Trichineloza si antraxul se pregatesc de ofensiva

marți, 09 decembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Trichineloza si antraxul se pregatesc de ofensiva

Se apropie Craciunul si prin cartierele marginase ale orasului a inceput deja sa se auda guitatul infricosat al porcilor sacrificati. Carnea lor le va oferi, in sfirsit, mese copioase celor ce s-au muncit atitea luni sa ii creasca. Savoarea gustului carnii poate ascunde insa si anumite pericole ce pot avea urmari absolut neplacute asupra consumatorului.
Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Braila ii avertizeaza pe crescatorii particulari de porci ca pentru a fi siguri ca nu exista pericolul infestarii cu trichineloza, trebuie sa duca la medicul veterinar de circmscriptie probe pentru efectuarea examenului epidemiologic. Probele se recolteaza din muschii intercostali ai animalului precum si din plierii diafragmei (muschii care departajeaza cavitatea toracica de cea abdominala). Examenele efectuate sint gratuite. "Pe toata perioada sarbatorilor de iarna se vor impune masuri speciale de igiena, in ceea ce priveste prelucrarea carnii si in abatoare. In acest sens, se va asigura prezenta unui cadru veterinar pe timpul intregului proces de productie", ne-a declarat Victor Surdu, directorul DSV.
In localitatile din judet, cei care taie porci pot anunta la Circumscriptiile Sanitar-Veterinare, medicii si asistentii fiind obligati sa mearga in gospodariile respective pentru recoltarea probelor necesare determinarii trichinelozei.
Anul acesta au fost depistate de catre inspectorii DSV, in abatoarele din judetul nostru, 14 cazuri de carne infestata cu trichineloza. Din fericire, descoperita la timp, carnea periculoasa a fost distrusa prin ardere, astfel incit nu s-a inregistrat nici o imbolnavire cu acest vierme parazit, la nivelul colectivitatii umane. Agentii economici (in speta abatoarele) au pierdut contravalorea animalului in viu.
Trichineloza este o boala deosebit de riscanta. Ea debuteaza, la 10-12 ore de la consumarea carnii, cu greturi si dureri de cap. In formele sale acute, fata si limba bolnavului se umfla. Un alt pericol, deosebit de important, este reprezentat si de antrax (dalac sau buba neagra – pop.) care se transmite de la ovine. In perioada sarbatorilor de iarna, pe linga porci se sacrifica si multe oi. Conducerea DSV ne-a precizat ca anul acesta, in judetul nostru, vaccinarea efectivelor de ovine nu s-a facut decit in proportie de 90%. Aceasta datorita fenomenului de migratie care a avut loc pe timpul verii, multi ciobani braileni indreptindu-si turmele catre Delta Dunarii sau zone montane. Antraxul poate fi depistat foarte usor, chiar si de persoane nespecializate. In momentul sacrificarii animalului se pot observa niste modificari caracteristice ale singelui si ale anumitor organe. Singele nu se incheaga iar splina este de 2-3 ori mai mare ca volum, aspectul sau fiind moale si noroios. Odata contractata boala, primele simptome sint aparitia unor pustule (bubite) pe brate. In primele 6-8 ore de la declansare, bolnavul trebuie supus tratamentelor medicale, altfel boala putind sa-i fie fatala. (Florentin COMAN)

Comentarii