12 ani de la Revolutia din ’89

sâmbătă, 22 decembrie 2001, 00:00
2 MIN
 12 ani de la Revolutia din ’89

Astazi, la implinirea a 12 ani de la evenimentele de la sfirsitul anului 1989, Asociatia Revolutionarilor din Decembrie ’89 va comemora momentul prin depuneri de coroane in Focsani, la locul crucii din Piata Unirii. Acest lucru nu se va intimpla insa inainte ca membrii asociatiei sa tina un scurt spici in Piata Unirii. Autoritatile vor depune coroane la Mausolelul Eroilor din Sud.
Revolutia a facut victime si in Vrancea
Desi in Focsani zilele revolutiei nu au fost la fel de singeroase ca in marile orase ale tarii, puterea fiind cedata benevol de armata si de cadrele M.I., si judetul nostru a platit tribut de singe in ’89. Astfel, revolutia a rapit patru vieti in Vrancea iar alti 23 de revolutionari au fost raniti in timpul evenimentelor. Majoritatea acestora au fost raniti insa in afara judetului, majoritatea in Bucuresti, unde au participat la luptele de strada. Desi au de partea lor o lege, Legea 42/’90, revolutionarii autentici nu se bucura de facilitati extraordinare.
Recunostinta eroilor – un petec de hirtie
Anul trecut, in luna aprilie fostul prefect taranist, Ionut Constantinescu, a inminat la opt din cei 27 de raniti in revolutia din Decembrie ’89 diplome aniversare. Au primit cu acea ocazie diplome din partea Presedintelui Romaniei subofiterul in rezerva Marian Gughina, din Tifesti, ranit la Timisoara, Marian Tabacaru, din Jaristea, si alti 7 revolutionari din Panciu, care se aflau int-o masina asupra careia s-a deschis focul, in Bucuresti.
Initial, la constituirea Asociatiei de revolutionari din aceasta faceau parte cei care au participat cu adevarat la revolutie si care au platit fie cu viata fie au fost raniti grav. Acestia numarau 27 de persoane. Cu timpul, in asociatie au aparut si alte categorii de revolutionari al caror merit principal este acela de a fi fost prezent la evenimentele din 22 decembrie 1989.
O asociatie plina de "tovarasi"
Dupa aproape 12 ani, acesti revolutionari de mina a doua au obtinut, in urma unei ordonante de guvern, brevetul de revolutioar, devenind astfel, din punct de vedere al facilitatilor legale, pe picior de egalitate cu cei care in revolutie au fost grav raniti sau chiar omoriti.
"Monitorul" a publicat lista completa a celor 55 de persoane care au ingrosat rindurile revolutionarilor, unele din aceste persoane fiind contestate chiar in interiorul Asociatiei. Tot in acest an revolutionarilor li s-a dat pamint in cadrul fostului IAS Focsani.
Pamintul nu a fost impartit dupa numarul de gloante
Culmea, cei cu merite deosebite in revolutie, urmasii eroilor martiri si unii dintre revolutionarii raniti fie nu au primit deloc pamint fie au primit doar jumatate de hectar in timp ce revolutionarii care au doar titlul de participanti in revolutie au primit cite un hectar.
Scandalul legat de "imparteala" paminturilor mai are si acum ecouri. In urma acestui scandal asociatia s-a scindat in doua. Un grup de revolutionari a ramas in spatele lui Ioan Stefan iar o alta parte s-a unit sub flamura lui Constantin Mindroiu. Tot pamintul i-a adus pe revolutionari prin Tribunale, unde acestia se judeca pentru vatamare corporala. (T. N.)

Comentarii