Vestigii ale Evului Mediu in altarul Bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena"

marți, 26 septembrie 2000, 23:00
2 MIN
 Vestigii ale Evului Mediu in altarul Bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena"

Intemeiata la 1857 si sfintita la 1863, Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" de pe strada Scolilor, a devenit, vineri, 22 septembrie, cel mai de interes lacas de cult al Brailei, prin descoperirea in subsolul altarului sau a unor semne ale civilizatiei Evului Mediu. Fiindca parchetul altarului se deteriorase vizibil, preotul paroh Traian Mazare a luat decizia de a reface locul sfint si a scos lemnaria pardoselii montate la 1934. Nu mica i-a fost surpriza cind la 60 de centimetri sub parchet, indepartind pamintul afinat, preotul a descoperit gura unui buncar zidit in piatra.
"De lunea trecuta, 18 septembrie, am inceput sa sapam pentru a inlocui parchetul. Lemnul era deja putred, iar pamintul de sub acesta era afinat. Parchetul altarului se curbase pe margini si reconstructia nu mai suporta aminare. De asemenea, seismele au afectat zidurile Sfintului Altar, iar o fisura ducea chiar spre locul in care am descoperit urmele constructiei din Evul Mediu", a declarat preotul Traian Mazare.
Miniona cupola descoperita sub altarul bisericii pare a fi o iesire spre strada, infundata, insa, cu piatra la vreo 97 de centimetri. Nisa are o deschidere de 70 de centimetri si initial a dat impresia ca ar fi un aghiazmatar asemanator celui de la Biserica Greaca.
"Inginerul constructor ne-a spus ca astfel de cupole erau zidite in piatra in Evul Mediu si in secolele urmatoare, pentru a prelua tensiunile undelor seismice. Am constatat ca aceasta cupola este construita din piatra de riu, roci dure, sisturi cristaline si granit. Am inteles ca aceasta este o frintura din tehnica de constructie a cladirilor inalte", a adaugat preotul Mazare. Concluzia parohului a fost ca biserica gazduieste mai multe astfel de hrube care au rolul de a primi descarcarile unui cutremur. Cert este ca nisa din subsolul altarului Bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena" este impecabil modelata in piatra. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii