Budist japonez botezat in credinta ortodoxa

luni, 16 februarie 2004, 00:00
4 MIN
 Budist japonez botezat in credinta ortodoxa

Desi locuieste la mii de kilometri distanta, dragostea l-a adus pe japonezul Daikichi Uchiyama pina la Focsani. Din dragoste pentru aleasa sa, care i-a daruit deja trei copii, japonezul a primit numele de Nicolae si a renuntat la credinta budista in favoarea religiei ortodoxe. Cinci preoti au au oficiat simbata, chiar de ziua indragostitilor, botezul si cununia religioasa a japonezului Daikichi, in virsta de 47 de ani, cu Mioara Petruta Grosu, o focsaneanca in virsta de 30 de ani. Daikichi Uchiyama, care locuieste in orasul Hamamatsu, in apropierea capitalei Tokyo, a decis sa se boteze in legea crestina, dupa ce si-a unit destinele cu frumoasa focsaneanca. In familia celor doi a fost de patru ori sarbatoare. Tatal si ultimii doi copii ai sai, Ai Nicoleta, in virsta de doi ani, si Kento Cristophor George, de doar citeva luni, au primit sfinta taina a botezului, oficiata de cinci preoti in frunte cu protopopul Ionel Ene. Nasii de botez ai japonezului au fost preotul Nicolae Ene, a caruit nume il poarta, si sotia sa Doina. Nasii de cununie ai cuplului au fost colonelul (r) Gheorghe Ivu, fost sef al politiei focsanene si vicepresedintele umanistilor vrinceni, impreuna cu sotia sa, care l-au botezat si pe micutul Kento Cristophor George.
Inainte de intrarea in biserica Ovidenia, alaturi de nasii sai, familiile Doina si Nicolae Ene si Ionica si Gheorghe Ivu, japonezii au trebuit sa se lepede de satana in cadrul ritualului specific ortodoxiei. Tacut si sobru, Daikichi s-a inchinat pe tot parcursul slujbei religioase, preotii fiind uimiti intrucit au intilnit crestini care nu stiau sa faca bine semnul crucii in timpul slujbei de cununie. Ceremonia religioasa, care a durat mai bine de trei ore, a fost tradusa, pe alocuri, de mireasa. La botezul japonezului, cind a fost invelit in pinza de mir si i s-a taiat si o suvita de par, au asistat peste 100 de persoane, rude, prieteni, dar si curiosi. Unii preoti au intimpinat dificultati in a pronunta numele japonezilor, asa ca au fost nevoiti sa se inspire din certificatele de botez ale proaspetilor increstinati. In urma botezului, mirele a capatat numele de Nicolae si a promis ca-si va duce viata ca un bun crestin. „S-a inmultit dragostea lui Hristos pe pamint. Prin acest botez, ati spus «da» in fata lui Hristos”, le-a spus preotul Ionel Ene, dupa ce i-a impartasit si miruit pe noii botezati. Imediat dupa ce a primit taina botezului, Nicolae Daikichi s-a cununat religios Mioara Petruta. Alaturi de miri au stat parintii spirituali, Gheorghe Ivu, impreuna cu sotia sa Ionica, dar si sotii Geta si Lucian Cosoreanu din Bucuresti. La sfirsitul ceremoniei, preotii le-au tinut mirilor o lectie de invatatura crestina. Petrecerea de nunta a avut loc intr-un cadru restrins la pensiunea «Dana» si a tinut pina in zori.
Idila in Tara Soarelui Rasare
Nicolae Daikichi si Mioara Petruta s-au cunoscut in Japonia, unde mireasa a lucrat in urma cu citiva ani, ca vinzatoare intr-un supermarket. Dupa o poveste de dragoste traita in Tara Soarelui Rasare a urmat casatoria civila. Cei doi au deja trei copii, pe care i-au botezat in religia ortodoxa si au propria casa in Japonia. Intrucit regulile bisericii cer ca sotii sa fie de aceeasi religie, preotii au trebuit sa-l boteze mai intii pe Daikichi. „Nu a fost nevoie sa-l conving sa treaca la crestinism, Daikichi a dorit asta. Ne-am cunoscut in Japonia, ne-am placut si casatoria e o consecinta fireasca a iubirii pe care ne-o purtam. O sa traim in Japonia impreuna cu copiii nostri si o sa respectam traditia crestina”, ne-a spus mireasa, care este studenta la facultatea de litere, sectia romana-japoneza.
Preotii care au oficiat ceremonia spun ca este pentru prima data cind au increstinat un budist. „Nu este prima cununie pe care o oficiez intre un ortodox si un mire de alta confesiune, dar nu am avut niciodata un mire asiatic. Avind in vedere ca familia este o unitate, sotii nu pot fi de religii diferite. Cununia a fost precedata de trecerea japonezului la credinta crestin-ortodoxa prin botezare. Am fost surprins, pentru ca n-am auzit de multi japonezi care sa treaca de la budism la ortodoxism si ca a dorit sa-si creasca copii in invatatura noastra”, ne-a spus protopopul Ionel Ene. Acesta spune ca a mai cununat tinere din parohie cu soti de alte religii. „Am avut citiva luterani, romano-catolici, protestanti, care s-au casatorit cu fete ortodoxe. Am avut o tinara care s-a cunoscut prin Internet cu un olandez si a trebuit sa-l botezam mai intii”, ne-a mai spus preotul. (Camelia MARIN)

Comentarii