Cum se fumeaza la Iasi degeaba banii statului

luni, 20 decembrie 2010, 12:53
4 MIN
 Cum se fumeaza la Iasi degeaba banii statului

Multi dintre cei care s-au inscris in Programul "Stop Fumat", finantat de Guvern prin taxa de viciu, n-au mai apucat sa-l termine. Medicii spun ca medicamentele oferite in cadrul programului sint eficiente, insa nu toti pacientii au suficienta vointa, si ajung sa se intoarca la fumat. De la inceputul programului, din 2007, au trecut pe la cabinetele medicilor aproximativ 2.500 de ieseni care au vrut sa renunte la tigari. Medicii spun ca in jur de 60-70% dintre ei se lasa de fumat in prima instanta. Ce se intimpla insa mai incolo, nimeni nu stie. Este greu de tinut evidenta lor, mai ales pentru ca foarte multi dintre cei care se apuca din nou de fumat nu mai tin legatura cu medicul. Medicii cred ca, in final, foarte putini reusesc sa se lase definitiv.

Cum s-a lasat Ana-Maria

Ana-Maria are 28 de ani si in ultimii cinci ani a fumat in mod constant cel putin cite un pachet de tigari pe zi. In perioade stresante sau pe la petreceri, numarul tigarilor fumate crestea. A venit insa criza economica, salariul a scazut si tinara si-a dat seama ca, pentru a-si procura tigarile, este nevoita sa taie mai mult din banii cu alta destinatie. S-a gindit bine, a cintarit argumente pro si contra si a decis ca cea mai buna solutie este sa renunte la tigari. Ana-Maria a mers la Spitalul de Pneumoftiziologie, unul din locurile unde se desfasoara programul, si aici a fost consiliata de catre un medic care apoi a inclus-o in program si i-a dat medicamentele necesare pentru a se lasa de fumat. „Am luat pastilele citeva zile, insa le-am intrerupt cind a inceput sa ma doara capul. Am reusit insa sa nu mai fumez, chiar daca dorinta nu a disparut. Mai apelez la bomboane atunci cind ma gindesc la fumat", a povestit Ana-Maria. Medicii spun ca eventualele dureri de cap nu sint provocate de medicamente, ci de sevrajul in care intra pacientul lipsit de tigarile obisnuite. „Abia dupa sase luni in care nu s-a atins de tigari o persoana poate fi considerata nefumatoare. Anul acesta am avut mai putini pacienti, probabil din cauza ca s-a schimbat sistemul si acum trebuie sa plateasca consultatiile. Oricum, nu rezista in program decit cei care au vointa si isi doresc cu adevarat sa renunte la tigari. Din pacate, multi nu mai dau nici un semn de viata dupa ce-si primesc medicamentele si majoritatea ajung sa se reapuce de fumat", a declarat dr. Paraschiva Postolache, coordonatoarea programului antifumat din cadrul Spitalului de Recuperare. Unii dintre pacienti iau tratamentul, care costa aproximativ 440 de lei, in care sint incluse patru cutii de medicamente, si altii iau tratamentul in valoare de aproximativ 1.200 de lei. Medicamentele sint decontate de catre Ministerul Sanatatii, care foloseste in acest scop banii proveniti din taxa pe viciu. Pacientul trebuie sa plateasca insa din acest an cele cinci consultatii, care ajung la un total de 1.000 lei.

"Ce stiu eu cel mai bine sa fac este sa fumez"

Oricine poate intra in program, insa nu toti il si termina. „Nu am posibilitatea de a-i refuza chiar daca imi dau seama ca nu au suficienta vointa. E pacat, pentru ca unii iau degeaba medicamentele care poate ar folosi altcuiva. Desi afirma asta, nu schimba nimic si renunta usor la decizia de a se lasa de fumat", a mai spus dr. Postolache. Un tinar de 23 de ani a venit la spital spunind ca vrea sa renunte la tigari pentru ca fuma de la virsta de opt ani si deja are probleme de sanatate din cauza dependentei puternice. A luat insa prima cutie de medicamente si n-a mai raspuns la telefon, astfel ca medicii cred ca n-a rezistat tentatiei de a fuma. De altfel, o mare problema este reprezentata de faptul ca multi pacienti iau medicamentele, apoi nu mai tin legatura cu medicii. Nu se poate face astfel o statistica privind eficacitatea programului si nici nu se poate sti daca medicamentele au fost folosite exact de pacientii care au nevoie de ele. In programul de la Spitalul de Recuperare au ajuns numai sase persoane de la inceputul lunii noiembrie. Medicii spun ca numarul pacientilor s-a micsorat si din cauza ca banii pentru program au venit anul acesta abia in toamna. De asemenea, din acest an, pacientii sint nevoiti sa plateasca consultatiile la medic, chiar daca medicamentele le iau gratuit. Pe de alta parte, la Spitalul de Pneumoftiziologie au venit 35 de persoane sa ceara ajutorul medicilor pentru a renunta la fumat. „Cred ca vor veni mai multi. Acum vin numai cei constiinciosi, daca tot platesc consultatia chiar vor sa se lase de fumat", a spus dr. Elena Barnea, coordonatoarea programului.

Lasati-va brusc!

Medicii spun ca cel mai important lucru este ca cel care vrea sa renunte la tigari sa aiba suficienta vointa. Un pacient care fuma cite trei pachete de tigari pe zi a renuntat timp de sase luni la ele datorita medicamentelor. Barbatul nu a avut insa suficienta vointa si, la prima situatie stresanta, s-a intors la tigari. „Ce stiu eu cel mai bine sa fac este sa fumez", asa si-a justificat el alegerea atunci cind a fost intrebat de medic ce s-a intimplat. „Renuntarea la fumat trebuie sa se faca brusc. Pastilele ajuta la disparitia dorintei de a fuma si la atenuarea simptomelor sevrajului, insa nu este nimic care sa actioneze pe gestul de a fuma. Aici intervine vointa pacientului", a spus dr. Postolache.

Comentarii