Filmul unui iesean a triumfat la Cannes

duminică, 27 mai 2007, 23:57
10 MIN
 Filmul unui iesean a triumfat la Cannes

 

4…3…2…Actiune! Asa a sunat, in luna decembrie a anului trecut, inceputul filmului care avea sa aduca Romanei Palm d’Or, cel mai prestigios premiu cinematografic din lume. Cristian Mungiu a reusit ceea ce nici un alt regizor roman nu a reusit pina in prezent: sa cucereasca o lume intreaga cu o poveste extrordinara depre anii intunecati ai comunismului. Cu filmul lui Cristian Mungiu, cistigatorul Palm d’Or, cu cel al regretatului Cristian Nemescu si cu o productie a lui Catalin Mitulescu, la care se adauga prezenta in juriu a lui Cristi Puiu, se poate afirma ca 2007 este anul Romaniei la Cannes. In cinstea Romaniei, intr-una din serile festivalului, a rulat „Padurea spinzuratilor", inclus in seria „Cannes classics", filmul fiind distins in urma cu 42 de ani cu premiul pentru regie, revenit lui Liviu Ciulei.

 

Un film despre drama vietii sub comunism, vazuta de la Iasi

„Pentru mine e ca un basm", si-a inceput aseara discursul regizorul iesean Cristian Mungiu dupa ce a primit trofeul Palme d’Or de la actrita Jane Fonda. „Acum un an, inca nici nu ne gindeam la acest proiect, acum sase luni n-aveam bani pentru acest proiect, apoi speram sa ajungem la Cannes, indiferent la ce sectiune". Cristian Mungiu a multumit juriului si organizatorilor festivalului pentru ca a fost selectionat. „Pentru noi a contat enom si atentia care ne-a fost data aici de-a lungul festivalului. Este un proiect in care am crezut foarte mult. Sper ca acest film sa ajunga la un public cit mai larg. Acest Palme d’Or va fi o veste buna pentru filmele fara un buget foarte mare. Am aratat ca nu e nevoie de mari bugete si mari vedete ca sa iei Palme d’Or".

Discursul lui Cristian Mungiu a fost privit aseara, la televizor, de familia acestuia, din Iasi. „Imi tremura genunchii si acum. Cind vedeam ca se duceau premiile si Kiki nu primea nimic, am avut o mica indoiala…. Insa acum sint foarte, foarte bucuros, in primul rind pentru ca e copilul meu", a declarat aseara, la zece minute dupa decernarea premiului, prof.dr. Ostin Mungiu, tatal celui care i-a adus Romaniei primul Palme d’Or. Nu reusise sa vorbeasca inca cu Kiki, dar, cu citeva minute inainte de anuntarea cistigatorului, primise un sms de la sotia regizorului, care-si ruga socrii sa fie atenti.

Istoria celor „4 luni, 3 saptamini si 2 zile"

Cristian Mungiu a realizat filmul „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" la cinci ani dupa filmul care l-a consacrat, „Occident". Actiunea se petrece intr-o singura zi, intr-o simbata din 1987, si prezinta povestea a doua studente, dintre care una ramine insarcinata intr-o perioada in care avorturile erau interzise. „E genul de poveste care a progresat mult prin transformarea in film", a spus regizorul si a facut o comparatie intre scenariul acestui film si cel al primului sau lungmetraj, „Occident", care „era un text mult mai placut la lectura". Mungiu a afirmat ca a facut acest film pentru romanii pe care i-a intilnit cind isi promova filmul „Occident" si care i-au spus ca le este dor de branduri ca Brifcor sau Arici Pogonici. Asa s-a nascut ideea unei serii de filme intitulata „Amintiri din epoca de aur", „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" fiind prima pelicula in cadrul acestui proiect.

