Cum au aflat o suta de barbati ca au „coarne”

joi, 13 decembrie 2007, 01:42
5 MIN
 Cum au aflat o suta de barbati  ca au „coarne”

„Este sau nu copilul meu?". Asta e intrebarea care ii framinta pe barbatii care solicita teste de paternitate. La Institutul de Medicina Legala (IML), in acest an, peste 100 de persoane din Iasi, dar si din alte judete ale Moldovei au apelat la specialistii ieseni pentru a afla daca sint sau nu parintii biologici ai copiilor. Majoritatea covirsitoare afla ca banuielie pe care le aveau chiar erau intemeiate.

O noua categorie a solicitantilor este cea a tatilor care muncesc in straintate. Medicii legisti se asteapa la o avalansa de cereri in aceasta luna de la barbatii care vin din strainatate sa-si petreaca sarbatorile acasa. Pe linga cei care doresc sa-si recunoasca legal un copil dintr-o relatie extraconjugala sau sa fie siguri ca sotiile nu i-au inselat, mai sint si femeile care vor sa obtina pensii alimentare de la tatal biologic al copilului.

Barbatii nu au incredere in cuvintul femeilor

De cind pot lucra in afara tarii, barbatii au devenit mai sceptici in ceea ce priveste fidelitatea femeilor. Medicii legisti spun ca numarul celor care muncesc in strainatate si care solicita un test de paternitate incepe sa creasca de la an la an.

„Barbatii care solicita testele fara ca justitia sa fie amestecata in vreun fel sint dintre cei care muncesc in strainatate. Am observat acest fenomen in ultimul timp, cu mai mare frecventa in perioadele de concediu, cind acestia vin in lant. Sint interesati de proceduri pe care trebuie sa le parcurga, ei aflindu-se in doua situatii. Ori au un copil in afara casatoriei si vor sa legalizeze relatia, dar pentru asta vor sa fie siguri ca este copilul lor, ori sint casatoriti si au banuieli ca sotiile nu le-au fost fidele", a spus dr. Irina Agrosoaie, medic primar legist la IML.

Chiar in aceasta luna, cind sint programate concediile de sarbatori, medicii sint pregatiti pentru a face fata solicitarilor „stranierilor". Acestea vin atit din rindul barbatilor casatoriti, cit si de la cei care vor sa oficializeze o relatie extraconjugala. Daca pentru a doua ipostaza lucrurile nu sint foarte complicate, nu acelasi lucru poate fi spus si de prima. Aici, barbatii nu au incredere in cuvintul femeilor atunci cind acestea le spun ca ei sint tatii. Testele solicitate de acestia vin sa confirme sau sa infirme fidelitatea sotiilor.

Medicii spun ca cei mai afectati din aceasta situatie vor fi copiii. Acestia isi dau seama ca ceva nu este in regula intre parintii lor, iar motivele certurilor sint chiar ei. „Tocmai de aceea solicitarile venite din partea mamelor care vor sa demonstreze tatilor ca au banuieli neintemeiate sint foarte putine. In marea majoritate a cazurilor, barbatii sint cei care solicita testele, mamele vor sa evite traumele prin care ar putea trece copiii", a explicat dr. Irina Agrosoaie, medic legist in cadrul IML.

O tinara a vrut sa afle care dintre violatori este tatal biologic al copilui nascut

Testele de paternitate sau de stabilire a filiatiei fata de mama pot fi cerute si de politie. Un caz ciudat de care se vorbeste la IML este cel al unei tinere care a ramas insarcinata dupa ce a fost violata de un grup de tineri. Cum religia nu-i permitea renuntarea la copil, tinara a vrut dupa o perioada de timp sa stie care dintre cei care o agresasera este tatal copilului.

Barbatii care o violasera pe tinara au fost adusi la IML de catre politie. Dupa analize, doi au fost exclusi, iar medicii l-au putut identifica fara nici un dubiu pe al treilea ca fiind tatal biologic al copilului. Barbatul a trebuit sa plateasca si pensie alimentara pentru copil, asta pe linga pedepsa pentru viol.

