Cum s-a lasat primarul Panciului „pirlit” de Prunache

luni, 23 mai 2005, 23:00
7 MIN
 Cum s-a lasat primarul Panciului „pirlit” de Prunache

Pancenii au fost lasati si fara gaze si cu o gaura la buget de sase miliarde de lei de primarul Ion Petre si de afaceristul Corneliu Prunache. Printr-o miscare dubioasa de condei, contractul de concesiune incheiat cu Aispa Stars ’95 a fost transformat intr-un contract de asociere fara stirea consilierilor, care votasera altceva, si astfel s-au pompat cele sase miliarde de lei. Alimentarea cu gaze a inceput, pe hirtie, in 1996 si a oscilat intre contractele de concesiune si cele de asociere, in functie de interese. Consilierii PSD au votat mai intii asocierea cu firma lui Corneliu Prunache, dupa care au votat transformarea in contract de concesiune pentru ca nu erau bani. Primarul Ion Petre a gasit insa o cale de a-i da aproape 6 miliarde de lei lui Prunache, prin metoda incheierii unor acte aditionale „secrete”, de care nu a stiut nimeni. Informatiile au iesit la iveala insa la o sedinta recenta a Consiliului Local, in care primarul a spus ca s-a reziliat contractul cu Aispa Stars. Prin refuzul de a oferi orice fel de informatii despre banul public pe care il gestioneaza dupa capul sau, primarul Panciului a reusit performanta de a intra in conflict atit cu consilierii Aliantei, dar si cu cei ai PSD. Pentru 6 miliarde de lei, Aispa Stars ’95 a reusit sa puna teava numai pina in cartierul Satu Nou, unde s-a si „ingropat” investitia.
Primarul Ion Petre a reusit performanta de a da circa 6 miliarde de lei printr-un contract in care Primaria Panciu nu trebuia sa dea nici un ban. Contractul de concesiune incheiat cu SC Aispa Stars ’95 SA pentru alimentarea cu gaze a orasului prevedea ca firmei lui Prunache i se puneau la dispozitie terenul si alte facilitati pentru realizarea investitiei. Acest tip de contract a fost preferat de toate primariile unde s-au inceput investitii de alimentare cu gaze tocmai pentru ca nu necesita fonduri de la bugete, si asa destul de sarace. Primarul Ion Petre s-a remarcat in precedentul si actualul mandat prin refuzul constant de a informa Consiliul Local si presa despre aproape orice investitie realizata cu bani publici. Potrivit informatiilor pe care le detinem la aceasta data, edilul avea motive sa faca acest lucru in ceea ce priveste alimentarea cu gaze, inceputa in 1996. Consilierii PSD alesi in 2000 au transformat contractul de concesiune in contract de asociere in participatiune cu Aispa Stars ’95. Intrucit nu erau bani, consilierii au votat apoi pentru un contract de concesiune. Ulterior, primarul Ion Petre a incheiat o serie de acte aditionale, de care acum a uitat subit, prin care a transformat, practic, contractul de concesiune intr-unul de asociere fara stirea consilierilor panceni. Astfel, in contul firmei lui Corneliu Prunache au intrat aproximativ 5,7 miliarde de lei pe baza unui contract in care nu se dadea nimic. Investitia s-a „ingropat” in cartierul Satu Nou, pina unde s-a pus teava. Se pare ca acceptarea relatiei cu afaceristul de partid a fost chiar pretul platit de Ion Petre pentru a fi sustinut de Oprisan la alegerile locale din iunie 2004.
Primarul si-a facut dusmani propriii consilieri
„Sforaria” cu alimentare cu gaze a provocat un adevarat scandal in sedinta Consilului Local Panciu din 26 aprilie. Atunci, primarul Ion Petre a propus asocierea in participatiune cu o alta firma pentru executarea aductiunii de gaze naturale in Panciu. Proiectul de hotarire prevedea aprobarea contractarii obiectivului „Infiintare distributie gaze naturale” cu societatea care va cistiga licitatia organizata ulterior la Ministerul Economiei si Comertului. Ca de obicei, primarul a incercat sa-i abureasca pe consilieri cu patru hirtii care nu spuneau nimic despre investitie. „Noi am solicitat un raport complet asupra unei investitii care a inceput din 1996. Unde este acel raport, unde este situatia de lucrari si cea a sumelor cheltuite de Primaria Panciu?”, a intrebat consilierul PSD Adrian Toma. Primarul Ion Petre s-a dat de gol intr-o adresa trimisa SC Aispa Stars ’95 SA ca a dat bani buni pentru investitie. „Va aducem la cunostinta ca valoarea aportului dvs la executarea lucrarilor, stabilita printr-o expertiza tehnico-economica, (…) luind in calcul si aportul nostru prevazut in actele aditionale la contract”, se arata in instiintare. In ciuda acestui fapt, primarului i s-au „sters” din memorie aproape orice fel de informatie legata de afaceristul Corneliu Prunache. Cu toate ca nu i-a contrazis pe cei care au afirmat ca platile Primariei Panciu catre Aispa ar fi de 5,7 miliarde lei, ulterior, Ion Petre si-a schimbat pozitia. „In mandatul 2000 – 2004, Primaria Panciu a facut catre Aispa Stars ’95 Focsani plati de 2,5 miliarde lei. Atit! In schimb, pentru acest proiect s-au dat bani si pe vremea cind Fanica Panciu era primar, in mandantul 1996 – 2000, circa 1,7 miliarde, dupa cum stiu eu”, a declarat telefonic Ion Petre. Primarul pancean a sustinut ca nu cunoaste detalii despre aceste plati, perioada in care au fost ele facute sau ce reprezinta acestea. „Eu stiu cite acte aditionale au fost semnate? A fost unul sau poate ca au fost sase, de unde sa stiu eu? Din 2001 am semnat o gramada de acte, eu mai stiu cite?”, a continuat primarul Ion Petre.
„Trebuie s-o luam de la capat!”
Dupa ce a „papat” miliarde din bani publici, Aispei Stars urmeaza sa i se rezilieze contractul privind obiectivul „Infiintare distributie gaze naturale” incheiat cu Primaria Panciu. Cu toate ca primarul Ion Petre afirma ca respectivul contract ar fi deja reziliat, nici un consilier local nu a vazut actul oficial, respectiv clauzele care permit rezilierea. „S-a reziliat contractul cu Aispa Stars ’95, care nu a reusit sa duca la capat obiectivul pe care noi ni l-am propus cu ani in urma. Cauzele se regasesc in contractul de reziliere, iar acum concesiunile pentru obiective de alimentare cu gaz se fac numai la Ministerul Economiei si Comertului”, a explicat cu seninatate primarul Ion Petre. In acelasi timp, primarul a prezentat si adresa prin care cere firmei Aispa Stars acordul de reziliere. „Nemultumirea mea este, si o declar public, ca noi am ajus sa ne rugam de Aispa sa rezilieze contractul”, a spus consilierul PSD, Ciprian Nica, a carui parere a fost impartasita de toti colegii sai. „Nu s-a reusit la prima concesiune aducerea obiectivului in oras, asta este situatia… trebuie s-o luam de la capat, asta e viata”, a explicat „filozofic” primarul Petre pierderea celor 5,7 miliarde lei, ca si cum ar fi vorbit de 10.000 de lei. Pentru ca Panciu sa poata beneficia de alimentare cu gaze, o alta firma va trebui sa cistige licitatia si sa reia lucrarea. Primaria Panciu va trebui sa efectueze mai intii expertiza tehnico- economica, din care sa rezulte valoarea lucrarilor si calitatea acesteia. Pina atunci, cu siguranta, va mai trece mult timp.
Legea tacerii in privinta alimentarii cu gaze
Pina la sedinta Consiliului Local Panciu de la sfirsitul lunii aprilie, nici unul dintre consilierii Aliantei D.A. nu cunostea continutul contractului incheiat intre Primaria Panciu si SC Aispa Stars 95 SA. „Ne-am luptat efectiv sa obtinem informatii despre derularea acestui contract, despre stadiul de executie al lucrarilor, sumele cheltuite, etc. Din august 2004 facem acest lucru si primarul Petre ne-a «pasat» de fiecare data”, a declarat Sorin Robu, consilier PD. Chiar si consilierii PSD au recunoscut tacit ca nu au idee despre contractul pentru furnizarea de gaze incheiat cu Aispa Stars ’95. Abia dupa trei luni, „Ziarul de Vrancea” a reusit sa intre in posesia unor informatii comunicate oficial, insa si acestea date in dorul lelii. „In ceea ce priveste obiectivul de alimentare cu gaze naturale a orasului Panciu acesta a fost concesionat catre SC Aispa Stars 95 Focsani. In prezent, noi nu cunoastem motivele incetarii acestei lucrari de investitii (…) Sumele cheltuite apartin firmei concesionare si le puteti solicita de la societatea in cauza”, este raspunsul oficial al Primariei Panciu, semnat de edilul Ion Petre. Pentru ca nu a dat dovada de transparenta, Ziarul de Vrancea isi rezerva dreptul de a-l da in judecata pe edilul Ion Petre, in baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de intetres public. (Gabriel SAVA)
Prunache a dat „vint” alimentarilor cu gaze
Pesedistii promiteau in anul 2000 ca vor realiza ample lucrari de alimentare cu gaze in opt localitati din Vrancea, pentru care se incepusera primele demersuri in timpul guvernarii CDR. Cum afacerea promitea sa fie una rentabila, firma Ciprom SA Ploiesti, specializata in asemenea lucrari, a fost scoasa din Vrancea si inlocuita cu Aispa Stars ’95 SA. Firma lui Prunache nu realizase vreo alimentare cu gaze, insa a cistigat pe banda rulanta toate licitatiile. La Cimpineanca, de exemplu, Aispa Stars ’95 a concurat cu Mecanoserv SA, o alta firma a lui Prunache si a „cistigat”. Singurele localitati unde s-a lucrat dupa 2000 la alimentarile cu gaze au fost Odobesti, Panciu, Cimpineanca, Cotesti si Golesti. La Golesti si Cotesti lucrarile au avansat cu chiu cu vai spre 20-30%. In urma cu doi ani, Prunache ameninta sa sparga monopolul Distrigaz, insa nu a reusit nici sa termine sediul firmei pe care vroia sa o infiinteze, Aispa Gaz. Mai mult, firma a ajuns in instanta cu Ciprom SA Ploiesti pentru alimentarea cu gaze de la Odobesti. Aispa Stars ’95 a intrat in faliment in urma cu citeva saptamini si in toate localitatile lucrarile vor trebui luate de la capat cu alte firme. (M.B.)

Comentarii