„Am adus citiva actori talentati de la Iasi"

Din distributia filmului fac parte Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov, care au rolurile principale, dar si Alex Potoceanu si Luminita Gheorghiu, in roluri mai mici. Mungiu a recunoscut ca, fara sa-si dea seama, la casting a ales din fotografiile prezentate cu preponderenta moldoveni. „N-am facut-o cu intentie si n-aveam de unde sa stiu ce origini are fiecare, multi dintre actori jucind deja in teatre din Bucuresti sau din provincie", a mentionat regizorul. Alaturi de ieseanca Anamaria Marinca, Laura Vasiliu s-a nascut la Piatra Neamt, iar Vlad Ivanov este din Botosani. „Am adus, pentru cite o secventa, citiva actori foarte talentati de la Iasi, Teo Corban, Ion Sapdaru, Adi Carauleanu, Georgeta Burdujan si i-am incurajat pe Eugenia Bosinceanu si Costica Babii sa vorbeasca moldoveneste", a adaugat Mungiu. Pentru ca actiunea era plasata intr-un oras universitar de provincie, a fost ales Iasul ca loc in care se petrece actiunea. Filmarile au inceput in decembrie si au durat aproximativ 33 de zile, iar bugetul filmului este in jur de 600.000 de euro, jumatate din suma fiind asigurata de Centrul National al Cinematografiei. Daca regizorul mai lucrase inainte cu Laura Vasiliu si Vlad Ivanov la niste reclame, cu ieseanca Anamaria Marinca nu mai colaborase. Cu toate acestea, a existat o empatie intre cei doi, a spus Cristian Mungiu, caracterizind-o pe actrita drept foarte matura, cu incredere „in judecatile ei legate nu numai de replicile personajului pe care il interpreta, dar chiar si legate de alte replici in cumpana diferitelor secvente".

Scenariul a suferit modificari

In prima varianta a scenariului, atentia era impartita intre cele doua personaje feminine, Otilia si Gabita, interpretate de Anamaria Marinca, respectiv Laura Vasiliu. „Mai tirziu a fost limpede ca personajul principal al povestii a devenit Otilia si, prin urmare, asta a condus la remodelarea unor secvente", a declarat Mungiu. El a mai povestit ca a trebuit sa renunte la o secventa pe care o considera „memorabila", intre Gabita si tatal ei, interpretat de Costica Babii, cind el face rost de o masina de la serviciu si „se repede cu o prajitura de casa si o zacusca sa-si vada, chiar si o ora, copilul plecat la facultate intr-un oras mai mare". Scena ce lipseste din film a fost taiata pentru a se pastra coerenta narativa a peliculei, dar va fi inclusa pe DVD-ul productiei.

Mungiu a spus ca scopul sau a fost ca filmul sa fie unul onest, puternic si transant. „Asta i-a facut pe unii sa afirme ca este un film dur, care te loveste in plex, insa eu iau asta ca pe un compliment", a completat el.

Filmul a primit deja solicitari de la agenti de vinzari straini, care considera ca pelicula are „un bun potential de piata, nu numai datorita prezentei in competitie la Cannes, ci si datorita laturii de thriller a filmului care creeaza si sustine tensiunea fara pistoale, pumni si explozii", dupa cum a relatat Cristian Mungiu.

Pina sa ajunga regizor, Cristian Mungiu, nascut in 1968 la Iasi, a fost pe rind profesor, jurnalist, om de televiziune, autor de proza scurta. A absolvit mai intii Engleza la Facultatea de Litere a Universitatii „Al.I. Cuza". A urmat apoi si cea de-a doua facultate, specializindu-se in regia de film. A lucrat ca asistent de regie la mai multe filme, printre care „Le Capitaine Conan", al lui Bertrand Tavernier, si „Trenul vietii", al lui Radu Mihaileanu. A realizat citeva scurtmetraje, a primit mai multe premii, printre care si cel pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Dakino, in 2000, pentru „Zapping". Insa, lungmetrajul „Occident", prezentat in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs la Cannes si recompensat cu Marele Premiu la Festivalul International de Film Transilvania, i-a adus consacrarea. „Pentru rolul Otiliei, am citit carti despre acea perioada si am urmarit filmul «Decreteii»

