UPDATE: Ce sa faci ca sa nu patesti asa? Cu exceptia a trei apartamente, celelalte pot fi locuite (GALERIE FOTO si VIDEO)

sâmbătă, 25 februarie 2012, 07:16
9 MIN
 UPDATE: Ce sa faci ca sa nu patesti asa? Cu exceptia a trei apartamente, celelalte pot fi locuite (GALERIE FOTO si VIDEO)

 UPDATE: 12:06: Locatarii s-au intors in apartamente

Cu exceptia a trei apartamente, care sint distruse aproape in intregime, in celelalte, locatorii au putut intra astazi.

Primarul comunei Holboca a spus ca a fost alocata deja suma de 10.000 de lei pentru achizitionarea de usi pentru apartamente si 23.000 de lei pentru geamuri la balcoane.

Usile si geamuirle nu vor putea fi montate pina in momentul in care nu este gata expertiza.

Pentru cele trei apartamente distruse aproape in intregime, se va face un proiect tehnic de consolidare.

Altfel, locatarii au trimis petitii la multe institutii de control pentru a se afla exact cauza deflagratiei.

Explozia ce a avut loc sambata dimineata a afectat 25 de familii, 20 din blocul in care s-a produs deflagratie si alte cinci din blocul alaturat.

 

UPDATE: 10:12: Comisie de la Inspectoratul in Constructii

Totii locatorii sint adunati in fata blocului si asteapta o comisie de la Inspectoratul in Constructii pentru a face o expertiza care sa arate daca structura de rezistenta a blocului a fost sau nu afectata.

In urma  concluziilor expertilor, locatarii vor sti daca vor putea sa revina in apartamente.

 

Zeci de ieseni dintr-un bloc din zona Dancu care au fost alaltaieri la 5 dimineata la un pas de moarte din cauza unei explozii vor trebui sa mai astepte citeva zile, pina se va termina expertiza specialistilor in constructii, pentru a sti daca se pot intoarce in propriile case. Deflagratia a avut loc intr-un apartament din imobil, din cauza unui aragaz lasat deschis, aceasta aproape distrugind in intregime in total trei locuinte, afectind insa si structura blocului. Conform anchetatorilor, explozia a fost cauzata de acumularea de gaze din apartamentul de la etajul 1 al blocului H3, care ii apartine lui Danut Bata (36 de ani). Singurul ranit este chiar proprietarul apartamentului in care a avut loc deflagratia, acesta aflindu-se internat in spital, cu multiple leziuni. Mai mult, si Politia asteapta recuperarea medicala a acestuia, pentru a-l audia. Asta pentru ca pacientull este acum intubat, si oricum are un edem care nu ii va permite citeva zile sa vorbeasca. In urma incidentului, toti locatarii din bloc au fost evacuati, urmind a locui la rude sau prieteni pina in momentul in care autoritatile vor decide ca este posibila intoarcerea lor in imobil.

Imobilul, pazit impotriva eventualilor hoti

Anchetatorii sustin ca incidentul a fost anuntat la numarul unic de urgenta 112 in jurul orei 5 dimineata de catre un locatar. La fata locului au mers echipaje ale Politiei, ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), ale Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), precum si ale companiei E.ON Gaz. Anchetatorii au evacuat locatarii, dupa care au cercetat zona, pentru a verifica daca exista vreun alt pericol de explozie in zona. La scurt timp, oamenii legii au mers impreuna cu proprietarii fiecarui apartament pentru a face poze si pentru ca acestia sa-si ia cite ceva din case. Apoi, celor 36 de locatari li s-a transmis ca nu mai au voie sa intre in bloc, pina cind expertii vor stabili daca acest lucru este sau nu este sigur. „In prezent, Politia si Jandarmeria supravegheaza non-stop imobilul, pentru ca nu cumva in bloc sa intre cineva, fie ca este vorba despre locatari, fie ca este vorba despre vreun eventual hot. In acest mod, bunurile oamenilor sint asigurate. De asemenea, se fac cercetari sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, pentru a stabili cu exactitate ce anume s-a intimplat acolo", a declarat ieri Madalin Taranu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi.

