Cum sint Sarbatorile in adapostul pentru victimele violentei domestice

joi, 30 decembrie 2010, 11:53
7 MIN
 Cum sint Sarbatorile in adapostul pentru victimele violentei domestice

 "Am lasat in urma practic o viata intreaga, o viata in care am construit, am organizat o gospodarie", se gindeste Elena la ce a renuntat doar pentru a nu mai suferi u Maria isi descrie viata pe scurt "cu certuri, impacari, despartiri si iar impacari", dar nu mai vrea sa treaca prin cosmar.

Sarbatorile de iarna sint un prilej de reunire a familiei, de bucurie si ginduri bune pentru anul ce vine. Sapte femei si 14 copii au petrecut insa Craciunul in Centrul social pentru ocrotirea femeilor victime ale violentei domestice din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi, departe de casa si de familie, de oamenii si lucrurile cu care au fost obisnuiti. Au ajuns aici dupa ce au indurat ani intregi violenta partenerului de viata. Cu toate ca viata li s-a schimbat la 180 de grade, femeile spun ca plecarea de acasa a fost cea mai buna solutie atit pentru ele, cit si pentru copii. Doua dintre femeile din centru au acceptat sa-si spuna povestea sub protectia anonimatului. Desi nu le-a fost deloc usor sa plece de acasa, cele doua femei sint hotarite sa nu se mai intoarca. Noul an le va gasi tot in centru cu speranta ca 2011 le va aduce linistea atit de mult dorita.

Dintr-un sot elegant, frumos si cuceritor a aparut o bruta

Dupa aproape 20 de ani de casnicie, Elena si-a luat cei trei copii si a plecat de acasa. Spune clar si sincer „sint o victima a violentei domestice" cind o intreb de ce a ajuns in centru. Barbatul pe care l-a iubit, cu care s-a casatorit in urma cu 18 ani si cu care a crezut ca o sa-si imparta toata viata a determinat-o sa plece de acasa. Femeii ii este foarte greu sa vorbeasca despre viata in familia ei, evita sa-mi dea amanunte care ar putea sa o identifice in ochii celor din jur, insa pe chipul ei este adinc intiparita suferinta la care a fost supusa in ultimii ani. Imi spune ca nu a fost mereu asa rau, situatia s-a agravat in ultimul timp. Gelozia barbatului a fost dusa la extrem, si s-a ajuns chiar si la violenta fizica. Elena nu a fost singura care a suferit din cauza furiei barbatului, copiii fiind si ei victime. In urma cu apro­ximativ trei saptamini, femeia si-a luat inima in dinti si a decis ca trebuie sa schimbe ceva. A cerut ajutorul DGASPC si impreuna cu copiii a fost cazata in centrul pentru femeile abuzate. Desi a mai vorbit cu sotul ei, nu l-a mai vazut din momentul in care a plecat de acasa. „Totul a pornit de la o gelozie dusa la extrem. Nu stiu de unde a aparut asta, dar s-a exteriorizat asupra noastra tot dezechilibrul lui. In ultimul timp am avut parte de un bombardament psihic permanent, lovituri, sechestrari in casa, acuzatii de infidelitate chiar daca erau total nejustificate. Nu de putine ori s-a intimplat sa vina dupa mine la serviciu, sa ma verifice. Au fost probleme cu colegii mei, dar am incercat sa aplanez situatia", a povestit femeia. Elena isi mai aduce totusi aminte de barbatul de care s-a indragostit, era elegant, frumos si cuceritor la inceput. Timpul a schimbat insa toate calitatile sotului sau, lasind in urma doar injurii, reprosuri si violenta.

‘Am rezistat tentatiei de a ma intoarce acasa"

Nu i-a fost deloc usor sa plece de acasa, mai ales ca era hotarita chiar de atunci sa nu se mai intoarca. „Am lasat in urma practic o viata intreaga, o viata in care am construit, am organizat o gospodarie. E foarte greu pentru copii pentru ca schimbarea a fost foarte brusca. Ei vor acasa, insa vor si sa fie liniste si sa se simta protejati, lucru care nu se mai poate acum. De dragul copiilor pastrez legatura cu el telefonic. Am tot auzit in ultima vreme de promisiuni de schimbare insa n-am temeiuri solide ca sa-l pot crede. Nu am nici o garantie ca schimbarea ar fi reala", a mai spus Elena. A fost primul Craciun pe care nu l-au petrecut acasa si, desi distanta fata de sotul ei a fost un lucru benefic, a ramas totusi un Craciun trist. Au fost primele sarbatori in care Elena nu a mai putut sa-si decoreze casa, in care nu a mai avut cum sa pregateasca mincarurile preferate ale copiilor sai, au fost primele sarbatori in care nu si-a mai primit musafirii cu tot ce are ea mai bun. „Noi, femeile, ne legam de locurile in care stam pentru ca ne punem amprenta. Craciunul acesta a avut si parti bune, si parti mai putin bune. A fost trist ca nu am putut fi acasa, insa mi-am demonstrat mie ca sint puternica in ciuda faptului ca nu m-am simtit bine. Am rezistat tentatiei de a ma intoarce acasa", a spus Elena.

