29 de laminoristi vor trebui sa inapoieze banii

joi, 12 martie 1998, 00:00
2 MIN
 29 de laminoristi vor trebui sa inapoieze banii

29 de persoane disponibilizate de la SC Laminorul SA si-au ridicat de la CEC cele 12 plati compensatorii fara a-si respecta angajamentul ca, in termen de 90 de zile, sa-si deschida o afacere proprie.
Conform normelor privind aplicarea Ordonantei nr.9/1997, persoanele disponibilizate in baza ordonantei de mai sus aveau dreptul de a-si ridica o singura data toate cele 12 plati compensatorii, respectiv 9, cu conditia ca acestia sa-si deschida o societate. In momentul in care persoanele respective au intrat in posesia banilor, ei au semnat un angajament prin care au luat cunostinta de faptul ca, in termen de 90 de zile, erau obligati sa aduca la sediul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala Vrancea (DGMPS) actele prin care dovedeau ca banii au fost cheltuiti in infiintarea unei societati. In caz contrar, persoanele care nu respecta angajamentul semnat intra sub incidenta legii. "Cele 29 de persoane care nu au respectat angajamentul, conform legii, vor fi executate silit. Astfel, sumele se constituie plati nedatorate si se vor recupera prin executorul judecatoresc. Practic, ei nu au folosit banii pentru a-si scoate autorizatie de privatizare. Totusi, noi am trimis la fiecare persoana in cauza cite o somatie ca, pina la data de 31 martie a.c., sa se prezinte la sediul institutiei cu autorizatia de functionare a firmei", a precizat Reta Metehau, directoarea adjuncta a Serviciului forte de munca si somaj din cadrul DGMPS.
Citeva persoane aflate in aceasta situatie, ne-au declarat, cu conditia pastrarii anonimatului, ca, initial, intentia lor de a deschide o societate a fost destul de serioasa. Dar, dupa ce si-au ridicat cele 6,9 milioane de lei de la CEC, pentru ei a inceput cu adevarat un calvar. "Ca sa deschizi o firma iti trebuie o groaza de hirtii, timp si mai ales nervi de otel. Esti purtat pe drumuri dintr-o parte in alta, iar cind ajungi aproape de obtinerea autorizatiei, te trezesti ca inflatia a crescut si banii ramasi nu-ti mai sint suficienti pentru a-i investi in ceva. Cu alte cuvinte, nici societatea nu am ajuns sa o deschid si acum trebuie sa inapoiez si banii luati", a spus V.S., unul din cei 29 in cauza.
Ei au insistat ca numele lor sa ramina in anonimat, deoarece le este teama ca sistemul birocratic sa-i impiedice ca, pina la 31 martie a.c., sa nu le fie eliberata autorizatia de privatizare, data la care au fost somati sa o aduca la DGMPS Vrancea. (Cristina RUSU)

Comentarii