Curtea de Apel Bucuresti atesta ca un judecator iesean a colaborat cu Securitatea

Subtitlu

luni, 08 noiembrie 2010, 22:37
2 MIN
 Curtea de Apel Bucuresti atesta ca un judecator iesean a colaborat cu Securitatea
In ciuda "petelor" trecutului, colegii actuali cred ca Petru Ciubotariu este un bun profesionist. Foto: Ziarul de Iasi

Magistratul Petru Ciubotariu, din cadrul Curtii de Apel Iasi, a pierdut procesul intentat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au admis actiunea formulata de reprezentantii CNSAS, constatind ca exista calitatea de colaborator al fostei Securitati in ceea ce il priveste pe magistratul Petru Ciubotariu.

"De unde credeti ca am eu atita par alb?"

Judecatorul iesean a refuzat sa comenteze pe marginea deciziei luate de colegii de breasla din Bucuresti. "Nu am ce sa comentez. Ce sa mai comentez? Nu s-a comentat vreme de doi ani prin presa? De unde credeti ca am eu atita par alb?", a precizat ieri Petru Ciubotariu.

De asemenea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi, magistratul Aurel Dublea, a refuzat sa comenteze hotarirea in cazul colegului sau. "Nu pot comenta nimic. In primul rind, decizia nu este definitiva, putind fi atacata cu recurs. In al doilea rind, domnul judecator Ciubotariu este un bun coleg si isi face treaba in mod profesionist", a declarat ieri Aurel Dublea.

Amintim ca, in urma cu mai bine de doi ani, CNSAS a dat verdictul de colaborare cu fosta Securitate in cazul lui Petru Ciubotariu. Dupa primirea verdictului, judecatorul din cadrul Curtii de Apel Iasi si-a dat demisia din functia de presedinte al Sectiei Penale a instantei pentru care lucreaza si in prezent. Ulterior, reprezentantii CNSAS au deschis un proces la instanta din Bucuresti, cerindu-le judecatorilor sa constate ca Ciubotariu a colaborat cu fosta Securitate.

A fost recrutat in anul 1980, cind era invatator

Conform CNSAS, judecatorul iesean ar fi fost recrutat din anul 1980, pe cind nu intrase inca in magistratura, fiind invatator, avind numele de cod "Spirache".

Reprezentantii CNSAS au precizat ca actualul judecator ar fi oferit informatii despre oamenii din Draguseni, localitatea in care s-a nascut. Acestia au adaugat in sesizarea trimisa instantei ca, in anii 1982-1984, Ciubotariu ar fi fost colaborator al Securitatii, in perioada 1984-1989 – informator, iar in 1989 ar fi fost persoana de sprijin.

In sesizarea facuta de CNSAS Tribunalului Bucuresti se sustine ca magistratul ar fi dat o nota de informatii catre Securitate cu privire la "starea de spirit a membrilor cooperativei din cadrul CAP Draguseni. "Va informez ca majoritatea sint nemultumiti cu privire la remunerarea in bani care intirzie, comparativ cu alte CAP din jur. De asemenea, se discuta cu privire la (…), care se afla arestat, ca, daca nu va fi condamnat, in anul viitor vor proceda si ei ca atare", ar fi precizat magistratul intr-una din notele informative.

Comentarii