Sedinta extraordinara de Consiliu Local

Reprezentantii Consiliului Local (CL) Holboca, comuna de care apartine localitatea Dancu, s-au intrunit ieri intr-o sedinta extraordinara, convocata de primarul localitatii. „Am convocat o sedinta extraordinara, tocmai din cauza acestui incident, pentru a gasi solutii si pentru a-i ajuta pe oameni cum putem. O singura familie, de sapte persoane, din blocul H3 a fost cazata temporar intr-un apartament dintr-un alt bloc, H1. Celelalte 16 familii au precizat ca vor sa mearga la rude si prieteni sa locuiasca. Noi am cumparat deja usi pentru apartamentele care le aveau distruse si am decis sa cumparam si geamuri, ce urmeaza a fi montate. Miine trebuie sa vina un expert autorizat sa evalueze situatia si acesta ne va transmite cind si daca putem intra sa montam geamuri, acolo unde este necesar", a declarat ieri primarul Gheorghe Stefurac. Tot in urma deciziei expertilor in constructii se va decide cind locatarii se vor putea intoarce in propriile case, pe motive de siguranta a structurii blocului. Primarul a adaugat ca familia care a fost mutata intr-un alt imobil va primi zilnic o masa pe zi de la o pensiune din zona. „Am discutat cu proprietarul pensiunii, care a garantat ca le va oferi prinzul in fiecare zi. Dintre locatari, doar unii au asigurare obligatorie pe locuinta, insa am inteles ca ar fi probleme, deoarece acea asigurare, de 20.000 de lei, nu este valabila in astfel de situatii. Se poarta discutii cu firmele de asigurari si vom vedea la ce solutie se va ajunge. Noi am fost acolo si ieri, dar si astazi. Din cite am inteles, trei apartamente sint distruse in intregime. Planseul dintre locuintele de la etajul I si II a cazut, iar cel al aprtamentului de la etajul al III-lea s-a curbat. Din pacate, noi nu avem apartamente disponibile. Singurele locuinte pe care le putem utiliza pe o perioada scurta de timp sint cele ale caror proprietari sint plecati din tara si care sint de acord cu acest lucru. In cazul in care va fi nevoie, pe o durata redusa, de citeva zile, aceeasi pensiune ne poate pune la dispozitie sase apartamente pentru oamenii care au fost evacuati", a incheiat primarul comunei Holboca.

E.ON: „Cauza – o acumulare de gaze"

Reprezentantii companiei E.ON Gaz Distributie SA au dat publicitatii un comunicat, in cadrul caruia au precizat cauza deflagratiei de simbata dimineata. Acestia au mentionat ca, in urma verificarilor efectuate imediat dupa incident, nu au fost descoperite defectiuni pe reteaua stradala de distributie a gazelor naturale. „Cauza cea mai probabila a exploziei a fost o acumulare de gaze naturale in interiorul unui apartament din blocul respectiv, cauzata de utilizarea unui aragaz lasat sa functioneze nesupravegheat", au afirmat reprezentantii E.ON. Acestia le-au transmis consumatorilor ca, pentru propria siguranta, trebuie sa respecte anumite reguli, respectiv sa nu doarma cu focul deschis, sa nu doarma in incaperi cu aparate de utilizare neracordate la cosul de fum, sa asigure verificarea si curatarea cosurilor de fum cel putin de doua ori pe an, sa nu lase focul nesupravegheat la arzatoarele neautomatizate, sa nu foloseasca improvizatii la instalatiile de utilizare, sa nu foloseasca aparate de utilizare care nu sint etanse, sa asigure o ventilare permanenta in incaperile in care functioneaza centralele termice sau aparate de consum cu flacara libera. Acestia au adaugat ca, in cazul in care simt miros de gaz in interiorul imobilelor, cetatenii trebuie sa stinga toate focurile, sa deschida imediat toate usile si ferestrele, sa nu manevreze aparate electronice, sa nu aprinda lumina, sa nu verifice cu flacara instalatiile de gaze naturale, sa anunte imediat la dispeceratul de urgenta al E.ON Gaz Distributie, la numerele: 0265/200.928 sau 0800.800.928.

Proprietarul apartamentului, internat in spital

In urma incidentului, proprietarul locuintei in care a avut loc deflagratia a fost transportat de urgenta la spital. Medicii spun ca Danut Bata respira cu ajutorul aparatelor, din cauza arsurilor de la nivelul cailor respiratorii superioare. „Pacientul prezinta arsuri pe 35% suprafata corporala, a fost intubat si ventilat mecanic, a necesitat oxigenoterapie, antalgice. Beneficiaza de tratamentul specific socurilor combustionale de trei – cinci zile. Gravitatea starii este data de arsurile de la nivelul cailor respiratorii superioare, dar si de arsurile de la nivelul fetei si miinii. A fost singurul pacient care a ajuns la noi in urma acestui incident, in orice caz noi ne-am pregatit imediat cum am aflat, intrucit ne asteptam sa fie mai multe persoane care sa aiba nevoie de ajutor", a declarat ieri dr. Tudor Ciuhodaru, medic UPU in cadrul sectiei exterioare a Spitalului „Sf. Spiridon". Doctorii sustin ca barbatul este evaluat periodic, pentru a vedea daca poate fi detubat, insa, avind in vedere edemul de care sufera la nivelul cailor respiratorii, nu va putea vorbi in urmatoarele zile, chiar daca va reusi sa respire singur. Surse din cadrul unitatii medicale sustin ca barbatul avea o alcoolemie de peste 1,5 la mie in singe si ca ar fi aprins o bricheta in dormitor, moment in care s-a produs explozia. Doctorii au lasat deoparte deocamdata varianta unei tentative de sinucidere. „De obicei, persoanele care vor sa se sinucida se intoxica inainte cu diverse substante sau provoaca o explozie in bucatarie. In acest caz, nu exista inca elemente care sa arate ca ar fi fost vorba despre o incercare de sinucidere", au explicat surse din rindul medicilor. In urma exploziei a avut nevoie de ingrijiri medicale si o locatara in virsta de 56 de ani. „Pacienta a solicitat ajutorul echipajului, pentru ca se taiase la picior cu cioburile rezultate in urma exploziei, i s-a spart geamul. Nu a vrut sa fie transportata la spital si evaluata, a beneficiat de prim-ajutor acolo", a precizat dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon".

