Zile otravite

joi, 24 februarie 2000, 00:00
6 MIN
 Zile otravite

Sirena de alarma care anunta intrarea undei de poluare cu cianura de pe Dunare se va face auzita cel mai probabil astazi intre orele 10.00-12.00. Ieri, la ora 14.00, primele semne ale poluarii incepusera sa apara in dreptul comunei Unirea din judetul Calarasi, care se afla la kilometrul 340. Limita judetului nostru se gaseste la km 240, in dreptul localitatii Giurgeni-Vadu Oii. Urmeaza, in aval, Stancuta la km 219, Tufesti la km 203, Gropeni la km 197, Tichilesti la km 186, Chiscani la km 182 si Braila la km 170. Se poate presupune asadar ca, la viteza de aproximativ 5 km/h, cu care se deplaseaza unda de poluare, primele cresteri ale concentratiei de cianura din apa se vor semnala la Braila in cursul noptii de joi spre vineri.
Ieri, la ora 9.00, la Chiciu, in judetul Calarasi, concentratia de cianura era de 0,025 mg/l, de 2,5 ori peste limita admisa.
In amonte insa, la Oltenita, km 430, se inregistrase la aceeasi ora o depasire de 12 ori a limitei, fiind 0,12 mg de cianura intr-un litru de apa. Ofiterii din cadrul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila apreciaza ca unda de poluare va depasi limita judetului nostru in aproximativ patru zile.
"Aptercol" e pregatita sa opreasca apa rece – dupa ce a sistat, inca de marti, furnizarea apei calde – avind rezerva de apa maxima pe care putea sa o stringa. Regia se bazeaza pe cele doua rezervoare de la Apollo, de cite 20.000 mc fiecare – alimentate din sursa Serbesti-Vrancea prin "Apaterm" Galati – si rezervorul de la Varsatura, cu o capacitate tot de 20.000 mc. La cei 60.000 mc se mai adauga decantoarele din uzina de apa, plus inca 400 mc/ora de la Serbesti, alimentarea din aceasta sursa neavind motive sa fie inchisa. Conform directorului Diviziei Apa-Canal, Neculai Tarau, "Apaterm" Galati a promis ca va continua sa alimenteze Braila cu apa din Vrancea, cu un debit de 400 mc/ora chiar si dupa ce si la Galati se va sista captarea apei din Dunare.
Programul de furnizare a apei potabile in zilele cit unda va strabate zona municipiului – si anume 6.00-7.00 si 19.00-20.00 – se aplica in tot orasul, apa din Vrancea urmind a fi distribuita si in zona de sud, alimentata in mod normal cu apa din Dunare. Daca tranzitarea zonei municipiului de catre unda de cianura va dura mai mult de 5 zile, programul de furnizare a apei se va reduce la o ora pe zi: 19.00-20.00.
"Aptercol" recomanda fierberea apei potabile in timpul aplicarii programului de criza nu pentru ca apa ar contine cianura, ci pentru ca va fi apa din rezervoare. "Apa o sa stea in bazine citeva zile si nu mai poate fi considerata proaspata. Cu atit mai mult cu cit si retelele de distributie vor fi folosite doar doua ore pe zi. Vara ar fi fost mai periculos. Dar, totusi, ca sa evitam orice pericol din punct de vedere bacteorologic, recomandam consumatorilor sa fiarba apa", a aratat directorul Tarau. El a subliniat inca o data ca apa care va curge la robinete dupa declansarea alarmei in municipiu nu va contine in nici un caz cianura, extractia apei din Dunare fiind sistata.
In judet nu vor fi probleme deosebite
In afara municipiului Braila, pe raza judetului mai sint aprovizionate cu apa din Dunare localitatile Gropeni, Movila Miresii, Ianca, Plopu, Perisoru, Oprisenesti, Mircea Voda, Filipesti, Surdila Gaiseanca si Faurei. De distributia apei se ocupa Societatea Comerciala Judeteana de Apa SA (SCJA). Conform directorului acestei societati, Nicu Radu, poluarea cu cianura nu-i va afecta pe locuitorii comunelor si oraselor sus-amintite. In Plopu, Perisoru, Oprisenesti, Mircea Voda, Filipesti si Surdila Gaiseanca exista rezervoare de inmagazinare cu capacitatea de 200 metri cubi, la Movila Miresii se afla doua rezervoare de 500 mc, la Faurei unul de 2500 mc iar la Ianca unul de 2500 mc si unul de 200 mc. La ora actuala, toate aceste rezervoare sint pline iar directorul Nicu Radu ne-a asigurat ca provizia de apa astfel facuta este suficienta pentru depasirea perioadei de criza.
"Dupa ce se va anunta cu sirena de alarma intrarea undei de poluare pe teritoriul judetului nostru, statia de captare de la Gropeni va fi oprita, aprovizionarea cu apa raminind in sarcina rezervoarelor de inmagazinare. Felul in care vor fi folosite proviziile va fi hotarit de consiliul local al fiecarei localitati. Probleme ar putea sa apara la Ianca, unde sint mai multe familii care depind de apa distribuita de noi. Orasul Faurei capteaza apa si din puturile de la Jirlau. Dar, practic, in toate localitatile exista fintini de unde se poate obtine apa pentru adaparea animalelor si spalatul rufelor, iar daca luam in calcul si faptul ca in aceasta perioada consumul de apa este destul de redus pe reteaua noastra, se poate spune ca nu vom avea greutati deosebite", ne-a declarat directorul SCJA.
