Drumul de la sef important la somer alcoolic

Subtitlu

vineri, 13 august 2010, 21:21
6 MIN
 Drumul de la sef important la somer alcoolic

Depresia de criza incepe sa loveasca si la virf. Un barbat de 56 de ani, sef de ani buni intr-o firma importanta, a ajuns la psihiatru dupa ce a ramas fara loc de munca.

Medicii spun ca depresia este cea mai intilnita problema a iesenilor in ultima perioada. Lipsa banilor, stresul de la locul de munca sau lipsa acestui loc de munca, grija zilei de miine, faptul ca salariul nu ajunge de la o luna la alta si ca se micsoreaza parca in fiecare zi, toate acestea sint lucruri care deja trimit din ce in ce mai multi oameni la psihiatru. Unii reusesc sa faca fata problemelor si se confrunta doar cu perioade scurte de tristete, altii insa renunta sa mai lupte si de multe ori cad prada unor vicii in incercarea de a iesi din situatiile de criza.

Barbatul de 56 de ani s-a refugiat in alcool dupa ce a fost pus sa aleaga intre a se muta cu serviciul in alt oras si a fi disponibilizat. Fara sprijinul familiei, careia i-a ascuns grijile sale, barbatul a vazut in alcool singura sa scapare. Intilnirile cu medicul psihiatru au reusit sa il aduca insa pe drumul cel bun.

Prima faza: indecizia

Perspectiva schimbarii domiciliului pentru a-si pastra locul de munca sau a concedierii l-au determinat pe Silviu, barbatul de 56 de ani in cauza, sa apeleze la alcool. L-a vazut ca pe o ultima solutie. Inainte de a-si da seama ca are o problema, depresia in fata schimbarilor care il asteptau l-a facut pe Silviu sa se abandoneze cu totul viciului. Cite putin in fiecare zi, de la un pahar de bautura a ajuns la sticle, pina nu a mai stiut de el si a ajuns la dependenta. Firma la care lucra, una puternic lovita de recesiune, era in plin proces de restructurare si multi dintre angajati au fost pusi pe lista de disponibilizari.

Barbatul, aflat intr-un post de conducere, cu un numar important de subordonati, a fost pus in situatia de a alege intre a se muta in alt oras, departe de familie, si a renunta la locul de munca, pentru ca postul sau intra la restructurari. "Incet-incet, pentru ca masurile de reorganizare trebuiau implementate pe o perioada de mai bine de doua luni de cind a aflat vestea, barbatul a inceput sa apeleze la alcool. Nu se putea hotari pentru nici una din variante. Avea 56 de ani, copii mari, toata viata lui era construita aici, unde avea familie, avea casa. Nu vroia sa plece, dar nici nu vroia sa ramina fara loc de munca. S-a dus o lupta cumplita in psihicul sau. Fara rezultat, insa. Dupa o perioada de timp, au aparut complicatiile: insomnii matinale, stres, situatii pentru care iar nu avea solutii. Alcoolul i s-a parut atunci potrivit pentru diminuarea tensiunii prin care trecea", a declarat dr. Serban Turliuc, director medical al Spitalului de Psihiatrie "Socola".

In momentul in care barbatul si-a dat seama ca alcoolul nu-l mai ajuta sa se relaxeze, indiferent de cantitatea pe care o consuma, a apelat la ajutorul unui prieten. Acesta l-a indrumat, intr-un final, la un medic psihiatru.

I-a fost rusine ca din sef a ajuns somer

Medicul spune ca barbatul dezvoltase o tulburare mixta depresiva. Pe fondul etilismului, luase decizia de a nu se muta in alt oras, fapt ce a dus la pierderea locului de munca. "Acesta a fost momentul in care si-a dat seama ca are o problema pentru rezolvarea careia are nevoie de ajutor. In anumite etape ale depresiei poate functiona doar psihoterapia, la debut sau la sfirsitul episodului. Starea in care era acest pacient a impus insa si un tratament medicamentos", a mai spus dr. Turliuc.

Familia pacientului a aflat destul de tirziu de problemele acestuia, pentru ca el ascunsese tot, de rusine ca din sef a ajuns somer. Din fericire, sotia sa are un loc de munca, astfel ca n-au disparut toate veniturile din casa. "Avea un post de conducere, ceea ce insemna un venit destul de consistent la care a fost nevoit sa renunte si fara de care familia se descurca acum mai greu", a precizat medicul care l-a tratat. Tratamentul prescris de psihiatru a inceput sa functioneze insa, si la control situatia s-a prezentat mai bine, iar barbatul a renuntat deja la alcool. De asemenea, simptomele depresiei s-au mai diminuat, iar barbatul deja s-a apucat de cautarea unui alt loc de munca.

