Vom avea Parc Industrial in "Zona Libera"

miercuri, 13 martie 2002, 00:00
5 MIN
 Vom avea Parc Industrial in "Zona Libera"

Regia Autonoma "Administratia Zonei Libere Braila", cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei (MDP), a organizat luni, la Sala de Sedinte a Consiliului Judetean, o intilnire de consultare a opiniei publice pentru proiectul "Parc Industrial". La eveniment, au participat reprezentanti ai MDP, administratiei publice locale, Camerelor de Comert, Industrie si Agricultura Braila si Galati, reprezentanti ai mediului de afaceri local si regional. Cu acest prilej, beneficiarul proiectului, regia braileana, prin directorul general Tudorel Ionescu, si designerul proiectului, societatea "Iptana" SA Bucuresti, au expus detaliile tehnice si economice pe care le implica realizarea obiectivului.
Proiectul «Parc industrial» este unic in Romania
Administratia Zonei Libere Braila, sprijinita de Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est, a propus si promovat proiectul "Parc Industrial Braila", pentru extinderea parcului industrial deja existent, urmarind astfel atragerea de noi investitori interni si externi in zona.
Conform memorandumului de finantare pentru programul Phare – Coeziune Economica si Sociala, componenta III – infrastructura regionala, proiectul "Parc industrial" a fost agreat de Comunitatea Europeana la inceputul anului 2000 si semnat la finele acestuia.
Proiectul a beneficiat de sprijinul guvernului Romaniei, prin Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, si al Uniunii Europene, care a decis acordarea finantarii nerambursabile de peste 4 milioane de euro, prin programul Phare 2000.
"Proiectul «Parc industrial» este unic in Romania, la ora actuala. Din cele aproximativ 19 proiecte care au trecut pe programul Phare 2000, este singurul proiect care are ca beneficiar direct un agent economic – AZL -, pe cind celelate au ca beneficiar consiliile judetene sau cele locale. Un al doilea aspect de unicitate: este un parc industrial care va deschide perspective si pentru alte obiective de acest gen", a subliniat Tudorel Ionescu, directorul general al regiei.
Proiectul urmeaza a fi materializat in Perimetrul I al Zonei Libere (pe partea dreapta a drumului Braila – Galati, pina la trecerea Bac), pe o suprafata de 10 hectare. Obiectivele urmarite sint sporirea competitivitatii IMM-urilor la nivel regional, prin cresterea calitatii produselor si serviciilor acestora, imbunatatirea mediului de afaceri in regiunea Sud-Est, cresterea cooperii dintre firme, prin realizarea de transfer tehnologic, si cresterea numarului de IMM-uri cu activitati de export.
Se preconizeaza ca, in incinta Parcului, isi vor desfasura activitatea cel putin 75 firme de productie. Acest fapt va conduce la angajarea unei forte de munca de aproximativ 1.000 persoane, cu perspective de crestere a locurilor de munca directe si indirecte. Ulterior, prin veniturile realizate, extinderea parcului se va face pe o suprafata de 6,1 ha, cit are perimetrul pe care se construieste, in asa fel incit aceasta zona sa devina o platforma industriala dezvoltata. Parcul va avea o infrastructura conceputa astfel incit sa corespunda nevoilor complexe de functionalitate si flexibilitate ale potentialelor firme beneficiare.
Concret, lucrarile vor consta in: construirea unei cladiri administrative – 1.900 mp, destinata unor activitati precum servicii de consultanta si intilniri de afaceri, servicii bancare si de asigurari, seminare, conferinte, congrese, servicii de reprezentare, centru financiar-bancar, cursuri de informare si pregatire profesionala; construirea unui pavilion expozitional – 1.100 mp, destinat expozitiilor cu caracter permanent si temporar, precum si stabilirii de contacte intre oamenii de afaceri; construirea a trei cladiri pentru incubatoare de productie – 10.000 mp fiecare; realizarea tuturor facilitatilor de infrastructura, inclusiv drumuri de acces, cu o lungime totala de 3 km.
Parcul Industrial ar urma sa dispuna de toate utilitatile necesare: drumuri de acces, cale ferata, canalizare, dane maritime, gaze naturale si electricitate, apa potabila si industriala.
Amplasarea Parcului Industrial ofera posibilitatea unui comert fluent. Aceasta, datorita accesului la sistemul de drumuri nationale, platformelor deja existente pentru operatiuni fluviale, precum si liniilor de cale ferata, conectate la sistemul regional.
Situarea in vecinatatea canalelor comerciale care leaga Marea Neagra de vestul Europei constituie, de asemenea, un atu important al Parcului Industrial si, totodata, un element de atragere a potentialilor investitori.
Montajul financiar al proiectului
Valoarea proiectului "Parc industrial" este de 6,89 milioane de euro, din care fonduri publice – 5,8 milioane de euro (4,35 milioane Phare si 1,45 milioane de euro, co-finantarea guvernului). Diferenta de 1,09 milioane euro va fi asigurata de "Zona Libera" sau de catre partenerii atrasi de regie.
In cursul anului 2001, a fost terminata activitatea de promovare a acestui obiectiv si, in momentul de fata, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei pregateste lansarea licitatiei internationale pentru adjudecarea acestui obiectiv. Licitatia va fi deschisa si pentru firmele romanesti, care vor indeplini conditiile solicitate in caietul de sarcini. Prin programul stabilit de minister, impreuna cu consultantul Delegatiei Comisiei Europene, firma "Hill – Halcrow – Consilier Construct" Bucuresti, 8 iulie 2002 reprezinta data cind se va semna contractul cu antreprenorul general, ce va construi parcul industrial. Conform estimarilor, lucrarile de constructie vor incepe in a doua jumatate a anului 2002.
Sprijin total din partea autoritatilor locale
Liderii administratiei publice locale si-au exprimat, cu acest prilej, sprijinul total si neconditionat pentru implementarea acestui proiect.
Totodata, prefectul Mihai Manea a subliniat ca Parcul Industrial este benefic pentru zona noastra, atit prin facilitatile ce se vor crea IMM-urilor, cit si pentru imbunatatirea mediului de afaceri de la Braila.
"Consider ca acest proiect este doar un inceput, o lucrare pilot, care ne poate arata niste premise pentru dezvoltarea unor astfel de activitati si spre alte zone ale municipiului. Ma gindesc la dezvoltarea acestui proiect intr-o etapa ulterioara si, de ce nu, de dezvoltare a unui proiect pentru un parc industrial chiar pe platforma uzinelor «Promex»", a opinat Mihai Manea.
La rindul sau, Aurel Simionescu, presedintele Consiliului Judetean, autorul moral al proiectului, a declarat ca traieste un moment de satisfactie, vazind ca ceea ce a demarat in urma cu trei ani capata, acum, contur. "Speram sa fie bun pentru Braila si pentru cei care nu sint de aici, dar au afaceri in zona. Este primul proiect de acest tip din tara. Acest lucru ne face sa credem ca el va deschide multe oportunitati pentru cei interesati de sistemul de lucru in Zona Libera. Vom putea oferi, in sfirsit, o infrastructura care este atit de necesara celor care vin si vor sa faca ceva in acest perimetru", a aratat Aurel Simionescu.
Primarul Anton Lungu a spus ca proiectul reprezinta o premisa pentru judetul nostru si s-a declarat satisfacut de faptul ca toate fortele care au concurat la aceasta decizie au ales Braila pentru implementarea proiectului. "Ne bucura aceasta hotarire, pentru ca parcul acesta va avea rezultate care se vor resfringe asupra Brailei", a conchis primarul. (Mircea CIUCASU)

Comentarii