OPC in alerta
Protectia Consumatorului controleaza "la singe" comerciantii. Ieri, intreaga echipa a Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC) din Braila plecase in control la punctele de comercializare a pestelui proaspat din pietele municipiului, recoltind probe de peste din toate ungherele magazinelor cu pricina. Motivul actiunii este preintimpinarea comercializarii pestelui otravit. Gabriela Iorga, inspector sef OPC, spunea ca angajatii sai vor raporta rezultatele controlului abia astazi, iar actiunea celor de la Protectia Consumatorului este una comuna cu a angajatilor de la Directia Sanitar Veterinara.
Primele date ale raziei arata ca nu sint probleme deosebite, asa cum sustinea inspectoarea Iorga. In Piata Mare a Brailei se comercializa peste proaspat din belsug. Lumea cumpara peste prins luni, de la Tulcea si din Delta, si peste adus din crescatorii. In pescaria pietei tarabele erau doldora de peste din crescatorii. Vinzatorii spuneau ca oamenii cumpara fara reticente. "Pe ici, pe colo, cite o batrina care, de fapt n-are bani sa cumpere, spune ca pestele ar fi otravit cu cianura. Vinzarile n-au scazut deloc zilele acestea si nici nu cred ca vor scadea in urmatoarele zile pentru ca noi nu vindem peste prins in timpul viiturii cu cianura", ne-a spus una dintre vinzatoare.
Toti comerciantii au repetat, in cor, ca au apa suficienta pentru a face fata sistarii acesteia chiar si pentru o saptamina. Fiecare isi strinsese apa, prin butoaie, bidoane si galeti. La aceeasi metoda au recurs si unele restaurante si firme producatoare de piine. "Avem apa strinsa cit pentru doua saptamini", spunea Artemiza Hahui, administrator al Restaurantului Continental. Ba chiar, pentru a evita problemele, ieri, Continentalul a facut curatenie generala. De asemenea, patronul firmei Select, Mihai Danut, oprise o cantitate impresionanta de apa pentru a depasi criza anuntata: "Avem o cisterna de 20 de mii de litri de apa, plus capacitatile proprii de stocare."
Sistemele de irigatii sint ferite de cianuri
Zilele trecute, Directia de Sanatate Publica Braila avertiza administratorii sistemului de irigatii din judet sa aiba grija ca apa contaminata cu cianura sa nu ajunga in ramificatia de canale de pe cimp. "Agricultorii pot fi linistiti. La ora actuala, toate statiile de pompare de pe Dunare sint oprite, deci apa nu poate patrunde in sistemul de irigatii. Proprietarii de sere si solarii din zona Varsatura isi iriga culturile de legume cu apa care intra pe reteaua de alimentare a orasului si probabil ca vor depinde de programul stabilit de municipalitate", ne-a declarat Ioan Ghelase, directorul Regiei Autonome de Imbunatatiri Funciare Braila, administratorul sistemului de irigatii al judetului.
Pompierii au surse sigure de apa
Pompierii nu isi fac griji in ceea ce priveste sistarea alimentarii cu apa prin reteaua municipiului. "In cazul unui incendiu de proportii, daca situatia o va impune, realimentarea autospecialelor de interventie se va face de la rezervele speciale existente in incinta mai multor societati comerciale brailene", ne-a declarat maior Gheorghe Pascali, purtatorul de cuvint al Grupului de Pompieri "Dunarea". Rezervoare de apa pentru incendiu se afla la aproximativ 15 societati, avind capacitati cuprinse intre 50 si 200 de metri cubi. In plus, in disperare de cauza, pompierii pot folosi orice sursa naturala de apa pentru stingerea incendiilor. Se poate lua apa si din Dunare, indiferent de cit de poluata este aceasta.
Sectia de dializa isi continua activitatea
Spitalele brailene sint pregatite sa faca fata situatiei generata de ajungerea cianurii pe raza judetului nostru. Dr. Bogdan Minescu, directorul Directiei de Sanatate Publica ne-a declarat ieri ca se continua determinarile de apa in judet, unitatea pe care o conduce luind in aceste zile probe de apa in amonte de sorbul Uzinei de Apa.
In Spitalul Judetean, activitatea este concentrata asupra urgentelor, fiind redus numarul bolnavilor si al internarilor care nu reprezinta urgente, dupa cum am aflat de la dr. Mihai Draghincescu, directorul unitatii. "Am redus numarul bolnavilor care vor sta in spital in aceste zile prin reducerea internarilor, iar activitatea operatorie este orientata spre urgente. In ceea ce priveste dializa, activitatea nu va fi intrerupta, intrucit sectia are rezervoare proprii, pe linga cele existente in spital", a precizat dr. Draghincescu. (Florentin COMAN, Mircea DOAGA, Nicoleta BUTNARU, Tudorita TARNITA)

Comentarii