––-

De ce nu pot fi reparate cu asigurarea obligatorie apartamentele distruse?

Primarul comunei Holboca a afirmat ieri ca doar unii locatari din blocul afectat au asigurare obligatorie pe locuinta, insa, spune el, asigurarea obligatorie pe care o au respectivii nu este valabila in astfel de situatii. „Se poarta discutii cu firmele de asigurari si vom vedea la ce solutie se va ajunge", adauga el. Din pacate, extrem de putin probabil sa se ajunga la alta solutie decit cea de mai sus. Asta pentru ca, in contractele PAD, asa cum este denumita prescurtat „asigurarea obligatorie a locuintei", se spune explicit ca aceasta asigurare este menita sa acopere „riscurile majore cum ar fi: cutremure, alunecari de teren si inundatii naturale". Tot acolo se mai spune: „Pagubele rezultate din dezastre cauzate de mina omului (incendii, inundatii de la vecini, furturi etc.) nu sint acoperite de polita de asigurare obligatorie locuinta". In acest caz, daca autoritatile, locale sau centrale, nu vor reface blocul (si teoretic nimic nu le-ar obliga sa faca asta, mai ales ca exista un vinovat care nu este o autoritate publica), locatarii afectati nu au altceva la indemina de facut decit sa se indrepte spre locatarul vinovat pe cale civila, pentru a fi despagubiti. Ce sanse reale vor avea insa de a primi efectiv despagubirile, pe care aproape sigur le vor cistiga in instanta? Probabil extrem de mici.

Pentru riscuri cum sint cum sint cele de mai sus, exista varianta unei asigurari facultative pentru locuinta, asigurare care il scuteste pe posesor de a mai achizitiona si una obligatorie. Aceasta este insa ceva mai scumpa, fata de pretul de 20 de euro pe an (10 euro pentru casele din chirpici sau paianta) cum este cea obligatorie. Pretul unei astfel de asigurari facultative variaza intre 1 – 3 milioane de lei pe an, chiar mai scumpe in situatii speciale, pentru un apartament de valoare medie cu doua camere. O astfel de asigurare te poate pune la adapost insa de multe astfel de probleme, fie ca e vorba despre o dauna usoara sau una mult mai grava. Conform statisticilor de la nivel national, pina in prezent au fost emise un numar de 820.000 de asigurari obligatorii de locuinte, avind o valoare totala de 13,4 milioane de euro. Cu toate acestea, exista inca aproximativ 7 milioane de locuinte care nu au asigurare obligatorie, desi legea prevede clar contrariul.

–––

Un detector ce iti poate salva viata costa putin peste un milion de lei

Iesenii pot evita probleme similare celei din Dancu fie daca urmati citeva sfaturi simple, fie daca va asigurati din timp asupra unui astfel de risc, cu un detector care va va avertiza. In cazul in care simtiti miros de gaz, ar trebui sa stingeti urgent toate focurile, sa deschideti usile si ferestrele, sa nu manevrati aparate electronice, sa nu aprindeti lumina. Iesenii au si posibilitatea de a monta si detectoare de gaz, chiar daca in casa aveti doar aragaz. Senzorul de gaz are rolul de a sesiza existenta diferitelor tipuri de gaze din incaperile in care este montat. Aparatul se monteaza in incaperile in care sint consumatori de gaz, adica in spatiile in care exista posibilitatea aparitiei unor pierderi de gaz. In momentul in care senzorul detecteaza gazul, va transmite un semnal electric electrovanei, moment in care se va opri curgerea gazului, si se porneste alarma sonora. Alarma se opreste in momentul in care senzorul nu mai detecteaza gaz. Electrovana se poate monta si pe instalatia de gaz exterioara, inainte de intrarea in imobil. Astfel de detectoare de gaz impreuna cu electrovalva au preturi incepind de la aproximativ 110 lei. Din pacate insa, nici o suma de bani nu te poate feri de riscul de a avea un vecin inconstient.

Comentarii