Copii exclusi din scolile normale

Subtitlu

vineri, 18 decembrie 2009, 00:18
8 MIN
 Copii exclusi din scolile normale

Copii ca el sint discriminati si exclusi de invatamintul de stat

Copiii imobilizati in scaun cu rotile, asa cum este cazul lui Catalin Ilief, nu au acces la invatamintul de masa. Absenta lifturilor din scoli, a toaletelor speciale si a rampelor ii condamna pe acesti copii la izolare.

Invatamintul romanesc de stat ii exclude pe copiii cu nevoi speciale, cultivind in acest sens intoleranta. Programele scolare sint concepute, parca, doar pentru olimpici. Cladirile scolilor sint concepute, parca, doar pentru potentiali atleti. Copiii cu dizabilitati sint exclusi. Sint trimisi departe de ochii lumii, sa invete in scolile speciale, unde insa ar trebui sa invete doar acei copii care nu au posibiliatea intelectuala de a face fata exigentelor invatamintului de masa.

In Iasi, Grupul Scolar "Ion Holban" este institutia in care sint inmatriculati la gramada aproape 300 de copiii cu diferite deficiente, inclusiv locomotorii. Zeci de copii dotati intelectual se pierd aici. Pierd sansa de a urma un liceu sau o facultate. Sint lipsiti de reperele lumii reale, de spiritul de competitie, de mediul care sa le permita o evolutie pe masura capacitatii lor, in ciuda dizabilitatilor cu care s-au nascut sau cu care traiesc de la un moment dat, asa cum este cazul lui Catalin.

"Cred ca a iesit dintre masini cautind zapada pentru bulgarit"

Catalin incearca sa se ridice putin, tinindu-se de geam, pentru a vedea ce se intimpla afara, insa pervazul inalt ii permite sa vada doar zarile. Prietenii l-au vizitat, dar au stat putin pentru ca afara e prea frumos pentru a te juca intre patru pereti. Catalin nu a putut iesi cu ei nici ieri. Nici alaltaieri.

De fapt, nu mai poate alerga cu prietenii printre blocuri inca de la 1 ianuarie 2009. Despre ziua aceea isi aminteste tot, mai putin ultima jumatate de ora din viata sa de copil normal, cu doua picioare functionabile. Stie ca, dupa ce semanatorii i-au aruncat cu orez in fata usii de la intrarea in apartamentul modest din Dacia, s-a imbracat impreuna cu mama, tata si fratele mai mare pentru a merge in vizita la bunici. Nu a iesit din casa, in ziua Sfintului Vasile, doar cu familia sa, ci si cu matusa, unchiul si cei doi verisori. Au ajuns pe Splai Bahlui, dupa ce au coborit din tramvai in Podu Ros. S-a jucat cu zapada. Si-a bulgarit rudele, rinzind cu pofta de fiecare data cind ii nimerea. "Cred ca a iesit dintre masini cautind zapada pentru bulgarit. Am auzit un zgomot si m-am gindit ca taximetristul a lovit un catel. M-am intors si i-am vazut caciula pe jos. Sotia l-a vazut pe el", povesteste Viorel Ilief, tatal lui Catalin.

In urma impactului, baiatul de 9 ani a fost aruncat la peste zece metri de masina. Tot atitia metri mai avea pina la scara bunicilor. Asa incepe povestea trista a unui baiat care, dupa lungi saptamini de spitalizare, a ramas in viata, insa fara sa mai poata merge. In urma accidentului, coloana vertebrala i-a fost afectata. In consecinta, Catalin nu mai simte nimic de la stern in jos. E paralizat. "A stat mult timp in pat, insa a inceput sa ii putrezesca pielea. Desi am fost sfatuiti sa nu ii cumparam un scaun cu rotile, am fost nevoiti sa o facem pentru ca noi ii spunem mereu ca este un om normal, un copil care se va face bine. Pentru asta trebuie sa faca lucruri normale: sa isi ia singur un pahar cu apa, sa mearga la baie", a explicat Viorel, privindu-si fiul.

Nici pentru o fractiune de secunda, Catalin nu crede ca va ramine imobilizat intre doua roti pe viata. "Vreau sa ma fac cind voi fi mare exact ce imi doresc de cind sint mic: constructor", a spus baiatul vadit jignit ca nu am stiut ca acesta este visul lui si ca am indraznit sa il privesc cu compasiune.

Este un luptator. Asta o spun chiar si ochii migdalati, pusi in valoare de tenul alb si pistruiat. Va lupta pentru a-si indeplini visul. De fapt, a declarat razboi paraliziei, iar scaunul cu rotile nu poate sta in calea fericirii lui. Isi construieste visul facind pasi mici.

Catalin a primit lectii la domiciliu de la invatatoarea sa

Unul dintre acesti pasi este studiul. Invata cu pofta. A terminat clasa a III-a cu note mari, dupa ce a pierdut aproape trei luni prin spitale si prin centre de recuperare. Invatatoarea lui, Cristina Cretu, de la Scoala nr. 15, "Stefan Barsanescu", il asaza printre cei mai buni elevi din clasa. Ea a venit in fiecare simbata la baiat acasa si a facut ore cu el. "La inceput i se facea rau si trebuia sa ne oprim, insa de citeva luni totul merge foarte bine. Este un copil foarte destept. Ii place mult matematica", l-a descris invatatoarea.

Atit de mult ii plac numerele incit l-a luat, chiar acum citeva saptamini, la scoala pentru a participa, alaturi de alti colegi, la un concurs interdisciplinar, el alegind matematica. Era prima data cind revenea in scoala sa, dupa mai bine de zece luni.

"Vreau sa mearga iar la scoala, insa e foarte greu. Traim intr-o lume in care accesul celor in scaun cu rotile la invatamintul de masa e aproape imposibil. De ce? Pentru ca e greu sa te deplasezi intr-un oras in care soeful autobuzului te vede cu copilul in scaun cu rotile si, in loc sa coboare rampa, opreste la zece metri de el. E greu sa il cari in spate de la etaj la etaj", a explicat tatal baiatului.

Invatamintul de stat cultiva discriminarea

Majoritatea scolilor din Iasi nu sint pregatite pentru astfel de persoane. "Trebuie sa recunosc ca asa este. Sint putine scoli care au rampe si sint mult mai putine scoli, care au si veceuri speciale pentru ei. Dar, nici una nu are lift, pentru ca cei aflati intr-o astfel de situatie sa se poata deplasa in scoala. Ii muti clasa la parter, dar ce te faci daca laboratorul e la etaj?!", a spus Liliana Romaniuc, inspector scolar general.

Nu sint lifturi, nu sint veceuri. Concluzia: Catalin si toti cei ca el sint condamnati fie la izolare, fie la o scoala speciala, cum ar fi Grupul Scolar "Ion Holban". Aici sint in prezent 292 de copii cu diferite forme de deficienta, locomotorie sau psihica.

"Societatea nu e pregatita pentru astfel de copii. In scolile normale, acestia sint, de nenumarate ori, jigniti sau marginalizati. Profesorii nu sint pregatiti pentru ei pentru ca nu au nici cursuri de psihopedagogie speciala, nici timp sau rabdare. Ginditi-va ca, intr-o clasa normala, sint 30 de elevi. La noi insa se lucreaza cu 8-10 maxim", a spus Vasile Guzganu, directorul Grupului Scolar "Ion Holban".

In prezent, in aceasta institutie, care are si elevi normali, invata in clasele I-VIII 26 de elevi in carucioare, iar in clasele de liceu, alti 22. Dintre acestia, aproximativ 20 sint indeajuns de destepti, dupa cum sustine directorul, pentru a invata cu succes la o scoala normala. "Acesti copii au crescut, in mare parte la noi. S-au obisnuit aici", a explicat Guzganu.

"Nu se poate sa invatam la o scoala normala pentru ca am fi respinsi pentru defectele noastre"

De fapt, acesti copii nu au alternativa. La o scoala normala, durerile sufletesti s-ar multiplica. "Mi-ar placea sa dau in clasa a IX-a la Colegiul National, la Negruzzi sau la Racovita, insa nu se poate pentru ca, chiar daca m-as adapta repede, nu sint conditii pentru a invata intr-o scoala normala. Aici, profesorii sint mai ingaduitori, acolo as avea nevoie de un insotitor permanent", a explica Bianca Matei, eleva in clasa a VIII-a, olimpica anul trecut a limba romana.

Bianca este imobilizata in scaun cu rotile inca de la virsta de 7 ani, cind i s-a descoperit o malformatie congenitala a sirei spinarii.

Alin insa nu crede ca ar supravietui intr-o scoala normala, oricit de mult i-ar placea sa urmeze cursurile. "Nu se poate sa invatam acolo pentru ca am fi respinsi de copiii normali pentru defectele noastre", a spus baiatul, coleg de clasa cu Bianca. Alin s-a nascut cu tetraplegie, paralizie in care sint lezate toate cele patru membre. Desi poate sta in picioare si se poate misca, o face prea greu, asa ca prefera sa mearga in scaun cu rotile.

Celor doi copii le place scoala unde invata inca din clasa intii, insa le-ar placea si mai mult sa invete alaturi de copii normali in scolile de prestigiu din oras. Ei se simt bine aici, Catalin insa nu stie cum este la scoala speciala, iar parintii lui nici nu vor sa auda de aceasta optiune. Pentru ei exista doar scoala de masa. "Nu vrem sa mearga la Ion Holban pentru ca nu ar evolua. Se fac cursuri speciale, iar Catalin este un baiat mult prea destept", a explicat refuzul de a-l inscrie la Holban, tatal lui Catalin.

Recunoste ca reintroducerea fiului sau in sistemul de invatamint de masa il tulbura putin. Ii este frica de consecintele pe care atitudinea nepotrivita sau vorbele aruncate de colegi le-ar avea asupra lui Catalin. "Am totusi o frica. Daca ar fi sa mearga la o scoala normala, s-ar putea colegii sa ajunga sa vorbeasca urit, si atunci s-ar izola", a spus tatal lui Catalin.

Parintii cer ajutor pentru o operatie in China

Insa, inainte de a-l da la scoala normala mult dorita, tatal sau isi doreste sa isi ajute baiatul sa isi recapete mersul. Asa ca a inceput sa caute solutii pentru a-i reda picioarele. A gasit una: o operatie cu celule stern in China. A vorbit cu medicii de acolo. Totul este rezolvat. Are insa o problema. Are nevoie de 20.000 de euro pentru operatie.

"In luna septembrie am trimis dosar la minister pentru E 112, insa pina acum nu am primit nici un raspuns. Am cautat trei clinici, una in Ucraina, alta in Germania si una in China. Cea mai buna si completa oferta este a clinicii din China. Din pacate, putem face rost de bani pentru trasport si restul cheltuielilor, nu insa si pentru operatie, care costa, impreuna cu perioada de recuperare, 20.000 de euro", a explicat Viorel Ilief. Acesta ar fi cel mai frumos cadou pe care si l-ar dori Catalin de Mos Craciun, sansa de a merge din nou, de a cobori scarile in fuga si de a se juca, din nou, cu bulgari de zapada.

Cei care doresc sa il ajute pot depune bani in conturile: EUR RO67 BACX 0000 0001 5490 2000 si RON RO40 BACX 0000 0001 5490 2001, ambele la Unicredit Tiriac Bank.

Comentarii