CET imparte angajatilor 10 milioane de euro ca sa plece

joi, 03 mai 2007, 22:02
4 MIN
 CET imparte angajatilor 10 milioane de euro ca sa plece

CET Iasi va ramine cu mai putin de o treime dintre salariatii pe care ii are in prezent. Potrivit reprezentantilor furnizorului de agent termic, disponibilizarile vor fi facute pina in 2012. Angajatii care vor ramine fara loc de munca vor scoate de la bugetul statului circa 30 milioane lei noi, adica aproape 10 milioane de euro. Suma poate fi comparata cu pierderile pe care le-a avut CET in 2006, si care se ridica cu aproximatie la 32,4 milioane lei, sau jumatate din datoriile catre furnizori. Anul acesta vor trebui sa plece de la CET 220 de angajati. Costurile disponibilizarilor din acest an se ridica la aproximativ 5,8 milioane lei.

Cite 20 de salarii de cite 1.200 de lei

Conform programului de restructurare convenit intre administratia CET si sindicate, unitatea ieseana va disponibiliza in acest an 220 de angajati. In total, pina in 2012, din 1.600 de angajati, citi are unitatea in acest moment, vor mai ramine doar 500. Selectia angajatilor CET care vor ramine fara locurile de munca se va face in functie de criteriile sociale. Astfel, un angajat cu mai multi copii va ramine pe post, chiar daca nu este cel mai competent, in timp ce un angajat cu rezultate bune, dar fara copii risca sa-si caute un alt loc de munca. "Vor fi luate in considerare criteriile sociale prevazute in contractul colectiv de munca. Va fi respectata litera legii. Cei care au copii multi sint unici intretinatori, vor fi favorizati", a explicat Dan Iordache, vicelider de sindicat la CET II Holboca. Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice din cadrul CET, a precizat ca disponibilizarile ar trebui facute pina in luna iulie a acestui an. Deocamdata, nu se stie cu exactitate care vor fi sectoarele de unde vor pleca oamenii. "O parte din oameni vor pleca de la UFET. Dupa ce vor fi modernizate punctele termice, acestia vor ramine fara loc de munca deoarece totul va fi automatizat", a declarat Ciofu. De asemenea, sefii furnizorului de agent termic sint convinsi de faptul ca multi salariati se vor inscrie singuri pe listele de disponibilizari. Momentul de declansare a disponibilizarilor va fi reprezentat de emiterea unei Ordonante a Guvernului prin care sa se aloce fondurile necesare platilor compensatorii. "Pina nu este publicata in Monitorul Oficial ordonanta, nu va fi dat afara nici un om. Noi vom cauta ca numarul salariatilor care vor ramine pe drumuri sa fie minim", a mai completat Iordache. El a specificat ca angajatii disponibilizati vor primi salarii compensatorii pe o perioada de 20-24 de luni, in functie de vechimea in munca. "Veniturile de completare se calculeaza ca o medie a salariilor pe ultimele trei luni ale angajatului, dar nu mai mult decit salariul mediu pe luna ianuarie a anului in care se fac disponibilizarile. Banii vor fi dati de la Guvern", a mai explicat Dan Iordache. Avind in vedere ca salariul mediu brut pe luna ianuarie a acestui an a fost de 1.200 lei, iar cel net de 918 lei, reiese ca cei 220 de angajati ai CET vor ridica salarii compensatorii brute in suma totala de aproximativ 5,8 milioane lei.

Campanie dura de debransari

Din cauza situatiei financiare a furnizorului de agent termic iesean, sefii de la CET au hotarit sistarea apei calde la toti cei care au datorii mai vechi de 3 luni. In aceasta situatie se afla 864 de asociatii si 739 de persoane fizice. Acestea din urma au incheiate conventii individuale de plata cu CET, iar sistarea agentului termic nu va afecta si ceilalti locatari din bloc. CET Iasi are de recuperat de la populatie datorii de aproximativ 92 milioane lei. De la sfirsitul lunii trecute si pina acum a fost intrerupta furnizarea apei calde la 11 asociatii de proprietari, urmind ca pina la sfirsitul acestei luni sa mai fie debransate inca 62 de asociatii. "Intr-o prima faza s-a luat masura sistarii apei calde la asociatiile cu datorii mai vechi de un an de zile. S-a oprit apa calda la asociatii din toate cartierele, Dacia, Alexandru cel Bun, Nicolina, Pacurari, Gara", a declarat Constantin Ciofu. Amenintati cu oprirea apei calde, datornicii la furnizorul de agent termic iesean au inceput sa-si plateasca facturile restante. Conform ultimei centralizari de la UFET, in zilele de 25 si 26 aprilie s-au inregistrat incasari record. Daca, intr-o zi normala, nivelul incasarilor se situeaza in jurul sumei de 150.000 lei, pe 25 aprilie incasarile au fost de 1 milion de lei, iar in urmatoarea zi, de 900.000 lei. "Asta demonstreaza ca lumea are bani si nu plateste. Sau ca administratorii fac plati preferentiale catre alti furnizori de de utilitati", a mai completat Ciofu. CET Iasi a inregistrat in 2006 o pierdere de 32,4 milioane lei si are datorii catre terti si furnizori de aproximativ 60 milioane lei. Din acestea, 45 milioane lei reprezinta datorii catre "E.ON Gaz Moldova".

Comentarii