Deputatul hocus-pocus

Subtitlu

luni, 10 ianuarie 2011, 23:24
7 MIN
 Deputatul hocus-pocus

Doctorul deputat Tudor Ciuhodaru trebuie sa restituie Spitalului de Urgente o suma de aproape 29.400 de lei, conform managerului unitatii medicale. Si asta dupa ce, in urma unei anchete interne, conducerea spitalului a descoperit ca doctorul figureaza ca fiind prezent in 151 de zile din mai 2009 pina in noiembrie 2010 atit in Parlament, cit si in spital. Este vorba despre zile normale de lucru si garzi.

"Am solicitat Camerei Deputatilor detalii cu privire la activitatea medicului Tudor Ciuhodaru si, dupa ce am primit raspunsul cu o anexa de 16 pagini si am analizat datele, am ajuns la concluzia ca figureaza prezent in 151 de zile si in Parlament, si in spital. Mai mult, conform Hotaririi de Guvern nr. 524 din 26 iulie 1991, medicii parlamentari pot sa lucreze in spital doar 50% din timpul normal de lucru, or medicul Ciuhodaru a depasit in repetate rinduri acest timp, conform pontajelor", a declarat dr. Vladimir Poroch, managerul Spitalului de Urgente.

Medicul Tudor Ciuhodaru respinge acuzatiile si sustine ca activitatea lui se finaliza, de cele mai multe ori, marti, dupa care se intorcea la spital. "Am promis ca imi voi continua activitatea medicala cind am fost ales, si am continuat-o pentru ca legea mi-a permis. Am stat zi si noapte in spital, m-a vazut toata lumea, inclusiv cind a fost accidentul de la Scinteia. Nu cred ca se pune problema sa fiu in ambele locuri in acelasi timp, programul la Parlament se face dupa indemnizatie, am activitate in teritoriu, vacanta parlamentara, iar de cele mai multe ori marti dupa Comisia de Sanatate eram deja la spital. Probabil ca domnul dr. Poroch uita de aceste lucruri cind ia in considerare acele zile", a replicat dr. Tudor Ciuhodaru.

In timp ce era pontat la spital, Ciuhodaru vorbea in Parlament de "lacomia Guvernului"

Mai mult, medicul sustine ca la baza acestei anchete ar sta de fapt interesele politice, si nu cele medicale. "Ma surprinde ca o astfel de decizie se ia la 24 de ore de la inscrierea mea in Partidul Conservator (PC), este o chestie ridicola si care trebuia sa fie facuta publica inca din mai anul 2009, daca era asa cum sustine dr. Poroch", a adaugat dr. Tudor Ciuhodaru. Totusi, raspunsul primit de catre spital de la Camera Deputatilor dateaza din 23 decembrie 2010, dinainte de inscrierea deputatului in PC.

In aceeasi zi in care a tinut un discurs in Parlament, Ciuhodaru a fost pontat si la spital

Conducerea Spitalului de Urgente a pus la dispozitie un tabel in care sint exemplificate zilele in care medicul figureaza in Parlament si in spital si zilele din luna cind a depasit norma de 50% de activitate legala.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au verificat, la intimplare, una din zilele in care medicul apare prezent si in spital si in Parlament, conform tabelului. Culmea, in data de 15 septembrie a anului 2010, atunci cind managerul spitalului sustine ca doctorul Ciuhodaru figura prezent in ambele parti, deputatul a luat cuvintul in Parlament pentru a vorbi despre lacomia Guvernului, intr-o declaratie intitulata chiar asa: "Guvernul lacom". "Nu voi vorbi astazi despre coruptia din guvern. Am ales astazi sa vorbesc despre un alt fel de lacomie", mentiona atunci dr. Ciuhodaru, conform stenogramei de pe site-ul Camerei Deputatilor.

"Oamenii sint speriati, angajatele mi-au spus ca au fost presate"

Vladimir Poroch, managerul Spitalului de Urgente, sustine ca Tudor Ciuhodaru le-ar fi amenintat pe angajatele Biroului de Resurse Umane

Managerul unitatii medicale sustine ca doctorul Ciuhodaru era perfect constient de ilegalitatea pe care o comite, insa a continuat sa o faca, iar pentru a-si atinge scopul a obligat angajatele spitalului sa ii accepte pontajele false. "Angajatele Biroului de Resurse Umane i-au adus la cunostinta medicului Ciuhodaru inca din mai 2009 ca nu pot accepta asemenea pontaje, intrucit contravin legii. El nu avea voie sa depaseasca 50% din norma de lucru normala si, cu toate acestea, informat fiind, a facut-o pe propria raspundere. S-a adresat pe un ton ridicat angajatelor si a pus presiune psihica asupra lor, dupa cum ele au mentionat in nota explicativa pe care mi-au inaintat-o. Le-a fortat practic sa ii accepte pontajele", a precizat dr. Poroch, managerul spitalului.

Desi situatia era una ilegala de aproape un an si jumatate, angajatele Biroului de Resurse Umane i-au spus managerului de pontajele semnate in fals abia luna trecuta. "Probabil ca le-a fost frica. Oamenii sint speriati, angajatele mi-au spus ca au fost presate, medicul prevalindu-se de calitatea de parlamentar si presindu-le psihic sa accepte pontajele. Este regretabil ca am aflat abia luna trecuta, insa mai bine mai tirziu decit niciodata", a adaugat managerul.

Una dintre angajatele Biroului de Resurse Umane, care a dorit sa ramina anonima, a mentionat ieri ca nu a fost totusi vorba de o agresivitate extrema sau continua din partea medicului Ciuhodaru. "A nu se intelege acum ca a tipat la noi mereu sau mai stiu eu. Nu este asa. Au fost doar niste discutii mai aprinse la inceput, dupa care lucrurile au ramas asa, dar mai multe nu va pot comunica", a spus angajata.

Medicul Ciuhodaru neaga si aceste acuzatii, si sustine ca nu ar fi fost capabil de asa ceva. "In primul rind, nu eu redactez aceste pontaje, ci asistentul sef, in conformitate cu numarul de garzi, cu lista de prezenta in spital. Daca angajatele au sesizat ca nu sint in regula, de ce nu au luat masuri? De ce le-au acceptat? Nu este adevarat nici ca am fost informat in mai 2009 de ilegalitatea pontajelor, tot ce mi s-a adus la cunostinta a fost in decembrie luna trecuta cind mi s-a cerut sa semnez niste hirtii retroactiv, iar eu am spus ca nu fac asa ceva. In ceea ce priveste presiunea si tonul ridicat, eu cred ca vorbim de lucruri pe care nu le-am facut si nici nu le-as face vreodata", a explicat medicul Ciuhodaru.

"Eu nu eram remunerat pentru functia de sef al UPU, asa ca nu vad unde este ilegalitatea"

Nu in ultimul rind, conducerea Spitalului de Urgente il acuza pe medicul Ciuhodaru ca si-a semnat pontajele in calitate de sef de sectie, desi el nu mai indeplinea aceasta functie de la intrarea in Parlament, intrucit ar fi fost ilegal.

Conform Ordinului nr. 698 din 9 septembrie 2001, actualizat, un medic sef de sectie nu poate fi si parlamentar in acelasi timp decit daca ambele posturi sint ocupate in aceeasi localitate. Daca posturile sint insa in localitati diferite, atunci medicul sef va ocupa doar functia de medic pina la terminarea mandatului, in locul sau de sef de sectie fiind delegata o alta persoana din sase in sase luni. In momentul terminarii mandatului, medicul fost parlamentar isi poate relua si functia de sef de sectie, fara concurs.

"Doctorul Ciuhodaru nu a respectat faptul ca in locul lui a fost numit sef al UPU dr. Daniela Petrea, semnindu-si in continuare pontajele in calitate de sef. Am fost uimit de atitudinea dr. Ciuhodaru, de ceea ce a putut sa faca, mai ales ca, pentru un om care face legi, a le incalca este de-a dreptul imoral", a declarat managerul unitatii medicale.

Doctorul Ciuhodaru sustine insa ca problema delegatiei a fost discutata in urma cu doi ani si ca trebuia sa fie una lamurita. "Eu nu eram remunerat pentru functia de sef al UPU, functia de coordonare nu este una platita, asa ca nu vad unde este ilegalitatea. Daca era platita, era in neconcordanta cu functia de parlamentar. Eu am delegat-o pe dr. Petrea sa imi tina locul cind lipsesc, dar credeam ca acesta este deja un subiect lamurit, si se pare ca nu e", a spus medicul Ciuhodaru.

Poroch vrea sa protejeze imaginea spitalului: Ciuhodaru nu mai este purtator de cuvint

Decizia ca doctorul Ciuhodaru sa returneze prejudiciul cauzat spitalului, conform managerului, a fost luata ieri, in cadrul sedintei Comitetului Director. Aceasta nu este insa singura decizie a Comitetului Director. "S-a stabilit, de asemenea, ca este important ca spitalului sa nu-i fie afectata imaginea, astfel incit comitetul director a decis eliberarea din functia de purtator de cuvint a dr. Tudor Ciuhodaru si inlocuirea lui cu dr. Paul Sirbu, directorul medical al unitatii. De asemenea, atit dr. Ciuhodaru, cit si angajatele Biroului de Resurse Umane vor fi audiate in cadrul Comisiei de Disciplina, iar cei vinovati vor fi sanctionati conform legii. Ancheta este inca in desfasurare si vom vedea unde a gresit fiecare", a mentionat dr. Vladimir Poroch.

In replica, doctorul Ciuhodaru sustine ca va ataca in instanta aceste decizii, intrucit nu au la baza interese medicale. "Sigur, am sa atac in instanta toate deciziile, nu mi se pare normal sa se ia hotariri in baza unor alte interese decit cele medicale. Se stie ca numele meu este vehiculat la Primaria Iasi dupa intrarea mea in PC si se stie ca am o initiativa legislativa ce prevede functionarea in aceeasi cladire a unui nou spital de urgente si a Institutului de Oncologie, initiativa pe cale sa devina realitate", a incheiat dr. Tudor Ciuhodaru.

VEZI LISTA DE PREZENTA a doctorului Ciuhodaru din anii 2009 si 2010, atit in spital, cit si Camera Deputatilor

––

Ciuhodaru cistiga 120 milioane lei vechi pe luna

Declaratia de avere semnata in data de 19.10.2010 si postata pe site-ul Camerei Deputatilor arata ca medicul Tudor Ciuhodaru a avut in ultimul an fiscal incheiat un venit de 89.262 lei, reprezentind salariul si garzile efectuate la Spitalul de Urgente, un venit de 57.062 lei reprezentind indemnizatia si diurna de la Camera Deputatilor, si un venit de 1.562 lei obtinut de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", unde figura ca profesor asociat. Toate acestea corespund unui venit mediu de peste 12.000 lei lunar. In ceea ce priveste depozitele bancare, medicul detine unul singur, deschis in 2008 la CEC Bank in Bucuresti, depozitul fiind in valoare de 23.954 lei. Medicul deputat are si un autoturism, marca Renault, obtinut in anul 2008 prin vinzare – cumparare, si o casa de 250 de metri patrati achizitionata in 2002 prin vinzare – cumparare. Sotia sa, Laura Ciuhodaru, este sefa Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului de Urgente.

Comentarii