La doar 29 de ani, ieseanca Anamaria Marinca a demonstrat lumii intregi ca, daca ai incredere in fortele tale, daca muncesti din greu si ai norocul sa ti se ofere o sansa, totul este posibil. Contactata de „Ziarul de Iasi" cu doar doua ore inainte de decernarea premiilor, actrita ne-a marturisit ca nu are emotii prea mari. „Nu prea avem emotii. Noi, cei implicati direct, ce am putut face am realizat deja. Si eu si Vlad Ivanov si restul echipei sintem relaxati, bucurosi ca s-a intimplat. Nici nu cred ca voi avea cum sa urmaresc la televizor decernarea pentru ca nu am TVR Cultural in camera de la Hotel. Probabil voi pastra un contact telefonic permanent cu mama", spune actrita, aflata la Bucuresti pentru filmari. Nu a putut fi prezenta la festivitatea de premiere deoarece lucreaza la un alt film, actrita interpretind rolul principal in „Last Enemy", o productie BBC 1, regizata de Iain B. MacDonald.

Filmul realizat de Cristian Mungiu este primul film romanesc in care Anamaria, un produs de succes al scolii de teatru de la Iasi, a jucat. Pina la „4 luni, 3 saptamini si 2 zile", actrita a jucat doar in productii internationale, avind in palmares patru filme si trei premii. „Intre mine si Cristi Mungiu, care mi-a oferit sansa de a juca in acest film, a existat chimie de la inceput. Am intrat imediat in filmari. Pentru rolul Otiliei, am avut atit surse de inspiratie cit si surse de documentare, am citit carti despre acea perioada si am urmarit filmul lui Florin Iepan, «Decreteii»", povesteste ea. Insa, chiar daca a reusit sa obtina premii foarte importante, printre care premiul „Bafta" – echivalentul britanic al Oscarului – in 2005 pentru filmul „Sex Traffic", fiind prima actrita care a reusit sa aduca Romaniei acest premiu, sau premiul pentru cea mai buna actrita acordat de Royal Television Society din Marea Britanie, Anamaria nu s-a lasat luata de val. „Ma bucur ca filmul a fost vazut, ca am reusit sa ne spunem povestea. Faptul ca a fost cumparat de 60-70 de tari este si mai important. Mai mult decit un premiu, important este ca povestea sa ajunga la oameni. Chiar daca am luat deja trei premii internationale, am refuzat sa cad prada cuceririlor facile, am cautat mereu altceva. Am reusit sa imi mentin echilibrul si sa nu ma las luata de val", explica ieseanca.