Medicii de la IML si-au mai amintit de un caz a unei tiganci care a reusit sa scape de inchisoare cu ajutorul nepotului. Ea a aparut peste noapte in fata anchetatorilor cu un copil. Mai tirziu, acesta s-a dovedit a fi copilul nascut de sora tigancii. „Amindoua femeile cunosteau bine legea, pentru ca nu era prima data cind erau anchetate de politie. Cum cea mai tinara era insarcinata, cind a nascut, ca sa o scape de puscarie pe matusa ei, la maternitate a spus numele acesteia. Anchetatorii si-au dat seama ca ceva nu este in regula, si au cerut efecturarea testului. In urma acestuia, s-a vazut cine este mama copilului. Prelungirea anchetei a dat insa posibilitatea tigancii mai in virsta sa ramina si ea insarcinata, si astfel a scapat de savirsirea pedepsei", a povestit dr. Irina Agrosoaie, medic legist.

Nu au fost uitate nici cazurile in care copiii erau incurcati la maternitate. Numai ca acestea erau foarte frecvente pe vremea lui Ceausescu, iar din 1995 au disparut. Sint insa si cazuri in care femeile care dau nastere unui copil il abandoneaza in maternitate sau isi dau identitati false. Daca in urma anchetei se depisteaza pina la urma mama copilului, instanta solicita testul de stabilire a filiatiei fata de mama, ca sa se vada exact daca copilul este al acesteia.

„Recent, am avut o solicitare din partea Directiei de Asistenta Sociala in urma careia s-a realizat testul. Acesta a aratat ca femeia poate fi mama copilului abandonat. In aceste cazuri, rezultatul nu poate fi unul cert deoarece ne lispesc analizele tatalui", a mai spus dr. Irina Agrosoaie.

Testul poate costa pina la 3.600 de lei si dureaza chiar si mai bine de o luna

Ceea ce toata lumea cunoaste sub denumirea de „test de paternitate" este de fapt un test serologic de stabilire a filiatiei, fie a filiatiei fata de mama, fie fata de tata. „Testul este o expertiza serologica pe 9 sisteme. Cercetarea se face pe baza probei de singe recoltate de la mama, de la copil si de la tata. Rezultatul se elibereaza dupa aproximativ o luna de la recoltarea probelor. Ca performanta, dupa aceasta expertiza urmeaza cea pe sistem de histocompatibilitate (HLA), metoda fiind mai avansata si se apropie foarte mult de cea a ADN-ului", a explicat dr. Irina Agrosoaie, medic primar legist.

Orice barbat care se indoieste ca este tata, sau femeile care vor pensie alimentara de la cel care nu-si recunoaste copilul, trebuie sa scoata bani din buzunar pentru un test. Astfel, un test de filiatie poate costa de la 840 pina la 3.600 lei, iar rezultatul poate fi obtinut in maximum 40 de zile. Cei interesati trebuie sa faca o cerere la directorul Institutului de Medicina Legala si sa se prezinte cu actele de identitate, dupa care incep analizele. Acestea sint efectuate atit copilului, cit si mamei sale si barbatului care se presupune ca este tatal.

Pe linga analizele serologice si cele care determina capacitatea de procreare a barbatului, spermograma si examen clinic, se pot face si teste ADN, dar asta numai la Bucuresti. Pe linga analizele serologie si testul ADN mai exista si examinarea pe sistem histocompatibilitate.

Pretul unui astfel de test ajunge la 2.000 lei. Cind se fac testele, persoanele trebuie sa respecte citeva conditii cum ar fi sa nu fi donat singe de curind, sa nu fie in tratament, sa nu aiba febra, iar copilul sa fi facut ultimul vaccin cu cel putin o luna in urma.

Comentarii