Cea mai mare dorinta a Elenei pentru anul nou: vrea liniste

Personalul din centru a incercat totusi sa-i faca pe cei care locuiesc aici sa simta atmosfera sarbatorilor si sa se gindeasca cit mai putin la problemele lor. Fiecare a contribuit la pregatirile de sarbatori asa cum au putut. Elena a facut cozonaci, de altfel foarte apreciati de toti cei care au apucat sa-i guste. A vrut prin asta sa se simta mai „acasa" in centru. De cind a venit in centru, viata ei s-a schimbat radical. „Citeodata, ma simt de parca as fi in concediu. Aici am mai mult timp pentru copiii mei. Astfel de centre sint foarte bune pentru femeile ca mine. E o alternativa, e un teren neutru in care femeile care au fost jignite si umilite permanent isi pot reface viata", a adaugat Elena. Nu are prea multe planuri de viitor, deocamdata. Noul an o va gasi tot in centru, insa nu si-a pus prea multe dorinte pentru 2011. Vrea numai sa se linisteasca, sa-si creasca copiii si sa munceasca in continuare ca sa le fie bine. Mai vrea sa fie optimista in noul an si sa incerce sa-si refaca viata.

"Am dormit si in padure de frica lui"

Maria a venit singura in centru. Din fericire, cele doua fete pe care le are sint mari si nu mai locuiesc cu ea, fiind amindoua casatorite. Cu actualul concubin este de apro­ximativ 13 ani „cu certuri, impacari, despartiri si iar impacari", dupa cum isi descrie ea viata. Daca la Elena problemele au aparut din cauza geloziei, la Maria declansatorul a fost reprezentat de bautura. Lucrurile s-au schimbat din rau in foarte rau in urma cu patru ani, cind a murit mama barbatului. Acesta si-a gasit mai multi prieteni „de pahar" cu care pierdea vremea consumind cantitati impresionante de alcool. Femeia devenea victima sigura, toate injuraturile, bataile cu pumnii si picioarele indreptindu-se asupra ei fara sa existe un motiv. A ramas si fara dinti din cauza barbatului. Se mai ducea la mama ei cind mai erau probleme, dar de cele mai multe ori raminea pe afara pina adormea barbatul si putea sa intre in casa fara teama ca va fi ucisa in bataie. „Stateam pe afara pina la pe 1-2 noaptea pina se linistea. Am dormit si in padure de frica lui. Am vrut sa plec, dar n-am avut unde sa ma duc. Nu lucrez si chiar n-am cu ce sa ma intretin. De asta am ramas atita timp cu el", incearca sa explice Maria de ce a durat atit de mult pina sa plece de acasa. S-a hotarit sa faca insa asta la sfirsitul lunii septembrie, si de atunci e in centru. Femeia a putut astfel sa se bucure de primele sarbatori fara scandaluri si batai. „Desi au fost primele sarbatori departe de casa, au fost primele sarbatori linistite. Este exact ceea ce-si doreste un om care a trecut prin atitea", a spus ea. Barbatul nu stie unde este ea acum si nici ea nu i-a spus, a rupt legatura total. Acum incearca sa-si refaca viata insa ii este foarte greu sa-si gaseasca un loc de munca. „Mi-am rupt papucii pe la toate usile incercind sa gasesc solutii. Sint foarte hotarita totusi sa nu ma mai intorc la el, prea multe promisiuni neonorate au fost, s-a umplut paharul, care si asa era prea mare. Totul s-a stricat din cauza bauturii pentru ca el era linistit cind era treaz", a mai spus femeia. De Craciun, Maria a fost responsabila cu decorarea centrului. Pentru prima data a venit si la ea Mos Craciun, pentru ca barbatul abia ii dadea o floare de prin padure de ziua ei, daca isi amintea de ea. De la noul an, Maria isi doreste doar sa aiba liniste sufleteasca si sa-si gaseasca de lucru. Pe toate celelalte le poate rezolva singura.

Si-au organizat singure Craciunul si se pregatesc de Revelion

In momentul de fata, centrul este plin, sapte femei si 14 copii fiind cazati aici. Li se asigura consiliere juridica in cazul in care vor sa divorteze, participa la sedinte de consiliere psihologica si femeile sint ajutate sa-si gaseasca un loc de munca si o locuinta. Au posibilitatea de a ramine in centru pina isi rezolva pro­blemele care le-au adus aici. „In Centru, femeile isi aduc aminte ce inseamna sa fii apreciat si respectat. Le ajutam sa-si dea seama ca au calitati si au foarte multe de oferit. De sarbatori le-am lasat sa faca fiecare cite ceva ca sa putem da cumva sentimentul de familie, sa le ajutam sa se simta ca acasa. Maria, spre exemplu, i-a invatat pe copii poezii pentru Mos Craciun. Ne-a aratat ca este un pedagog in sufletul ei. Ea este unul din oamenii care se pot dezvolta armonios daca au un mediu propice", a declarat coordonatoare centrului.

Date concrete despre locul centrului, identitatea oamenilor care lucreaza acolo sau a femeilor care sint cazate aici nu pot fi facute publice tocmai pentru a le proteja pe acestea de agresorii de care incearca sa scape. Numele celor doua femei au fost schimbate din acelasi motiv.

Comentarii