Parintii Aneimariei Marinca asteptau cu emotii Gala

Anamaria recunoaste ca este usor sa prinzi aripi atunci cind te afli in virful lumii, insa a trecut deja prin ocazii si ceremonii care nu au schimbat-o deloc. A ramas aceeasi Toto, pentru ca asa ii spune familia, care alerga de zi pina seara prin jurul teatrului. E un spatiu pe care il cunoaste bine, nu numai pentru ca tatal ei – Gheorghe Marinca a fost actor aici si este profesor la Departamentul de Teatru din cadrul Universitatii „George Enescu" de la Iasi – dar si pentru ca a copilarit la nici 300 de metri de institutie. Aseara, parintii Aneimaria abia asteptau sa inceapa festivitatea de premiere. „Avem emotii. Pentru ea ar fi o recompensa extraodinara pe care o merita", a spus Gheorghe Marinca. Tatalui actritei i-ar fi placut ca aceasta sa-i urmeze pasii mamei sale, violonista la Filarmonica din Iasi, insa incapatinarea berbecului, pentru ca Anamaria este nascuta chiar de 1 aprilie, a fost cu mult mai mare. A facut Liceul „Octav Bancila", sectia vioara, dar in clasa a XII-a si-a anuntat familia ca doreste sa dea la Teatru. Asa a si facut. A intrat la clasa tatalui ei si a lui Dionisie Vitcu. Iar din cite ne-a povestit Gheorghe Marinca, a fost o studenta cu 10 pe linie. „Am primit multe sanse pe parcursul vietii. Tata a fost cel care m-a ajutat sa imi fac repertoriul si sa intru la admitere la clasa lui si a lui Dionisie Vitcu, care ma inspira si pe care mi-l amintesc zilnic. O alta sansa mi-a oferit-o Corneliu Dan Borcea, care, dupa ce a obtinut premiul la Gala Tinarului actor, mi-a oferit sansa sa dau concurs la Teatrul din Piatra Neamt, unde am lucrat doi ani", isi incepe actrita lista celor care au avut incredere in ea si care au sprijinit-o. Au urmat Ducu Darie, cu ajutorul caruia a ajuns sa joace la Bulandra, David Yats, regizorul filmului „Sex Traffic", Cristian Mungiu etc.

Desi locuieste de doi ani la Londra, actrita a reusit sa revina in tara ori de cite ori programul incarcat i-a permis. Chiar anul trecut a revenit la Iasi, nu numai pentru a fi alaturi de familie, dar si pentru a lua parte la un proiect realizat cu Filarmonica Iasi, actrita interpretind rolul Julietei in concertul-spectacol „Romeo si Julieta". „Cred ca imi voi lua, dupa 7 iulie, cind voi termina filmarile la «Last Enemy», o vacanta. Am nevoie sa petrec putin timp cu familia, cu prietenii pe care nu i-am mai vazut de mult", incheie Anamaria Marinca. Chiar daca nu a cistigat aseara premiul de interpretare, ce i-a revenit unei asiatice, pentru Anamaria Marinca a 60-a editie a Festivalului de la Cannes va ramine un moment important in cariera.

Cinci actori ai Teatrului National din Iasi, in filmul lui Cristian Mungiu

Teatrul National de la Iasi este, indirect, si el premiat la Cannes. Cinci actori ai institutiei iesene s-au aflat in distributia filmului semnat de ieseanul Cristian Mungiu. Adi Carauleanu, Teo Corban, Ion Sapdaru, Eugen Coseru, Georgeta Burdujan au interpretat roluri secundare. „Este o realizare pentru actorii de la Iasi si o mindrie. Insa, pentru ca acestia sa poata juca, au nevoie de o sansa. Cred ca trebuie sa ne dam unii altora mai multe sanse. Insa, din nefericire, trebuie sa recunosc ca am trait intr-o tara fara un sistem de valori", spune Anamaria Marinca. O singura scena, cea in care actrita merge acasa la familia prietenului ei, ii aduna aproape pe toti actorii ieseni distribuiti in film la aceeasi masa. „Jucam intr-o scena de 10 minute, secventa filmata integral. Este o masa in familie, in care fiul nostru, al meu si al Luminitei Gheorghiu, o prezinta pe Otilia, iubita lui. Sintem o familie de medici care au o serie de invitati la masa, si ei tot medici, si care, timp de 10 minute, nu discuta despre nimic, practic", spune zimbind Adi Carauleanu. Actorul ne-a destainuit ca i-a placut sa lucreze cu Cristian Mungiu pentru ca regizorul este, asa cum ni l-a descris, un artist care cauta sa exprime in filmele sale firescul acela cotidian. „Ne-am inteles foarte bine cu Cristi Mungiu. Este un regizor care doreste de la actori sa isi cunoasca foarte bine personajele. Iar Anamaria, care dadea semne de reusita inca din facultate, este o actrita foarte vie, care ride mult, care are un firesc si o nonsalanta artistica extraordinara", explica Adi Carauleanu, actor si director artistic al Nationalului iesean.

Comentarii