„Cocoasa” de 10 mil. euro pusa de Guvern Iasului

Subtitlu

vineri, 18 iunie 2010, 12:10
5 MIN
 „Cocoasa” de 10 mil. euro pusa de Guvern Iasului

Dupa mai multe intilniri intre conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi si cea a Primariei si a Consiliului Judetean Iasi, deocamdata tot nu se stie care va fi formula prin care spitalele vor intra in subordinea autoritatilor locale. Sase spitale ar trebui sa treaca in administrarea CJ si doua la CL. Descentralizarea nu se poate pune in aplicare inca din cauza datoriilor pe care le au spitalele si pe care autoritatile locale nu sint dispuse sa le preia. In acelasi timp, conducerea DSP spune ca datoriile vor fi acoperite, insa nu chiar acum, iar finantarea va ramine exact ca pina acum, in realitate transferindu-se doar responsabilitatea. Pe de alta parte, autoritatile locale nu sint obligate prin lege sa preia spitalele, astfel ca nu exista sanctiuni pentru eventualitatea in care refuza descentralizarea.

Datoriile spitalelor sperie CJ, care a cerut o aminare

Ordonanta de urgenta prin care se stabilesc principiile pe baza carora se face descentralizarea in sanatate prevede ca din bugetul suplimentat al Ministerului Sanatatii vor fi acoperite obligatiile de plata ale spitalelor peste termenele de scadenta inregistrate pina la data de 31 martie 2010. Conform datelor adunate de DSP, spitalele din Iasi au in total drept obligatii de plata pina la data de 31 martie suma de 63.131.058 lei. Din aceasta suma, 40.696.312 lei reprezinta plati aflate in termenul de scadenta, iar peste acest termen sint plati in valoare de 22.434.746 lei. Cifrele difera considerabil insa la data de 30 iunie. Totalul datoriilor se va ridica la acea data la suma de 76.936.434 de lei, mai bine de jumatate din suma fiind datorii care depasesc termenul de plata, respectiv 42.394.398 lei. Suma cu care s-ar putea trezi iesenii ca buni de plata nu este astfel deloc neglijabila, aceasta fiind echivalentul a 10 milioane de euro. De altfel, tocmai la aceste datorii s-au referit cele mai importante obiectii ale conducerii CJ. "Presedintele CJ a propus extinderea termenului prevazut de lege pina la data de 30 iunie, ca spitalele sa fie cu platile la zi in momentul schimbarii administratorului. DSP nu poate face modificari, pentru ca termenul de 31 martie e cel prevazut de lege; ar trebui o modificare a legii in acest sens. Noi vom primi propuneri de modificare de la CJ. Ce nu tine de competenta noastra vom trimite spre solutionare la MS", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Maternitatea "Cuza Voda", in topul datornicilor

Cele mai mari datorii se inregistreaza la cel mai mare spital din Iasi, respectiv Spitalul "Sf. Spiridon". La sfirsitul lunii iunie obligatiile totale de plata vor fi de 20.100.000 lei, din care 12.318.692 reprezinta plati pentru care s-a depasit termenul de scadenta. Acest spital insa va trece in subordinea MS. Dintre cele care trec la autoritatile locale, cu cele mai mari datorii este Maternitatea "Cuza Voda", care la data de 30 iunie va aduna 9.683.335 lei obligatii de plata totale, peste 7,5 milioane din aceasta suma fiind depasiri de termen. Maternitatea ar trebui sa intre in subordinea CJ. Si Consiliul Local ar trebui sa preia un spital cu datorii mari. Astfel, Spitalul "C.I. Parhon" va avea la data de 30 iunie datorii de 4.589.255 lei, dintre care peste 2,4 milioane de lei reprezinta obligatii de plata peste termenul de scadenta.

Seful DSP: spitalele vor fi platite ca pina acum

Conducerea DSP a dat insa asigurari ca datoriile spitalelor vor fi achitate si ca autoritatile locale nu trebuie sa plateasca nimic in acest sens. „Finantarea spitalelor ramine aceeasi de pina acum. Serviciile medicale vor fi decontate printr-un contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, iar programele de sanatate vor fi finantate de MS. Autoritatile locale vor trebui sa participe la finantarea spitalelor cu 3% din lucrarile de reparatii capitale si pina la 5% din investitii in constructii si dotari. In realitate, se transfera doar responsabilitatea prin aceasta descentralizare", a mai spus dr. Cepoi. Declaratiile sale sint intarite de seful Casei Judetene de Asigurari, Iulian Serban, care a declarat ieri ca spitalele vor continua sa primeasca cei peste 95% din buget de la Casa de Asigurari, Unitatile de Primire Urgente vor fi in continuare finantate de catre Minister, medicii rezidenti vor fi platiti tot de catre Minister, de unde vor veni si fondurile de investitii in aparatura. "Descentralizarea spitalelor nu reprezinta pasarea unei pisici moarte, asa cum am tot auzit in ultima vreme tot felul de trasnai. Este o responsabilitate ce le revine autoritatilor, pentru ca nu este normal ca un ministru sa se ocupe de 450 de spitale. Autoritatile locale sau judetene nu sint obligate sa sprijine financiar spitalele, ci doar sa se asigure ca managerii lor sint cel putin la fel de performanti cum au fost pina acum. Abia daca acest lucru nu va fi respectat, va fi o nenorocire. Eu am discutat si am propus ca macar plata utilitatilor sa fie suportate din fondurile administratiei locale sau judetene. Toti au spus da, pina cind au auzit suma: zece milioane de lei anual. Nu cred totusi ca este o suma atit de mare, avind in vedere ca atit Consiliul Local, cit si cel Judetean subventioneaza anumite institutii precum CET sau Salubris si pot fi facute artificii legale in acest sens", a precizat dr. Iulian Serban.

Managerii incheie contracte cu primarul sau seful CJ

Seful DSP, Vasile Cepoi, a explicat ieri si cum vor functiona spitalele dupa descentralizare. Primarul si presedintele CJ vor fi cei care vor semna conctractul cu managerul spitalului. Consiliul administrativ al spitalului va fi format din reprezentanti ai CL sau CJ (cite 2), un reprezentant din partea primarului/sefului CJ, ai DSP (2), Colegiului Medicilor (1) si Organizatia Asistentilor Medicali (1), ultimii doi fara drept de vot, iar in spitalele clinice va mai fi un membru din partea UMF. Comitetul director al spitalului va avea drept membri managerul si inca doi directori pentru spitalele sub 400 de paturi, respectiv trei pentru spitalele peste 400 de paturi. Managerul va da socoteala in fata consiliului de administratie despre modul cum cheltuieste fondurile spitalului. Acelasi consiliu este cel care organizeaza concursul de manager pentru spital, aproba bugetul, planul de achizitii si executia bugetara. In momentul in care se va face transferul, primarul si presedintele CJ vor numi manageri si directori interimari in spitale pina la organizarea concursului. Metodologia concursului va fi stabilita insa de MS.

In acelasi timp, legea nu prevede obligativitatea ca autoritatile locale sa preia spitalele in administrare. Drept urmare, nu este total exclusa posibilitatea ca spitalele sa fie refuzate la transfer. „E posibil sa avem cazuri in care autoritatile sa nu vrea sa-si mai ia o raspundere in plus sau sa refuze din cauza datoriilor. Toti fac ce vor. Ar putea sa spuna ca nu au capacitate administrativa. Nu exista sanctiuni pentru asa ceva. Singura sanctiune e votul cetatenilor, o sanctiune electorala", a adaugat dr. Cepoi.

Comentarii