300 de masini au fost „incaltate” de la inceputul anului

duminică, 25 iulie 2004, 23:00
2 MIN
 300 de masini au fost „incaltate” de la inceputul anului

Nu mai e un secret pentru nimeni ca locurile de parcare reprezinta o adevarata problema in orasul de pe Milcov. Dar asta nu reprezinta o scuza pentru soferii care isi parcheaza masinile pe unde apuca. Citeva sute de autoturisme au fost blocate cu „caracatitele” de la inceputul acestui an de catre lucratorii Directiei de Dezvoltare Servicii Publice Focsani, cei care detin monopolul sistemelor de blocare a rotilor.
In primele sase luni ale anului, aproape 400 de masini au fost „imobilizate” cu sistemul special de blocare al rotilor aflat in posesia municipalitatii focsanene. Taxa de deblocare pentru autoturisme costa 530 de mii de lei, dintre care 330.000 de lei revin Directiei de Dezvoltare Servicii Publice, iar 200.000 de lei reprezinta taxa speciala colectata de Primaria Focsani. Echipa care se ocupa cu blocarea autovehiculelor este formata dintr-un politist si lucratorii ai Directiei de Dezvoltare. In timp ce muncitorii de la Directia de Dezvoltare blocheaza masina, politistul aplica o amenda pentru oprire neregulamentara, sanctiune cuprinsa intre 700 si 1 milion de lei. Politistii spun ca blocajul reprezinta doar o sanctiune complementara pentru oprire neregulamentara. Chiar daca la nivelul judetului sint inregistrate aproximativ 71.000 de autovehicule, din care in jur de 50.000 numai in Focsani, Directia de Dezvoltare dispune doar de 15 „caracatite” pentru blocarea rotilor. Agentii de circulatie spun ca, desi circulatia rutiera prin oras este din ce in ce mai greoaie, numarul soferilor care opresc pe unde apuca a mai scazut in ultima perioada. „Recomandam conducatorilor auto sa opreasca doar in zonele in care permite legea pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar si pentru fluidizarea traficului rutier”, spune inspectorul Adrian Ciuperca, adjunctului sefului Biroului Politiei Rutiere Focsani.
Chiar daca multi dintre conducatorii auto protesteaza atunci cind le este blocata masina, isi revin si se duc sa plateasca taxa de deblocare, pentru ca nu exista loc de intors. Au existat chiar si mici VIP-uri locale care s-au ales cu masinile „arestate”. Printre acestea se numara si sotia comandantului IJP Vrancea, Tincuta Grosu, care si-a parcat masina neregulamentar in apropierea unei banci din Focsani si, in consecinta, rotile i-au fost blocate. Cei mai multi soferi se vaita insa ca sint nevoiti sa-si parcheze masinile in zone interzise din cauza lipsei acute a locurilor de parcare din Focsani. De la inceputul anului, Directia de Dezvoltare a incasat 126 de milioane din plata taxei de deblocare, iar Primaria Focsani 76 de milioane. Soferii spun ca nu ar fi rau ca aceste sume sa fie folosite pentru amenajarea unor noi locuri de parcare. (Madalina IRIMIA)

Comentarii