"Alcoolul e cea mai la indemina solutie vazuta de persoanele depresive, il gasesc peste tot si la orice preturi. Efectul lui energizant si euforizant pina la o anumita cantitate stinge o parte din simptomele negative. Trebuie gasite insa alte solutii pentru a nu se ajunge la o dependenta din care sa nu se mai poata iesi", a adaugat dr. Turliuc.

Un hobby, mici placeri personale, grija de sine pot ajuta la depasirea depresiei

Medicii spun ca depresiile pot fi prevenite, sau chiar combatute, chiar prin anumite reguli de igiena mentala. Fiecare trebuie sa-si organizeze in asa fel timpul incit sa nu-si iroseasca energia si sa se odihneasca corespunzator. Daca s-au pierdut ore de somn din cauza activitatii zilnice, atunci acestea trebuie recuperate in limita a o saptamina sau zece zile, altfel "datoriile" de somn risca sa nu mai poata fi recuperate in totalitate. De asemenea, comunicarea cu cei dragi, cu familia, poate ajuta foarte mult in combaterea depresiei.

Pacientul cu depresie are nevoie de o retea de suport formata din familie si prieteni, oameni cu care sa poata vorbi si care sa-l poata ajuta sa treaca peste momentele mai dificile din aceasta perioada. "Cu cit esti mai singur, cu atit resursele tale sint mai reduse si esti mai putin rezistent la situatii de impact. In teorie e foarte simplu sa combati depresia, in practica e insa mult mai greu", a spus un alt medic psihiatru.

Printre sfaturile specialistilor se numara si limitarea orelor petrecute la serviciu la opt in fiecare zi. "Trebuie sa te gindesti ca e doar un serviciu si atita tot, nu insasi esenta existentei tale. Viata personala trebuie sa existe, si distractia la fel, iar perioada de concediu trebuie respectata cu sfintenie", a adaugat medicul.

Foarte necesar este si un hobby, ceva ce faci doar pentru placerea personala. "Oamenii trebuie sa invete sa aprinda luminari parfumate, sa doarma in lenjerie fina, sa se imbrace frumos, nu sa pastreze aceste lucruri pentru ocazii deosebite. Acum sint ocaziile deosebite. Acum e momentul sa ma imbrac fistichiu, nu cind voi avea 60 de ani. Sint lucruri, gesturi mici care pot ajuta foarte mult. E bine sa plingi cu un prieten, e mai bine decit sa plingi singur. Minuni se intimpla la fiecare pas, insa trebuie sa fii dispus sa le vezi", mai spune medicul.

Bugetarii, cei mai expusi la depresii in perioada ce vine

Situatia economica din aceasta perioada este vazuta de medicii psihiatri ca un semn ca spitalele si cabinetele de psihiatrie se vor umple de pacienti. Desi toata lumea e afectata intr-o anumita masura de reducerile salariale si cresterile impozitelor, medicii spun ca acum cei mai expusi in fata depresiei sint bugetarii. "E greu sa te relaxezi cind stii ca urmeaza prinzul si tu nu ai ce pune pe masa. Lumea e evident stresata, toti tipa la toti, nimeni nu e dispus sa lase de la el si peste tot e isterie. Primul lucru pe care il putem face e sa ne impotrivim acestui lucru si sa nu ne lasam prada acestui joc", mai spune dr. Turliuc.

–––

Simptomele care anunta depresia

Pentru a putea determina daca o persoana sufera de depresie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca prezenta pe o perioada de cel putin 15 zile a cinci din urmatoarele simptome indica instalarea acestei boli:

*senzatie de tristete in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi; plingeti cu usurinta;

* pierderea interesului in activitatile cotidiene in cea mai mare parte din zi, aproape in fiecare zi;

* modificarea apetitului, urmata de cresterea sau scaderea greutatii corporale;

* insomnie sau somnolenta excesiva;

* senzatie de oboseala aproape in fiecare zi;

* senzatie de agitatie, perceputa si de cei din jur;

* dificultati de gindire sau de concentrare, referitor la sarcini sau decizii simple, aproape in fiecare zi;

* senzatie de inutilitate sau vinovatie aproape in fiecare zi;

* stare tensionata;

* ginduri despre moarte sau sinucidere;

* lipsa de manifestare a afectiunii si lipsa libidoului;

* lipsa de incredere in propria persoana si evitarea celor din jur;

* iritabilitate;

* senzatie de inutilitate, neajutorare si lipsa de speranta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii