Dosarul „Lotului UMF” a ajuns la Inalta Curte

duminică, 23 octombrie 2011, 18:47
2 MIN
 Dosarul „Lotului UMF” a ajuns la Inalta Curte
In imagine, doi dintre cei arestati: Daniela Drugus, director administrativ al UMF, si Corvin Pughin, din cadrul firmei implicate in proiectul din dosar

Cei trei arestati din „Dosarul fraudei cu fonduri europene" de la UMF spera sa scape de gratii in aceasta saptamina. O hotarire in acest sens ar urma sa fie luata de catre magistratii din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. „Dosarul a fost motivat si a plecat catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmind ca instanta de judecata respectiva sa decida in cadrul recursului formulat de catre cei trei acuzati", a precizat judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi.

In urma cu sase zile, magistratii din cadrul Curtii de Apel au admis propunerea de arestare preventiva formulata pe numele Danielei Drugus, directoarea administrativa a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), al lui Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicatii din cadrul universitatii, si al lui Corvin Pughin, reprezentantului companiei Maguay Impex SRL Bucuresti. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi au formulat cererea de arestare pe numele celor trei, acuzindu-i ca au initiat si participat la trucarea licitatiei privind implementarea proiectului de e-learning de la UMF. In fata judecatorilor ieseni, cei trei si-au sustinut nevinovatia, mentionind ca proiectul a fost implementat cu succes si ca fondurile europene, in suma de peste sase milioane de lei, au fost cheltuite strict in interesul programului e-learning. Pe linga cei trei, anchetatorii au mai invinuit in cadrul acestui dosar inca 13 persoane si trei firme. Printre cei invinuiti se afla atit rectorul UMF, prof.dr. Vasile Astarastoae, cit si prorectorul universitatii, conf.dr. Dragos Pieptu. Cei doi au fost audiati la finele saptaminii trecute de catre procurorii anticoruptie, insa au fost lasati in libertate.

Anchetatorii i-au impus insa lui Vasile Astarastoae obligatia de a nu parasi tara in urmatoarele 30 de zile. Rectorul UMF a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, tentativa la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, conflict de interese si aderare la un grup infractional organizat.

Comentarii