Ancheta la ITM Vrancea

duminică, 21 septembrie 2003, 23:00
3 MIN
 Ancheta la ITM Vrancea

In urma interventiei premierului Adrian Nastase, Curtea de Conturi a demarat o noua ancheta la Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea, cu privire la modul in care institutia a achizitionat cladirea in care isi desfasoara activitatea. Desi „Ziarul de Vrancea” a consemnat inca de acum doua luni concluziile raportului Curtii de Conturi, se pare ca e nevoie de o noua verificare pentru ca situatia sa se clarifice. „Mult mai corect si legal ar fi fost ca achizitionarea obiectivului sa fi fost facuta direct de la lichidatorii Bankcoop-ului. Nu se poate spune ca cei de la ITM Vrancea nu au stiut de licitatie pentru ca aceasta a fost anuntata in presa centrala si locala”, au apreciat surse din cadrul Curtii de Conturi Vrancea, citate de Mediafax.
Contactata de reporterii nostri, Victoria Diaconu, inspector sef ITM, ne-a declarat ca nu are implicatii in afacere, asa cum si-ar dori unii, si ca nu avea cum sa participe la aceasta licitatie, deoarece ar fi incalcat normele de aplicare a Ordonantei 60/2001, privind achizitiile publice. Potrivit acestora, dupa cum ne-a spus inspectorul sef, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, fiind ordonatorul principal de credite, a numit, printr-un ordin (267/2002), o comisie de evaluare si atribuire a contractelor de achizitie formata din specialisti din cadrul ministerului. „Eu nu am facut parte din aceasta comisie. De alt fel, in Procesul-verbal incheiat la minister, datat 28 august 2002, se spune ca Victoria Diaconu si Ion Plaiasu nu au fost prezenti, fiind in concediu de odihna. In acelasi document se mentioneaza ca procesul verbal de achizitie va fi inaintat ITM pentru intocmirea contractului de achizitie. Prin urmare, eu ca functionar public, trebuia sa ma conformez celor mentionate de comisia ministeriala. In privinta pretului, acelasi document spune: comisia de evaluare raspunde de activitatile privind Ordonanta 60/2001, art 51, care se refera si la stabilirea ofertei cistigatoare. Este, deci, logic, ca nefacind parte din comisie, nu am nici o responsabilitate. Nici in privinta pretului, eu fiind obligata sa inchei contractul la pretul stabilit de aceasta comisie”, ne-a explicat inspectorul sef al ITM, Victoria Diaconu. Inspectorul sef al ITM crede ca „este posibil ca scandalul cu implicarea numelui meu in aceasta afacere sa fie o consecinta a faptului ca am incurcat alte aranjamente”. Dupa cum se stie, la acea data, sediul de pe strada Dimitrie Cantemir nr. 10 a fost curtat, tot pe bani publici, si de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan. Acesta, in data de 2 iulie 2002, a convocat o sedinta ordinara si a inaintat oferta de a achizitiona imobilul la o suma de 600.000 de dolari. Sediul a fost cumparat ulterior de Ministerul Muncii cu o suma ceva mai mica.
Profit de 180.000 de dolari
Reamintim cititorilor nostri ca ITM a fost achizitionat in 2002, printr-un intermediar, cu 15,8 miliarde de lei, procurorii financiari descoperind ca o firma privata a obtinut un profit de circa 180 de mii de dolari de pe urma acestei tranzactii. Imobilul, fost sediu al falimentarei Bankcoop, fusese vindut, in urma cu doi ani, unei firme din orasul Brad, Everest Invest Co SRL, cu suma de 275.000 de dolari. Se pare ca aceasta firma are legaturi cu nume cunoscute din lumea fotbalului, asupra carora vom reveni. Procurorii au descoperit ca a doua tranzactie, din septembrie 2002, a avut un pret de vinzare dublu, bugetul suportind suplimentar o diferenta de 200.000 de dolari, respectiv 6,8 miliarde de lei. (Violeta DINU)

Comentarii