Copiii „capsunarilor” vad cum cistiga bani parintii si nu mai inteleg rostul scolii

Subtitlu

marți, 13 iunie 2006, 22:17
2 MIN
 Copiii „capsunarilor” vad cum cistiga bani parintii si nu mai inteleg rostul scolii

Potrivit unui studiu al asociatiei „Alternative Sociale”, 6.500 de copii din judet au ramas in grija bunicilor sau vecinilor, ambii parinti fiind plecati in strainatate. Alti 4.500 de copii au ramas numai in grija unuia dintre parinti, celalalt fiind plecat la munca. „De cele mai multe ori, mama este cea care pleaca in strainatate. Daca durata plecarii in strainatate este mai lunga, apare sentimentul de abandon, copilul ajungind chiar sa se invinovateasca pentru plecarea parintilor. Copiii nu se mai simt motivati sa-si continue studiile, aparind problema abandonului scolar si a delincventei juvenile”, a precizat Sebastian Ghica, coordonator de proiect in cadrul asociatiei.
383 de copii sint ingrijiti de frati
In cazul copiilor cu ambii parinti plecati in strainatate, aproximativ jumatate sint lasati in grija bunicilor sau altor rude. „Cind este vorba de bunici, apar probleme serioase de comunicare. Am avut un caz in care bunica unui copil din Raducaneni era revoltata ca nepotul ei statea cu cartea in brate, in loc sa desfaca papusoi. Este o diferenta de virsta, mediu si educatie care de multe ori nu poate fi depasita”, a declarat Maricica Buzescu, profesor psihopedagog. In 383 de cazuri, persoana care preia in grija copilul ramas in tara este un frate al acestuia, de multe ori si acesta fiind minor.
Conform precizarilor acesteia, absenteismul scolar si rezultatele slabe la invatatura afecteaza un sfert dintre copiii cu cel putin un parinte plecat in strainatate. Practic, copilul observa ca se pot cistiga bani muncind in strainatate si copie modelul parintilor, fara a se mai gindi la scoala. In acelasi timp, lipsa supravegherii duce la cresterea numarului de copii infractori, aproximativ 30% dintre acestia provenind din familii cu parinti plecati in strainatate. Desi durata absentei parintilor depaseste de regula un an, doar 1% dintre copii sint incredintati spre ingrijire rudelor in baza unor acte. De cele mai multe ori, aceste acte se rezuma la simple procuri pentru ridicarea alocatiei, fara a oferi persoanei respective drepturi parentale. „Lipsa afectivitatii este o problema mult mai grava decit pare la prima vedere. In cazuri extreme, copilul chiar se sinucide, nefacind fata psihic sentimentului de abandon. Lipsa parintilor explica partial cresterea violentei din scoli si scaderea nivelului general al rezultatelor scolare cu care ne confruntam”, a apreciat Buzescu.
Lista tulburarilor de comportament de care sufera copiii pleaca de la simple tulburari de somn si labilitate emotionala, ajungind pina la ostilitate, frecventarea grupurilor stradale, abandon scolar sau nevroze. „Vor trebui gasite solutii urgente pentru remedierea acestei situatii. Nu ne gindim sa rezolvam problema, dar vrem macar sa limitam proportiile acestui fenomen”, a spus prefectul Radu Prisacaru. Solutiile aplicate pina acum consta in utilizarea a 52 de psihologi din scoli in actiunile de informare, antrenarea copiilor in activitati de ocupare a timpului liber si actiuni de prevenire a abandonului scolar desfasurate impreuna cu parintii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii