Dimensiunea dezastrului: Datorii curente de 40 milioane euro la CET

joi, 01 octombrie 2009, 00:05
4 MIN
 Dimensiunea dezastrului: Datorii curente de 40 milioane euro la CET

CET este in cadere libera. Ingrijorati de situatia de la CET, sindicalistii societatii au organizat o intilnire la care au fost prezenti salariati, directori din cadrul termocentralei si viceprimarul Gabriel Grigore. Practic, in cadrul intrunirii de ieri, a fost data pe fata situatia actuala a termocentralei, caracterizata de seful de sindicat de la CET I, Gelu Popa, ca fiind "de tot rahatul".

Banii pentru BERD au ajuns la salarii

Ioan Nicolau, directorul economic al termocentralei, a descris situatia economico-financiara a unitatii in citeva cifre de infarct: pierderi in 2008 de 117 milioane lei, in primele 8 luni ale acestui an de 45,8 milioane lei, datorii la furnizori de 99 milioane lei, credite restante de 25,7 milioane lei, iar in ceea ce priveste obligatiile la fondul de salarii, de 53 milioane lei.

"S-a ajuns in aceasta situatie in primul rind din cauza faptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat ani de-a rindul tarife mai mici la energia electrica si termica produsa. Sint pierderi pe care nu avem cum sa le acoperim", a adaugat Nicolau. Acesta a precizat ca la fiecare MWh produs de CET se pierd 152 de lei, iar la fiecare gigacalorie, 198 de lei. Acesta a mai adaugat ca nu mai sint fonduri pentru salarii si s-au retras sume din banii depusi la municipalitate pentru imprumutul de la BERD. "Acum, mai avem conturi care nu sint blocate doar la BCR si BRD. Primaria a depus intr-un cont 3,75 milioane lei pentru imprumutul cu BERD, din care noi am retras bani pentru a plati salariile. In prezent, din suma respectiva a mai ramas suma de 1,9 milioane lei", a explicat Nicolau.

Doua cereri de insolventa

Pentru a incuraja angajatii prezenti la intrunire, viceprimarul Gabriel Grigore a declarat ca CET nu va da faliment. "Vin cu inima strinsa la dumneavoastra pentru ca va merge greu, iar daca va merge greu, este greu si pentru populatie. Dar am incercat si vom incerca sa scoatem orasul din aceasta iarna si din criza. CET nu va disparea. Iasul nu isi permite sa piarda CET. Un parteneriat public privat este una din solutiile pentru a iesi din criza. Este adevarat ca sint studii de acum doi ani care ar fi trebuit sa scoata CET din situatia in care se afla, dar au fost tinute la sertar", a declarat Grigore.

Sindicalistii au afirmat insa ca CET este aproape de a fi inchisa din cauza datoriilor pe care le are. Concret, termocentrala risca sa aiba conturile blocate de catre firma Unicom pentru datoriile la carbune de anul trecut.

Mai mult, doua firme, Izoplus si Conest, au intentat furnizorului de apa calda si caldura procese de insolventa pentru lucrari de modernizare a retelelor nedecontate de CET. "In aceste conditii, practic se ajunge la inchiderea CET. Pentru ca se ajunge la masa credala si ni se vind suruburile din curte. Daca Unicom blocheaza conturile, iar cele doua firme cistiga procesele, sintem declarati in insolventa", a tras un semnal de alarma Dan Iordache, fost director tehnic si sindicalist. Acesta a punctat ca situatia termocentralei nu este cauzata atit de datoriile populatiei care se ridica la peste 80 milioane lei, cit de municipalitate, care nu a aprobat tarife mai mari. "Sint tarife care nu au mai fost modificate din 2006, in conditiile in care toate costurile au crescut. Chiar daca am avea toti banii de la populatie, am reusi sa ne platim datoriile acum, dar problema ar exista in continuare", a adaugat Iordache.

Singura concluzie: organizarea unei noi intilniri

Sindicalistii s-au mai aratat nemultumiti si de nivelul creantelor de la Termoservice. "Aceasta firma, care apartine Primariei, inregistreaza cele mai mari sume restante la noi. In plus, unul din juristii firmei are datorii de aproape 9.000 de lei la intretinere", a declarat Gelu Popa, lider de sindicat in cadrul CET I Iasi. Acesta a mai sustinut ca toata situatia in care se afla CET acum se datoreaza fostului primar, Constantin Simirad, care a fost de acord cu preluarea termocentralei de catre municipalitate.

Salariatii CET prezenti la intilnire au fost de parere ca nu se incearca decit falimentarea unitatii. "Totul din jurul CET a disparut, s-a demolat. Oare nu se incearca acelasi lucru si cu CET?", au intrebat mai multe voci din sala. Liderii de sindicat au mai cerut viceprimarului schimbarea membrilor Consiliului de Administratie, dar si aprobarea unei majorari de capital a unitatii, care ar ajuta CET sa iasa din impasul economic in care se afla.

La finalul sedintei, cei aproximativ 200 de angajati au plecat cu inima strinsa. "Nu cred ca se va rezolva nimic. Nici nu stiu daca are cineva acest interes. Totul este politic si noi sintem la mina altora", a precizat Elena P.

Saptamina viitoare va avea loc o noua intilnire la care vor participa atit directorul CET, Dorin Ivana, plecat ieri la Bucuresti, cit si primarul Gheorghe Nichita, care nu a putut fi prezent.

Comentarii