Cine va fi succesorul la Mitropolia Moldovei si Bucovinei?

miercuri, 12 septembrie 2007, 23:46
3 MIN
 Cine va fi succesorul 
la Mitropolia Moldovei si Bucovinei?

Alegerea mitropolitului Daniel ca cel de-al saselea Patriarh al Romaniei declanseaza o noua runda de emotii „electorale“. Peste numai citeva luni, Sfintul Sinod si Colegiul Electoral Bisericesc vor reintra la vot pentru desemnarea de aceasta data a noului Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Competitia se anunta si de aceasta data dura, noua demnitate fiind dorita de o mare parte dintre prelatii Patriarhiei. Surse neoficiale au nominalizat deja patru posibili candidati, printre care se regasesc IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, si PS Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei.

Va asigura PF Daniel interimatul la Iasi?

Desi a fost ales in fruntea Patriarhiei Romane, PF Daniel va mai ramine, foarte probabil, si la conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB) pentru a asigura interimatul functiei. Potrivit Statutului BOR, Patriarhul este cel care il desemneaza pe cel ce va asigura interimatul la conducerea Mitropoliei, iar cei mai multi sustin deja ca Intiistatatorul Bisericii va alege sa ramina citeva luni in aceasta functie. „Cel mai probabil, tot IPS Daniel va ramine Mitropolit interimar. Cunoaste cel mai bine Mitropolia, a stat atita timp la conducerea ei si cred ca este cel mai potrivit“, spunea ieri parintele Constantin Sturza, purtatorul de cuvint al Mitropoliei Moldovei. Interimatul va dura maximum trei luni, cei din interiorul MMB asteptindu-se ca pina la sfirsitul acestui an scaunul de mitropolit al Moldovei si Bucovinei sa aiba un nou ocupant. Cele trei luni se vor anunta si ele destul de agitate, avind in vedere importanta MMB in ierarhia bisericii. Astfel, potrivit Statutului BOR, Mitropolitul Moldovei ocupa al doilea loc in ierarhia Bisericii, imediat dupa Patriarh, fiind si vicepresedintele Sfintului Sinod.

„Cei trei sint apropiati de PF Daniel“

Cu citeva zile inainte de alegerea Patriarhului, existau deja citeva nume de candidati si pentru functia de Mitropolit al Moldovei. Surse neoficiale din cadrul MMB au nominalizat deja trei inalti prelati: IPS Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, PS Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, si PS Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, care a candidat si la functia de Patriarh. Se pare ca cei trei prelati au relatii foarte bune cu PF Daniel, fiind extrem de compatibili ca stil de conducere si viziune asupra viitorului Bisericii. „Cei trei sint apropiati de PF Daniel, si probabil ca vor fi nominalizati tocmai pentru ca exista certitudinea ca se va continua la Iasi pe aceeasi linie“, ne-a spus un membru al Mitropoliei Moldovei, care a refuzat insa sa-si faca publica identitatea. Al patrulea candidat pentru conducerea Mitropoliei Moldovei este deja arhicunoscut opiniei publice din Romania, dupa ce numele sau a fost vehiculat si pentru functia de Patriarh. IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, este vazut ca un posibil candidat in baza unei posibile intelegeri secrete pe care acesta ar fi incheiat-o cu mitropolitul Daniel inaintea alegerilor. „Este posibil sa existe o intelegere intre IPS Daniel si IPS Teofan de genul «tu ma sustii pentru functia de Patriarh si eu pentru cea de Mitropolit al Moldovei». Pentru IPS Teofan ar fi o promovare importanta“, ne-a marturist aceeasi sursa din cadrul MMB, inainte de exprimarea votului.

Cum se alege Mitropolitul Moldovei

Conform Statutului de organizare si functionare a BOR, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei va fi ales prin vot secret de catre Colegiul Electoral, constituit din membrii Adunarii Nationale Bisericesti si din cei ai Adunarii Eparhiale a eparhiei vacante. Din Colegiu mai fac parte, ca membri de drept, cite un decan si cite un director de seminar de la institutiile de invatamint teologic din fiecare mitropolie. Practic, alegerile pentru Mitropolit se vor desfasura dupa acelasi model urmat si pentru alegerea Patriarhului. Surse din interiorul MMB sustin ca pina la sfirsitul anului va exista deja un nou Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Comentarii