Vinalcool" se ridica la circa 14 miliarde lei. Cit la suta din acest pachet a ajuns in posesia lui Mihai Mustata, nimeni nu stie deocamdata. Politistii sint insa hotariti sa afle acest lucru si sa spulbere misterul care domneste asupra modului in care s-a privatizat "Vinalcoolul". Vom reveni. (Nicu MATEI, Marian GHEORGHE, Mircea DOAGA)

Comentarii