Executarea Politehnicii poate incepe

Subtitlu

miercuri, 07 noiembrie 2007, 01:16
3 MIN
 Executarea Politehnicii poate incepe

 Situatia financiara a clubului de fotbal din Dealul Copoului nu este deloc roz. Politehnica Iasi a inregistrat pierderi de aproape doua milioane de lei intr-un singur an de zile.

Reprezentantii clubului au prezentat situatia financiara la un an de la semnarea contractului de asociere in participatiune intre Consiliul Local, cel Judetean si SC Politehnica SA. „Au adus deconturile si au fost inregistrate pierderi in urma derularii pe un an de zile a contractului. Sumele se ridica la 1,5 milioane de lei, numai partea Primariei. Urmeaza sa se intilneasca actionarii pentru a li se prezenta de catre asociatul administrator (n.r. SC Politehnica SA) intregul raport pe acest an de activitate“, a precizat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei.

Pe de alta parte, reprezentantii CJ au precizat ca si pierderile inregistrate de aceasta institutie se ridica la citeva sute de mii de lei. „Este evident ca se vor declansa procedurile privind recuperarea milionului de lei, aportul CJ in asocierea in participatiune, de la SC Politehnica Iasi“, a anuntat secretarul CJ, Ion Serbina.

CJ isi vrea banii inapoi

Practic, in decurs de un an, clubul de fotbal a folosit patru milioane lei alocati de autoritatile locale, fara a reusi sa-si rentabilizeze activitatea. Cooptarea recenta a trei oameni de afaceri ca actionari ai clubului nu s-a facut inca simtita.

Mai mult, diferenta dintre veniturile si cheltuielile clubului in decursul unui an s-a ridicat la doua milioane de lei. „Este vorba de o pierdere operationala, din activitatea curenta a clubului. Nu putem spune la momentul actual daca s-au pierdut cele patru milioane de lei care au reprezentat aportul CL si CJ. Pentru aceasta, asteptam si noi raportul care va fi prezentat la urmatoarea sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor“, a explicat Lupu.

Reprezentantii Primariei au anuntat ca administratia clubului va prezenta in urmatoarea perioada o detaliere a modului in care au fost cheltuite cele patru milioane de lei. Pe de alta parte, reprezentantii CJ s-au anuntat ca nu intentioneaza sa prelungeasca contractul de asociere in participatiune parafat intre cele trei parti si ca sumele alocate anul trecut trebuie sa se intoarca la CL si CJ, asa cum prevede contractul.

„CJ nu va lovi clubul de fotbal, dar va trebui sa fie foarte serios in respectarea contractului pe care l-am semnat in participatiune. Se vor declansa procedurile privind recuperarea sumelor, iar sprijinirea sportului iesean va trebui facuta exclusiv prin Asociatia infiintata deja pentru sprijinirea sportului de performanta. Administratia publica nu poate sa sustina o finantare directa asupra unei actiuni sportive in conditiile existentei acestei Asociatii. Urmeaza sa analizam clauzele contractului si sa procedam asa cum sint inscrise acestea“, a anuntat secretarul CJ, Ion Serbina.

Patru milioane investitii, pentru doua milioane pierderi

La sfirsitul anului trecut, CL, CJ si SC Politehnica SA au incheiat un contract de asociere in participatiune pentru sustinerea financiara a echipei de fotbal Politehnica Iasi. Astfel, CL a hotarit alocarea a trei milioane de lei, iar CJ a unui milion de lei care trebuiau recuperati intr-un an, in cazul in care clubul inregistra pierderi.

Potrivit contractului incheiat anul trecut, CL si CJ si-au luat unele garantii pentru a putea recupera sumele alocate in cazul in care clubul nu va inregistra profit. Astfel, in situatia in care clubul de fotbal inregistra pierderi, contractul prevedea ca: „asociatul prim si/sau asociatul secund (n.r. CL si CJ) vor proceda, fara nici o alta formalitate, in sensul unei notificari prealabile sau somatii adresate asociatului administrator (n.r. SC Politehnica SA), la recuperarea aportului fiecaruia, prin modalitatile: executarea drepturilor de televizare, executarea drepturilor de reclama si publicitate, executarea sumelor obtinute din vinzarea de bilete si abonamente, obligarea asociatului administrator la vinzarea de jucatori si executarea sumelor rezultate din aceasta vinzare“. Mai mult, documentul prevedea ca inceteaza contractul in cazul „lipsei de profitabilitate a asocierii in participatiune“.

Practic, din acest moment, CJ sau CL ar putea cere desfiintarea asociatiei si demara procedurile de recuperare a celor patru milioane de lei investiti pina acum.

Comentarii