Coarne de cerb carpatin pentru potenta strainilor

luni, 06 octombrie 2003, 23:00
4 MIN
 Coarne de cerb carpatin pentru potenta strainilor

O noua forma de comert ilegal atrage ca un magnet „afaceristii” dornici de cistiguri mari intr-un timp cit mai scurt. De ceva vreme, in paginile de mica publicitate au aparut „cumparatorii de coarne de cerb”. Anunturile de genul „cumpar coarne de cerb”, mascheaza traficul ilegal cu trofee de cerb, pedepsit de legislatia in vigoare cu amenzi de ordinul zecilor de milioane de lei. Cumparatorii au luat cu asalt comunele din muntii Vrancei, unde localnicii detin trofee de cerb gasite prin padure sau obtinute in urma braconajului.
Specialistii in domeniu spun ca, pe linga intrebuintari in domeniul artizanatului, coarnele de cerb tinar sint folosite pentru fabricarea unor medicamente care stimuleaza potenta barbatilor. Acestea au mare cautare pe piata neagra din Ungaria si de aici iau drumul occidentului.
Localitatile Soveja, Lepsa, Birsesti, Naruja situate in zona de munte a judetului au fost invadate de cumparatori dubiosi care achizitioneaza coarne de cerb in orice cantitate. La pretul de 6 euro pe kilogram, cei care sint dispusi sa vinda acest gen de marfa ii pot contacta pe cei interesati, prin intermediul anunturilor de la mica publicitate. Foarte putini stiu insa ca din acest gen de afaceri intermediarii obtin mii de euro, cu conditia ca marfa sa ajunga peste hotare. „Specialistii” si-au construit adevarate retele cu ajutorul carora transporta marfa in afara granitelor unde cistigurile se tripleaza, cel putin. „Este nevoie de o adevarata retea pentru a obtine cistiguri mari. Pentru a comercializa coarnele de cerb, in mod legal ai nevoie de factura, certificat sanitar veterinar si licenta de transport. Aceste documente costa si din acest motiv se contruiesc adevarate retele. Cine le ofera aceste acte intra la rindul lor, in hora”, ne-a declarat seful Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Vrancea, Eusebiu Martiniuc
Foarte putin stiu ca detinerea si comercializarea coarnelor de cerb este ilegala si se sanctioneaza cu amenda de la 5-15 milioane de lei. Articolul 24, litera k din Legea 103, aparuta in 1996, precizeaza ca „se interzice insusirea de catre persoanele fizice sau juridice, fara acordul persoanelor care gestioneaza fondul de vinatoare, al vinatului gasit mort, accidentat sau bolnav si al coarnelor cervide. Incalcarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 5-15 milioane de lei”.
Majoritatea cumparatorilor provin din judetele situate la granita de vest a Romaniei, de unde pot scoate mult mai usor marfa din tara. Cele mai cautate sint trofeele pretioase, insa foarte multe dintre ele au fost deja vindute. „A existat o perioada dupa 1990 cind trofeele erau foarte cautate peste hotare. Acum s-au mai linistit. Dar cine are asa ceva poate oricind sa scoata bani buni din vinzarea lor”, a adaugat Eusebiu Martiniuc, seful AJVPS
Coarnele tinere, pentru potenta
Coarnele de cerb sint folosite in special pentru fabricarea articolelor de artizanat sau pentru obiectele de mobilier. In special in zona Ardealului exista mesteri care fac acest gen de obiecte, la care se adauga ornamente din coarne de cerb. Spre exemplu, picioarele de la masutele pentru cafea sau de la dulapuri mai mici au un efect deosebit daca sint facute din coarne de cerb. In plus, accesoriile de la constumele vinatoresti au mare cautare daca sint mesterite din coarnele cervidelor. „Din ele se fac lustre, minere pentru cutite, lampi pentru ilumniat. Cele mai mari ajung chiar piese de mobilier. Mult timp coarnele au fost cautate pentru nasturii de la costumele de vinatoare”, ne-a mai spus Eusebiu Martiniuc.
Cele mai cautate sint coarnele de cerb tinar, cu virsta cuprinsa intre 2,5 si 3 ani, foarte cautate pe piata. Specialistii spun ca pulberea de coarne este folosita pentru prepararea unor medicamente care stimuleaza potenta barbatilor. Initial, formula se baza pe substante din coarnele renilor crescuti special pentru aceste experimente. Mai nou, in locul renilor crescuti in tarile nordice se folosec cerbii carpatini din muntii Vrancei, la fel de virili ca si colegii de specie de peste hotare. „Eu nu am documete clare in acest sens. Am auzit doar ca substanta are proprietati afrodisiatice. Din cunostintele mele, coarnele de cerb pot fi folosite si pentru asa ceva”, a precizat seful AJVPS.
Pina la aceasta data Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi a descoperit un singur caz de comercializare a coarnelor de cerb. In anul 1995 un barbat a scos la vinzare in Piata din Obor citeva coarne de cerb, dar a fost sanctionat imediat.
Trofee falsificate?
Coarnele de cerb sint folosite de „afaceristii” in domeniu pentru falsificarea adevaratelor trofee al caror cost poate ajunge chiar si la citeva mii de dolari. Ochii avizati recunosc in schimb un fals dupa o singura privire, mai ales in momentul in care se adauga coarnele, unui cap de cerb. „S-au facut falsuri in special la capra neagra, dar si aici sint imediat identificate si atunci comerciantii nu sint platiti cu sume mari de bani. La cerb, falsurile sint recunoscute imediat si nu este prea rentabila folosirea coarnelor in acest scop”, a adaugat Eusebiu Martiniuc.
In zonele de munte afacerea „coarne de cerb” constituie o sursa de venit, mai ales din cauza faptului ca mijloacele de existenta in zona sint reduse. In plus, chiar daca ilegala, afacerea nu implica foarte multe eforturi, cunoscut fiind faptul ca cerbilor le cad coarnele, mai ales toamna si in primele luni ale primaverii. Pentru a face rost de bani, detinatorii le vind celor care colinda tara-n lung si-n lat pentru a face rost de materia prima pentru afrodisiacele produse in occident. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii