Cea mai mare pensie din Vrancea: 4 milioane de lei

joi, 16 iulie 1998, 23:00
2 MIN
 Cea mai mare pensie din Vrancea: 4 milioane de lei

Orice persoana care a ajuns in pragul pensionarii, dupa o viata de munca, va trebui sa traiasca din pensia ce i se cuvine. Suma ce o va primi se calculeaza in functie de vechimea lui in munca si salariul mediu lunar. In judetul nostru, cea mai mica pensie luata de o persoana este de aproximativ 31.000 de lei pe luna. Daca ne raportam la preturile pietei, la alimente, o astfel de de persoana ar putea sa-si cumpere doar 1 kilogram de carne grasa, lunar, fara a mai pune la socoteala si alte cheltuieli. Omul respectiv ar trebui sa supravietuieasca doar cu cele 32 de grame de carne ce ii revin zilnic. Chiar daca ni se pare absurd, in judetul nostru sint destule persoane care primesc aceasta pensie.
Ion Chivoiu, seful Oficiului Pensii de Stat din cadrul DGMPS Vrancea, ne-a spus ca o pensie se acorda proportional cu vechimea realizata in sectorul de stat si in alte sectoare, cum ar fi agricultura, cel putin 10 ani. "In aceasa situatie, daca o persoana a lucrat doar un an in sectorul de stat, va beneficia de o pensie de aproximativ 31.000 de lei. Conform legii in vigoare, pentru o vechime minima in munca de 10 ani, o persoana va primi 313.578 de lei".
In schimb, cea mai mare pensie primita in Vrancea se ridica la peste 4 milioane de lei. Invocind regula secretului profesional, Ion Chivioiu a refuzat sa faca public numele fericitului pensionar. Reporterii nostri au aflat, insa, ca beneficiarul este un fost director de banca, iesit de curind la pensie. Ultimii directori de banca pensionati, in Vrancea, sint Ioan Kerestes, de la BNR si Ioan Acterian, de la Banca Agricola.
Deci, cea mai mare pensie din Vrancea este de 129 de ori mai mare decit cea mai mica pensie. De ce sint atit de mari diferentele? Ion Chivoiu spune ca marimea pensiei este reprezentata prin rate de inlocuire a veniturilor unei persoane care, datorita unor riscuri asigurate (imbatrinire, boala, etc.), primeste o suma de bani, avindu-se in vedere contributia respectivului cetatean la fondul asigurarilor de stat, in functie si de vechimea in munca. Daca persoana care a iesit la pensie cu 35 – 40 de ani vechime in munca si cu un salariu mediu lunar mare, in primii 5 ani din ultimii 10 ani de munca, atunci si pensia de care va beneficia va fi mare. Este exact cazul directorului de banca amintit mai sus, a carei pensie este cu mult mai mare decit salariile celor mai multi dintre salariatii din judetul nostru. (Cristina RUSU)

Comentarii