Condamnatii

joi, 17 ianuarie 2002, 00:00
9 MIN
 Condamnatii

In toiul iernii, o familie cu sapte copii a fost scoasa in strada, din apartamentul pierdut in urma unui proces cu CUP RA. Membrii familiei Necula au dormit o noapte prin vecini, fara sa stie ce le va harazi viitoarea zi. Situatia lor disperata este simptomatica pentru un fenomen ai carui protagonisti nu cunosc mila. Datoriile la intretinere, neputinta si ignoranta locatarilor dar si lipsa de clementa a instantei si a noilor proprietari ai locuintei, pot distruge iremediabil destinul unor copii nevinovati.
Iulian Necula, impreuna cu sotia si cei sapte copii ai lui, au fost scosi cu tot calabalicul in strada, dupa ce apartamentul in care locuisera timp de 13 ani a fost vindut la licitatie. Acest lucru s-a intimplat dupa ce datoriile la intretinere ale familiei ajunsesera la peste 53 de milioane lei. Ieri dimineata, intreg holul blocului nr. 24 de pe strada Longinescu era ticsit de mobila, sacii cu haine, cartile, caietele de scoala, farfuriile, cratitele si tot restul adunat de bietii oameni in ani si ani de viata. Situatia in care au ajuns a revoltat si vecinii, care spun ca singura vina a familiei evacuate este saracia. Ei spun ca acesti oameni n-au facut niciodata necazuri nimanui, iar copiii lor sint cuminti si bine crescuti. "Nu-i omeneste, dom-le ce s-a intimplat! Sa dai afara in miezul iernii sapte copii, asta nu se poate! Sint altii cu datorii de miliarde si nu-i mai evacueaza nimeni, iar pe copiii astia ii arunca in strada. Chiar nu mai exista intelegere, mila pe lumea asta? E strigator la cer! Chiar asa inima de ciine sa ai sa nu-ti pese ca nu au unde sa se duca?",isi arata revolta Virgil Suster, unul dintre vecinii de pe scara.
In momentul in care reporterii "Monitorului" au ajuns la fata locului, Claudiu Necula, baietelul de 14 ani al familiei, statea intins pe patul scos in scara, incotosmanat bine si cu fesul tras pe ochi. De frig ce era, inghetase chiar si cimentul holului. "Ne-a dat afara ieri dimineata. Nu stiu unde o sa ne ducem. Sintem sapte frati. Sint sus la o vecina la care am dormit azi noapte. Nu ne-am mai dus la scoala, ca n-am putut", a marturisit baiatul. Dintre cei sapte frati, cea mai mica este Livia, de doar sase anisori, iar cel mai mare Ciprian, de 16 ani. Acesta din urma a gasit adapost pasager la un coleg de scoala, ai carui parinti au acceptat sa-i intinda o mina de ajutor. "I-am luat pe copii la mine, ca mi-a fost mila de ei. Si eu am sase copii si n-as putea sa-i stiu in strada. Sintem vecini pe scara din ’89, ne cunoastem bine, nu pot sa-i las la necaz", a marturisit Ioana Trifan, o vecina inimoasa care a transformat locuinta sa intr-o veritabila gradinita.
Familia Necula maninca in fiecare zi la Cantina Saracilor, iar imbracamintea, incaltamintea si cele necesare copiilor la scoala sint deserori daruite de oameni generosi.
Ce spun ei ca s-a intimplat
Iulian Necula spune ca totul s-a intimplat din pricina ca, pur si simplu, nu a mai reusit sa faca fata intretinerii. Omul a fost angajat la ISEH, apoi a intrat in somaj si dupa aceea a muncit pe unde a putut ca sa aduca acasa piinea cea de toate zilele. Oricit de serios si muncitor s-a dovedit a fi, spune ca tot n-a putut cistiga mai mult de doua milioane lei net lunar. "Am lucrat si in confectii si in timplarie. Acum lucrez la Tehnostar, ca mecanic. Dar intretinerea noastra este de 2,7 milioane lei iar eu cistig numai doua milioane de lei pe luna. Am reusit sa platim celelalte datorii, dar intretinerea pur si simplu nu am putut. Reesalonare nu am facut pentru ca oricit am fi vrut, tot nu aveam de unde plati si rata si factura curenta. Daca aveam posibilitati nu ajungeam aici, doar nu am vrut sa se intimple asa ceva. Am incercat timp de doi ani sa vind apartamentul dar nu am reusit. I-am cerut clementa domnului Stoalfa care l-a cumparat, sa ne mai lase sa stam macar pina in primavara. I-am explicat ca nu avem unde merge. Dar nu a acceptat", a spus Iulian Necula reporterilor nostri. El a precizat ca din noiembrie, cind a primit hotarirea judecatoreasca, nu a mai avut liniste. "Am incercat sa mergem in audienta la primar si ni s-a spus ca nu ni s-a aprobat cererea la audienta. Sotia celui care a cumparat apartamentul lucreaza chiar acolo, la primarie si probabil de aia. Imediat dupa anul nou am trimis o scrisoare, un memoriu domnului primar, care a ajuns tot la doamna aceasta. Ca sotul ei ne flutura pe sub nas o copie xerox a memoriului si zicea ca primarul l-a aruncat la cos. Ar fi trebuit sa ne asigure si noua un acoperis, un loc unde sa stam, ca nu avem unde sa ne ducem", a mai explicat Iulian Necula.
