Tribunalul a anulat numirea din februarie a lui Constantin in CA

vineri, 22 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Tribunalul a anulat numirea din februarie a lui Constantin in CA

Justitia a inceput sa lamureasca situatia numirilor si rasnumirilor lui Adrian Constantin in fruntea CET, facute in ultimul an de zile. Astfel, o instanta a Tribunalului Braila a decis anularea hotaririi Adunarii Generale a Actionarilor, de numire a lui Constantin in Consiliul de Administratie al CET, luata in sedinta din 14 februarie a.c., din simplul motiv ca acesta era incompatibil cu functia, din moment ce, inca din 12 august, AGA declansase actiunea in raspundere impotriva fostului manager. Actiunea in instanta a fost facuta de un actionar persoana fizica, Apostol Romeo.
Reamintim ca, pe 12 august anul trecut, AGA a hotarit declansarea actiunii in raspundere impotriva lui Adrian Constantin, care a fost automat revocat din functie, in locul lui fiind numit, provizoriu, Ioan Lucian Giurgiu. Giurgiu nu si-a putut prelua niciodata efectiv functia, Constantin fiind cel care a condus societatea, secondat de Traian Adrian, pina pe 14 februarie, cind AGA a ales un Consiliu de Administratie, in fruntea caruia, devenit implicit si director general, a fost ales Vasile Muntenita.
Adrian Constantin a atacat in justitie decizia AGA din 12 august, dar a pierdut – cum era si normal sa se intimple -, hotarirea instantei raminind definitiva.
Cu toate acestea, in sedinta din 14 februarie, Constantin a fost ales ca membru in CA al CET, AGA anulind cealalta hotarire din 12 august 2000. Pe 5 aprilie a.c., Adrian Constantin a fost revocat si din CA, printr-o hotarire AGA.
Apostol Romeo a sesizat instanta asupra acestei situatii, solicitind atit anularea partiala a hotaririi privind numirea lui Constantin in CA, cit si anularea hotaririi care anula, la rindul sau, decizia AGA din 12 august 2000, de revocare a fostului manager.
Tribunalul Braila a constatat ca actiunea lui Romeo Apostol este fondata. Analizind situatia, instanta a tras urmatoarele concluzii: numirea lui Constantin in CA, dupa ce fusese revocat si se declansase actiunea in raspundere impotriva sa, este "vadit nelegala". Apoi, AGA nu poate sa anuleze propriile hotariri. Practic, AGA din 14 februarie a.c. nu avea nici un drept sa anuleze hotarirea din 12 august 2000, cu privire la revocarea lui Constantin, si numirea lui Ioan Lucian Giurgiu, din moment ce exista o hotarire judecatoreasca definitiva, care a mentinut decizia din august. Prin acea anulare, "se incalca nu numai competenta jurisdictionala, dar si autoritatea de lucru judecat a unei hotariri judecatoresti".
Prin urmare, prin sentinta civila nr. 464/2001, Tribunalul a hotarit sa admita actiunea lui Romeo Apostol impotriva CET SA si a dispus atit anularea partiala a hotaririi AGA din 14 februarie a.c., respectiv punctul cu privire la alegerea lui Adrian Constantin in CA, precum si articolul cu privire la anularea hotaririi AGA din 12 august 2000. Cu alte cuvinte, instanta certifica, inca o data, ca, in perioada 12 august 2000 – 14 februarie 2001, cel indreptatit sa conduca SC CET a fost Lucian Giurgiu. In plus, e evident ca, in contextul acestei hotariri, Adrian Constantin a ocupat fara drept inclusiv postul din CA in perioada 14 februarie – 5 aprilie 2001, cind AGA l-a revocat din functie, din acelasi motiv: incompatibilitate. Mai mult, e logic ca si intre 14 februarie – 5 aprilie a.c., Adrian Constantin n-avea ce cauta in componenta Consiliului de Administratie.
Inclusiv instanta Tribunalului a aratat – fata de punctul de vedere al piritei CET, exprimat la proces, conform caruia, daca Adrian Constantin tot fusese revocat in 5 aprilie, actiunea reclamantului nu se mai justifica – urmatoarele: "Daca nu s-ar anula punctul din hotarirea AGA, prin care Constantin e ales membru al CA, care este vadit nelegal, l-ar indreptati pe membrul revocat sa emita pretentii impotriva unitatii pentru perioada cit a detinut aceasta calitate, fapt care nu este in conformitate cu legea si nici cu interesele piritei."
Gheorghe Petcu, actualmente membru in CA, pe postul ramas vacant dupa revocarea lui Constantin, si fost reprezentant in AGA al APAPS, explica de ce a ajuns fostul manager in CA. "In primul rind, trebuia atunci tinut cont de atmosfera din societate. Am actionat, atunci, pentru realizarea unui echilibru si climat normal de munca. De aceea, a fost numit Adrian Constantin in februarie, membru al CA. A aparut, apoi, o hotarire judecatoreasca, in care acesta a fost condamnat penal si, in aprilie, cind deja oamenii s-au convins ca noii veniti actioneaza doar in favoarea si in sprijinul acestei societati si orice alta influenta negativa disparuse, am actionat in consecinta si, astfel, a venit revocarea."
Mai toata lumea a fost de acord ca unul dintre principalele obiective ale noii conduceri si ale APAPS, ca actionar majoritar, este reinstaurarea unei atmosfere de normalitate la CET, lucru subliniat si de noul reprezentant al APAPS in AGA, Valeriu Popa.
Adrian Constantin este, de mai bine de o luna, in concediu medical. (Mircea DOAGA)

Comentarii