1000 de vrinceni au ramas fara Daciile pentru care au depus banii la CEC

luni, 24 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 1000 de vrinceni au ramas fara Daciile pentru care au depus banii la CEC

Valoarea sumelor ramase in vistieria Casei de Economii si Consemnatiuni Vrancea, datorita depozitelor pentru achizitionarea de Dacii, depaseste 64 de milioane de lei. In anul 1989, inainte de revolutie, aceasta suma insemna peste 900 de autoturisme Dacia. La un pret de peste 168 de milioane de lei, cit costa astazi o Dacie fara modificari sau versiuni constructive, CEC-ul ar trebuie sa returneze, numai in Vrancea, in cazul unei legi aprobate de legislativ, peste 150 de miliarde de lei.
La ora actuala, in evidentele CEC-ului exista peste 1000 de vrinceni care nu au avut inspiratia sa-si retraga sumele depuse pe vremea comunistilor. „Sint destule cazuri si la noi, dar nu putem estima exact un numar de clienti, pentru ca unii aveau depuse sume de 35 de mii lei, altii de 50 sau 70 de mii lei. Acum sint peste 1000 de cazuri, dar in ’90 erau mai multe”, a precizat Ion Dica, directorul sucursalei CEC Vrancea. Din perspectiva conducerii unitatii, discutiile legate de recompensarea deponentilor la CEC nu sint justificate, avind in vedere ca aceasta nu avea nici un contract incheiat cu deponentul si Intreprinderea de Autoturisme, pentru garantarea masinii cu depozitul. „Clientul detinea sume la noi, purtatoare de dobinda, cea practicata la vremea respectiva. Noi nu aveam un contract cu Intreprinderea de Autoturisme, prin care se garanta autoturismul cu creditul. Datoria institutiei era de a le da dobinda, nu masina. Oamenii luau un numar de ordine de la uzina si cind le venea rindul ridicau masina, decontind suma din contul deschis la noi. Au gresit cind nu si-au lichidat sumele atunci, imediat dupa ’89, pentru a dispune de ele. Doar daca ar fi existat un contract de acest gen, ar fi fost indreptatita o asemenea despagubire. Asa, si alti clienti care au depus bani inainte de ’89, pentru alte scopuri, ar putea cere acelasi lucru”, a mai declarat Ion Dica.
Momeala electorala?
La nivel national, persoanele care au de recuperat sumele depuse pentru achizitionarea de Dacii sint reprezentati de „Asociatia pentru protectia cumparatorilor de autoturisme Dacia”. Proiectul de lege privind recuperarea acestor sume a fost depus de Grupul Parlamentar UDMR inca din legislatura trecuta, iar in luna noiembrie a.c., acest proiect de lege a stirnit iarasi opinii contradictorii in rindul parlamentarilor. Pina se va hotari legislativul sa mai faca un pas in aceasta situatie, probabil ca va mai trece multa apa pe Milcov, daca nu cumva votarea unei astfel de legi nu face obiectivul altei partide de „pescuit” voturi in anul electoral 2004. Pentru o asemenea recuperare, statul roman ar trebui sa verse numai in buzunarele vrincenilor peste 150 de miliarde de lei. (Cezar CHITROCEANU, Camelia STANILA)
Romanii vaduviti de Dacii cer statului peste 21.000 de miliarde de lei
Reprezentantii institutiei Avocatul Poporului declarau recent ca statul roman ar putea sa piarda o multime de procese in fata Asociatiei pentru Protectia Cumparatorilor de Autoturisme, care s-a adresat in 2001 Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Asociatia reuneste in jur de 20.000 de membri, cetateni romani, care au depus inainte de 1989 bani la CEC pentru a-si cumpara mult rivnitele automobile Dacia si care nu au mai reusit sa-si primeasca masinile. Nemultumiti de explicatiile oficiale, majoritatea petentilor solicita si acum un autoturism Dacia si despagubiri.
Conflictul a inceput la sfirsitul anului 1990, din cauza majorarii costului unui autoturism Dacia. Majoritatea membrilor APCA au refuzat sa achite majorarile, insistind sa primeasca autoturismul numai pentru cei 70.000 de lei depusi inainte de 1989 la CEC.
Daca prin absurd ar fi solutionata de CEDO situatia celor 20.000 de membri ai asociatiei, statul roman ar urma sa plateasca petentilor peste 21.000 miliarde de lei, bani in care este inclus pretul estimativ al unei Dacii. (Camelia MARIN)

Comentarii