Facturile se refac dupa ureche, pe calculator

Subtitlu

sâmbătă, 09 februarie 2008, 01:24
5 MIN
 Facturile se refac dupa ureche, pe calculator

Iesenii care au strins cureaua in ultimii ani pentru a-si monta repartitoare au facut-o degeaba. Cei care si-au dat la minim robinetele caloriferelor ca sa faca economii au rabdat de frig degeaba.

Intr-un fel sau altul, cei care au facut economii au platit facturile vecinilor, iar cei care au stat cu geamurile deschise au beneficiat de ajutorul financiar al celorlalti, fara ca acestia sa o stie. Aceasta pentru ca facturile la incalzire in cazul iesenilor care si-au montat repartitoare au ajuns sa fie intocmite dupa ureche.

Dorinta oficialilor CET de a evita scandalul repartitoarelor de anul trecut a dus la situatii absurde. Practic, s-a ajuns ca facturile aberante sa fie scazute, dar sa fie crescute cele ale vecinilor. Intr-un caz concret, firma Techem a intocmit trei variante diferite ale facturilor de la acelasi bloc, modificind numarul de gigacalorii din dreptul fiecarui locatar pina cind oficialii CET au apreciat ca cifrele seamana a consum pe luna ianuarie.

Ca sa nu fie scandal, se ia de la unul si se da la altul

Discrepantele mari dintre facturile la intretinere par a fi cauzate de modul cum lucreaza firmele de repartitoare. Reprezentantii CET sustin ca aceste firme trimit situatii de repartizare a cheltuielilor la incalzire cu multe erori. In urma cu doua zile, pe baza datelor furnizate de CET, primarul Gheorghe Nichita a facut publice citeva situatii aberante. O factura exorbitanta de 1.190 lei a fost inregistrata la blocul SA6 din Dacia. Acest lucru inseamna ca pentru incalzirea apartamentului lui Gheorghe Oaches s-au folosit nici mai mult, nici mai putin de 6 gigacalorii.

Din calculele facute de firma de repartitoare Techem, care imparte consumul de energie termica la blocul SA6, reiese ca doar apartamentul lui Oaches a consumat aproximativ 20% din consumul total inregistrat pe imobilul respectiv. "Noi am trimis sa fie refacut calculul pentru ca astfel de situatii sint aberante. Este imposibil ca un apartament sa inregistreze un consum asa de mare de energie termica", a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET Iasi.

Ca atare, firma Techem a refacut nu o data, ci inca de doua ori calculul de repartizare pina s-a ajuns la valori "normale". Concret, s-a facut o redistribuire a consumurilor, astfel incit sa nu mai apara situatii cu locatari care s-au incalzit cu 6 gigacalorii. Ce s-a scazut insa de la unul s-a adaugat la altii. Astfel, daca dupa primul calcul Costache Bojica inregistrase un consum de 2,89 gigacalorii, in final acesta "a ajuns" la un consum de 4 gigacalorii.

Intr-o situatie similara a ajuns si Elena Melinte, careia i s-a repartizat initial un consum de 2,19 gigacalorii, iar in a treia varianta consumul a ajuns la 3,13 gigacalorii. "Nu stiu cum isi fac ei calculele de repartizare, dar facturile mi se par oricum prea mari", a spus nedumerita Maria, sotia lui Gheorghe Oaches.

Nici reprezentantii CET nu au reusit sa-si dea seama cum s-au refacut calculele de catre specialistii Techem. "Nu stim cum au fost facute aceste repartizari de consumuri. Noi am semnalat doar ca in anumite situatii unde au aparut discrepante, s-au produs erori", a mentionat Mihaiuc.

Techem da vina pe cifre introduse gresit in calculator

Techem a facut repartizarea consumurilor de energie termica de trei ori, de fiecare data fiirnd prezentate alte cifre. Situatia pare incredibila, in conditiile in care exista un singur consum raportat de CET pe gigacalorimetru, iar pentru repartizarea consumurilor se foloseste un singur algoritm matematic.

Reprezentantii Techem au specificat insa ca diferentele au aparut din cauza unor "erori umane". "Este posibil ca o persoana sa fi introdus gresit o singura cifra de la citire si atunci apar astfel de erori. Pina la finalizarea listei cu repartizarea consumurilor sint intocmite mai multe astfel de liste care sint trimise la CET pentru a vedea daca nu sint probleme", a declarat Irina Ignat, sef punct de lucru Iasi. Aceasta a explicat ca toate consumurile care depasesc valoarea de 3-4 gigacalorii pentru un singur apartament sint reanalizate.

"Prin protocolul incheiat cu CET, toate valorile mai mari reiesite in urma repartizarii consumurilor sint supuse unei analize. O astfel de analiza este facuta si in cadrul firmei pentru ca este clar ca undeva s-a produs o greseala", a mai adaugat Ignat.

Oficialii Techem sustin ca se fac verificari in ceea ce priveste datele inregistrate pina se ajunge la momentul in care a aparut eroarea. Acestia au afirmat ca la repartizarea consumurilor sint luate in calcul o serie de variabile, care se refera la amplasamentul apartamentului, numarul de calorifere, numarul de elementi pe care il are fiecare corp radiant, coeficientii care se aplica in cazul fiecarei locuinte.

"Toate datele sint procesate de un program agreat de ANRSC. O cifra trecuta gresit in calculator, de exemplu de la inregistrarea de pe un anumit calorifer poate duce la marirea artificiala a celorlalte consumuri", au mai declarat reprezentantii Techem.

Pretul gigacaloriei nu se schimba

Iesenii vor achita in continuare un pret de 175 lei, cu TVA pentru fiecare gigacalorie consumata. Decizia va fi luata in prima sedinta a Consiliului Local. "Inca din luna octombrie s-a trimis la Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei o propunere pentru costul de productie al gigacaloriei. Inca nu a venit nici o decizie, iar pretul local era stabilit pina la data de 31 decembrie 2007. Acum am propus sa pastram acelasi pret pina in momentul in care primim decizia ANRE. Populatia va plati in continuare 175 lei/gigacalorie", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

El a mai spus ca in momentul in care ANRE va aproba pretul pentru 2008, noua situatie va fi analizata in Consiliul Local. Pretul gigacaloriei este format din trei mari categorii de costuri. Astfel, trebuie luat in calcul un cost de producere al gigacaloriei, unul de distributie si unul de transport. Costul de productie trebuie aprobat de ANRE, in timp ce celelalte doua tipuri de cheltuieli trebuie avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

"Noi am solicitat un cost de productie de 137,33 lei, pe baza facturilor din luna octombrie. Asa prevede metodologia ANRE. De atunci si pina acum toate cheltuielile noastre au crescut, pretul la pacura, la gaz, la apa, salariul minim pe economie. Astept raspunsul de la ANRE, pentru ca apoi sa ne fundamentam din nou costurile", a afirmat Didi Melinte, directorul CET.

Oficialii CET sustin ca majorarea solicitata in luna octombrie este de doar aproximativ 10 lei, comparativ cu pretul valabil pentru 2007. "Dupa ce primim avizul de la ANRE, vom trimite noile costuri pentru transport si distributie la ANRSC", a explicat Melinte.

Sefii CET au estimat la sfirsitul anului trecut un cost total de producere, transport si distributie de aproximativ 326 lei/gigacalorie, cu TVA, pentru anul 2008.

Comentarii