Federalizarea Republicii Moldova: scenariu plauzibil sau cacealma?

miercuri, 23 august 2000, 23:00
4 MIN
 Federalizarea Republicii Moldova: scenariu plauzibil sau cacealma?

In luna iunie, cu citeva zile inaintea vizitei lui Vladimir Putin in Republica Moldova, in presa de la Chisinau isi facea loc, discret, o ipoteza: "Se poate intimpla ca mai spre toamna sa fim martorii unui dialog «constructiv, epocal si istoric» sustinut de candidatul Lucinschi cu separatistii" transnistreni. Presupunerea era avansata de ziarul partidului fostului presedinte Mircea Snegur, "Luceafarul", o publicatie in ale carei vederi Romania este mai aproape decit Moscova.
Cam in aceeasi perioada, liderul Partidului Democrat-Agrar, Anatol Popusoi, care, la alegerile din 1998, nu atinsese pragul pentru intrarea in Parlament, vorbea de solutionarea conflictului transnistrean prin federalizarea republicii.
In esenta, aceasta a fost o revendicare constanta a Tiraspolului. Autoproclamata republica transnistreana ar deveni, astfel, parte a unei federatii cu doi subiecti cu drepturi egale din punct de vedere juridic.
La citeva luni, tot in presa, de data aceasta moscovita, un "regizor" abil continua pe acelasi fir. Astfel, in cotidianul "Nezavisimaia Gazeta", al carei actionar principal este magnatul Boris Berezovski, apare un amplu articol care da ca "foarte posibila" federalizarea Republicii Moldova. Perioada avansata: "pina la jumatatea toamnei". Conform acestui scenariu, presedintii Moldovei si Transnistriei, impreuna cu cei ai Rusiei si Ucrainei – ca tari garante – vor semna Tratatul privind crearea Republicii Federative Moldova, unde se precizeaza anume ca aceasta este urmasul de drept al Republicii Moldova, dar, in acelasi timp, federatie cu doi subiecti cu drepturi egale din punct de vedere juridic.
Cit de plauzibila este aceasta ipoteza? Greu de spus, insa la Chisinau nici oficialii si nici presa nu au reactionat public. Cel putin deocamdata. De fapt, singura reactie a aparut intr-un comentariu al agentiei independente BASA-press, luni, la patru zile dupa articolul din "Nezavisimaia Gazeta". "Scenariul federalizarii RM, prezentat recent de «Nezavisimaia Gazeta», a fost mai curind o sperietoare care l-a compromis o data in plus pe Lucinschi, transformindu-l in paratrasnet", scrie agentia moldoveana.
In ambele variante, omul de care se leaga varianta federalizarii este actualul presedinte, Petru Lucinschi. Publicatia rusa scrie ca de acest nou statut depinde viitorul politic al lui Petru Lucinschi, care, cu cinci luni inaintea expirarii mandatului, pare mai degraba sumbru. Declinul sau a inceput in urma cu citeva luni, odata ce legislativul de la Chisinau si-a sporit prerogativele in defavoarea sefului statului. Intre altele, Parlamentul a primit dreptul de a-l alege pe seful statului. Un parlament ostil actualului presedinte, dupa cum a demonstrat-o lupta acerba pe marginea preorgativelor celor doua institutii.
Conform scenariului lansat la Moscova, dupa semnarea tratatului de federalizare, Lucinschi, ca "unificator" al tarii, va fi seful statului, indiferent de modalitatea de alegere. Chiar si lipsit, in mod evident, de entuziasm, Parlamentul de la Chisinau va fi obligat sa modifice Tratatul privind crearea statului unic moldovenesc, este una din concluziile comentariului publicat de cotidianul rus. Desi tendintele "autoritariste" ale actualei administratii de la Kremlin si incercarile de "remilitarizare" a Rusiei sunt remarcate din ce in ce mai des de observatorii occidentali, Vladimir Putin este suficient de atent ca sa nu-si puna, impreuna cu Leonid Kucima, semnatura de "garant" pe actul de federalizare a RM, mai ales ca acesta ar fi si anticonstitutional, afirma, la rindul sau, BASA-press.
Dincolo de scenarii si presupuneri, la ora actuala este evident ca presedintele Republicii Moldova a devenit un fel de vasal al liderului de la Kremlin. Este recordman, din rindul presedintilor CSI, la capitolul "intilniri cu Putin", cu care dezbate periodic tactica pe care o are de urmat in plan intern. Logic, vine intrebarea: cit de adinc s-ar implica Putin si Rusia in proiectul de federalizare a Republicii Moldova? Sau comentariul din "Nezavisimaia Gazeta" a fost doar un balon de incercare? BASA-press pluseaza, scriind ca este posibil ca articolul sa fie o incercare de compromitere a lui Lucinschi, infatisat ca un ultim exponent al Moscovei. Kremlinul ar putea da preferinta unui alt "agent", mai subtil, fara sa se dea in spectacol pentru relansarea lui Lucinschi, se arata in comentariul agentiei.
In privinta consecintelor unui asemenea deznodamint, lucrurile sint clare: Chisinaul ar recunoaste ca stat Transnistria, dupa ani de zile de conflicte armate si, mai apoi, diplomatice. Practic, un teritoriu care apartine "in acte" Republicii Moldova, de facto satelit al Moscovei, unde ramin stationate trupe si armament rusesc. Probabil ca federalizarea ar compromite Chisinaul in ochii comunitatii internationale, dupa ani de discutii pe aceasta tema. Sau poate ca, dimpotriva, pragmatismul Occidentului s-ar multumi pur si simplu sa mai bifeze un diferend la capitolul "rezolvate".
Pe de alta parte, este greu de anticipat efectul unei asemenea solutii asupra popularitatii lui Lucinschi in plan intern. Adeptii atasamentului neconditionat fata de Moscova vor saluta federalizarea, insa o asemenea turnura ar fi si de natura sa radicalizeze pozitia populatiei pro-romane din RM si chiar sa netezeasca neintelegerile dintre factiunile politice si civice care isi revendica acest segment de populatie.
(Calin Cosmaciuc, Mediafax)

Comentarii