"Pe mine cine ma despagubeste?"
Reporterii nostri au incercat sa afle si cealalta fateta a problemei, contactindu-i pe cei doi soti Stoalfa – noii proprietari ai apartamentului de pe strada Longinescu. Mirela Stoalfa, angajata a Primariei municipalitatii, neaga vehement toate acuzele. "Nu eu decid daca un cetatean intra sau nu in audienta la primar. In al doilea rind, chiar primarul a dat dispozitie ca cei care vin sa ceara locuinta sa nu mai intre la el, ci sa mearga la serviciul de specialitate. Cind a venit aici, chiar eu l-am indrumat la sediul PSD, unde la audientele primarului poate intra toata lumea. Nu stiu de ce se face asa un caz din asta, eu am licitat apartamentul din Tribunal. Daca stiam ca este vorba de o familie cu atitia copii, mai bine nu ma bagam", a afirmat Mirela Stoalfa.
Nici sotul ei nu spune ca ar fi cunoscut dinainte situatia disperata a celor noua suflete ale familiei Necula. Potrivit afirmatiilor lui Claudiu Stoalfa, el se afla in cautarea unui apartament cind a intilnit anuntul de vinzare a locuintei din Longinescu la avizierul Tribunalului. "Pina acum l-am tinut in apartament din mila pentru familia lui. Eu am facut imprumut in banca sa pot sa-mi cumpar apartamentul. As fi putut sa-l execut mai devreme, dar am tot aminat. Nici el nu vrea sa faca nimic pentru familia sa. Nu a venit nici macar la licitatie. Cit despre sotia mea, numai intimplarea face sa lucreze la Primarie. Ce sa fac? Pe mine cine ma despagubeste?", se intreaba noul proprietar, care a oferit pe apartamentul cu patru camere scos la licitatie numai 150 milioane de lei.
Prea tirziu
Nimeni nu stie exact cum anume s-a ajuns ca un apartament cu patru camere, situat intr-o zona buna, sa poata fi evaluat la doar 100 milioane de lei. Aceasta este valoarea care apare in documentele instantei, pentru ca pretul de pornire al licitatiei din aprilie 2001, sa fie de numai 75 milioane. Fara sa punem la indoiala probitatea profesioanala a executorului, ni se permite ridicarea unui semn de intrebare asupra modului de evaluare a imobilului scos la licitatie. Suma la care a fost evaluat la inceputul anului trecut este mult mai mica decit valoarea reala, de piata, a unui apartament cu patru camere situat intr-o zona cu vad comercial.
Primarul Decebal Bacinschi spune ca din pacate nu are are cum sa-i ajute pe membrii familiei Necula, ajunsi acum in strada. "Nu am nici macar o camera goala din fondul locativ ca sa ii adapostim cel putin temporar. Sa le repartizez o alta locuinta nu mai pot pentru ca este interzis de lege. Intradevar, imi pare foarte rau de copiii care nu au nici o vina. In schimb, nu acelasi lucru spun de parintii lor. Am inteles ca au vrut sa vina la mine in audienta, insa la mai bine de jumatate de an dupa ce pierdusera apartamentul in urma licitatiei. Cum au putut sa fie atit de indiferenti? Daca ar fi venit la mine inainte de sentinta definitiva as mai fi putut interveni cumva. Acum este prea tirziu", s-a declarat neputincios primarul Bacinschi.
Drama si pe strada "Greva de la Grivita"
Prin acelasi chin, al executarii silite, trece si familia Avadanei de pe strada "Greva de la Grivita". Singura modalitate de a scapa de evacuare a fost pentru ei un subterfugiu gasit de avocat, care a contestat forma de executare silita. Evacuarea a fost inceputa luni dupa amiaza, la orele 17.00, in baza unei sentinte obtinute de noul proprietar de la Judecatoria Focsani. Pentru a trage de timp, membrii familiei Avadanei au iesit din locuinta. Ei l-au silit in aceste conditii pe executor sa inceapa un inventar amanuntit a tuturor bunurilor. In timpul inventarului, avocatul a avenit cu rezultatul contestatiei depuse la Judecatoria Focsani. Aceasta va fi judecata pe 1 februarie, data pina la care cei opt ocupanti ai apartamentului mai pot sta "linistiti". Apartamentul, in care in prezent locuiesc opt persoane, a fost scos la vinzare de catre CUP pentru o datorie initiala de numai de 7.580.286 lei. Sotii Avadanei au fost actionati in instanta si obligati sa plateasca suma respectiva, la care s-au adaugat majorarile. Debitul total se ridica, la momentul in care s-a dispus executarea silita – 30 aprilie 2001 – la 8.367.885 lei. Familia Avadanei nu si-a achitat insa datoria la CUP pina in luna decembrie, cind era deja prea tirziu. Proprietarul in acte este acum o societate comerciala din Focsani. "Nu am nimic cu acesti oameni, eu am cumparat apartamentul de la CUP, nu de la ei. Pe 31 octombrie, executorul judecatoresc a organizat o licitatie publica pentru imobilul situat in strada Greva de la Grivita, bl. 1 bis, ap. 1, compus din patru camere si dependinte in suprafata de 73,83 m.p.
Singura persoana care s-a prezentat la licitatie a fost Ion Harabagiu, administratorul SC "Harions Data" SRL Focsani care a oferit pentru imobilul respectiv suma de 200 milioane de lei. Cum nu a avut contracandidati, el si-a adjudecat apartamentul, cu suma amintita. Ceea ce nu s-a stiut insa a fost faptul ca in luna noiembrie, locuinta familiei Avadanei a fost ipotecata la BCR, Sucursala Odobesti, pentru suma de 200 milioane de lei. Banii au fost imprumutati de unul dintre copii. Executorul ar fi trebuit sa verifice la Biroul de Carte Funciara de pe linga Judecatoria Focsani daca apartamentul este liber de sarcini. Mai mult, executorul judecatoresc a mentionat in actul de adjudecare ca "imobilul vindut nu este scos din circuitul civil, nefiind intabulat la Judecatoria Focsani in Cartea Funciara".
"Sint om de afaceri"
Apartamentul are un vad comercial foarte bun – perete in perete cu apartamentul de pe "Greva de la Grivita" se afla deja o agentie de voiaj. "Eu nu am nimic cu acesti oameni, am cumparat apartamentul de la CUP si nu de la ei. Sint om de afaceri, stau cu banii dati din luna noiembrie si nu-i pot macar recupera. Pentru ipotecarea apartamentului, a gresit cine le-a dat caietul de sarcini, pentru ca exista o hotarire judecatoreasca de scoatere la licitatie din luna aprilie", spune cumparatorul Ion Harabagiu. Pusa in imposibilitatea de a-si recupera banii, BCR-ul a depus ieri o actiune de anulare a tuturor actelor de executare. Daca va fi admisa, licitatia va fi anulata iar sotii Avadanei au sansa sa-si recupereze apartamentul. Cu atit mai mult, cu cit, in cazul lor, CUP-ul a incasat deja banii, in trei transe platite in lunile decembrie 2001 si ianuarie a.c. Sau l-ar pierde definitiv, pentru ca banca ar putea lua si ultimii bani din vinzarea cu 200 milioane de lei a locuintei evaluate inainte de ipotecare la suma de 340 milioane de lei.
Dincolo de evacuare
Dramele prin care trec familiile Necula si Avadanei au acelasi numitor comun: neputinta de a plati la timp factura pentru intretinerea locuintei. Facturi care, luna de luna, s-au inmultit si la care s-au adaugat penalitati de milioane. Neputinta, ignoranta sau necunoasterea cailor legale prin care s-ar fi putut impiedica executarea silita i-au adus pe acesti oameni in strada. Exista insa si o alta fateta a problemei, aceea umana, cind mina nemiloasa a legii ar fi putut fi inmuiata de suferinta. Omeneste vorbind, poate s-ar fi putut gasi o cale prin care apartamentele sa nu fie vindute la licitatie. De exemplu, scoaterea la vinzare a bunurilor din casa, care ar fi putut intirzia macar acest deznodamint nefericit. Cu siguranta, aceste doua cazuri sint doar inceputul unei lungi liste de confiscari de locuinte. (Carmen ANTON)

Comentarii